Probabil cea mai populara mancare in Grecia, tzaziki are insa provenienta din Asia Mica (Persia), fiind apoi „popularizata” in Turcia, Armenia si in cele din urma in Grecia. Numele provine din „cac” (ierburi, persana) – cagic (armeana) – cakic (turca) – tzatziki (greaca). Variatiuni pe aceeasi tema se intalnesc si in Bulgaria si Serbia, reteta fiind similara: iaurt combinat cu ierburi si castraveti.
Sunt sigur ca daca v-ati facut vacanta in Grecia sau ati fost la un restaurant grecesc ati fost servit cu aceasta pasta de iaurt racoritoare. O puteti face si voi foarte usor, dar pentru o buna reusita trebuie sa folositi ingrediente de calitate.

Tzatziki
Echipament
- 1 cutit legume
- 1 razatoare mare
- 1 bol sticla
Ingrediente
- 500 g iaurt grecesc
- 1 castravete Fabio
- 3 catei usturoi
- 2 linguri ulei de masline
- sare
- piper
Instructiuni
- Curatati castravetele de coaja, taiati pe jumatate si scoateti semintele. Dati pe razatoarea mare intr-un castron.
- Stoarceti bine de tot castravetii, in pumni.
- Puneti castravetii intr-un bol mai mare. Dati cateii de usturoi pe razatoarea mica si adaugati sare, piper si uleiul de masline. Amestecati totul. Adaugati iaurtul si amestecati pana se obtine o masa compacta.
- Serviti cu masline, rosii si paine prajita in ulei de masline.