Sos Pantzarosalata (tzatziki cu sfecla rosie)

68

Sos Pantzarosalata – un altfel de tzatziki

Banuiesc ca cei mai multi dintre voi ati mancat sau, cel putin, ati auzit de tzatziki, sosul grecesc cu iaurt gras, castraveti si usturoi. Este foarte racoritor si merge de minune cu paine prajita sau ca sos la diverse „rontaieli”. Daca doriti sa preparati, reteta pentru tzatziki o gasiti aici.

Sosul Pantzarosalata este tot un fel de tzatziki, insa locul castravetilor este luat de sfecla rosie. Modul de preparare aproape identic cu cel de tzatziki insa gustul este putin mai dulceag. Puteti sa o serviti cu nachosi, tocinei si orice fel de preparat de tip aperitiv dar si pe post de dip (sos) pentru preparate de genul fast food.

pantzarosalata sfecla rosie

Mod de preparare a unui sos Pantzarosalata

Ingredientele sunt putine: iaurt grecesc de calitate, gras (eu folosesc de obicei Kolios), sfecla rosie, catei de usturoi, nuci, sare, piper si ulei de masline.

Sfecla rosie trebuie mai intai fiarta pana se inmoaie bine. Puteti alege intre a cumpara de la piata sfecla rosie cruda si a o fierbe sau luati din magazine sfecla rosie deja fiarta si vidata la punga.

Aici se cuvine o mica paranteza pentru a face, in primul rand, deosebirea intre un sos Pantzarosalata si o salata Pantzarosalata. Reteta mea, aici, este pentru sos. Daca doriti salata, urmati pasii de mai jos cu o mica exceptie: nu mai dati sfecla prin blender ci taiati-o bucatele si amestecati-o cu iaurt.

Intr-un robot de bucatarie se pun bucati de sfecla rosie cu putin ulei de masline si cateva linguri de iaurt si se blendeaza/paseaza pana cand se transforma totul intr-o pasta mai groasa. Puneti-o intr-un bol si adaugati mai mult iaurt, amestecand pana se omogenizeaza.

Curatati usturoi, dati pe razatoarea mica si amestecati cu sosul. Puneti si sare, aceasta accentuand gustul iaurtului.

La final tocati cativa samburi de nuca si presarati peste sos, impreuna cu un strop de ulei de masline.

Hai sa trecem la treaba si sa vedem care sunt ustensilele, ingredientele si cantitatile lor dar si pasii de urmat pentru a face un gustos sos Pantzarosalata.

Pantzarosalata (Tzatziki cu sfecla rosie)

Pantzarosalata - sosul grecesc tzaziki cu sfecla rosie
Servings 4 persoane
Timp gatire 15 minutes
Timp total 15 minutes

Echipament

  • 1 robot de bucatarie
  • 1 cutit legume
  • 1 bol de sticla
  • 1 lingura sau spatula
  • 1 tocator

Ingrediente

  • 2 sfecle rosii potrivite, fierte si curatate de coaja
  • 400 g iaurt grecesc
  • 2-3 linguri ulei de masline
  • 2 catei usturoi, decojiti
  • sare
  • 2 linguri samburi de nuca

Instructiuni

  • Taiati sflecla rosie fiarta in bucati si puneti-le in robotul de bucatarie
  • Adaugati 2 linguri de iaurt si 1 lingura ulei de masline
  • Tocati marunt sau blendati pana obtineti o pasta omogena
  • Transferati continutul in bolul de sticla si adaugati restul de iaurt. Amestecati.
  • Dati cateii de usturoi curatati pe razatoare mica si amestecati in sos.
  • Adaugati sare, dupa gust.
  • Completati cu restul de ulei de masline
  • Tocati marunt samburii de nuca si puneti deasupra la sos.
Meniu: Aperitive
Bucataria: Greceasca
Cuvant cheie: pantzarosalata, salaa de sfecla rosie, sos grecesc, Tzatziki

Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!

Vizitati sectiunea de aici  pentru niste delicioase grecesti. Mai multe tipuri de sosuri gasiti aici.

Abonnati-va la canalul meu de youtube pentru retete video.

Daca vrei sa afli cand public retete noi, introdu adresa de email in campul de mai jos si apasa "Abonare".

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aprecieri




Like 0
Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2024. Toate drepturile rezervate
Close