Vinete cu rosii si ardei

573

Tot rasfoind prin cartea „Gastronomice” de Pastorel Teodoreanu, mi-au cazut ochii pe o reteta care se numeste „Vinete cu rosii si ardei„, preparata de prietenul lui, Costache. Si cum aveam de gand sa fac o salata de vinete, mi-am schimbat putin planurile si am zis sa incerc si reteta aceasta, ca doar n-o fi foc.

Vinete am la congelator, pregatite din toamna, asa ca imi mai trebuiau restul de ingrediente, adica rosii, ardei si niste patrunjel.

In linii mari, am putea sa zicem ca gatim niste vinete la cuptor, impreuna cu rosii si ardei copti. Dar sa lasam pe maestrul sa povesteasca modul de preparare.

salata de vinete

Cum se prepara vinete cu rosii si ardei.

Pastorel scrie urmatoarele:

A pus vinetele la copt, ca pentru salata, le-a curatat de coaja si, c-o iuteala si indemanare de maimuta, le-a scos samburii, lasandu-le intregi. Ba, ceva mai mult: a batut cu ciocanul de lemn si coditele, curatindu-le si pe ele. Zicea ca-i mai frumos la vedere (o fi!). A copt apoi cativa ardei grasi, i-a jupuit de pielita si, cu aceeasi iscusita dibacie, i-a taiat felii. Ajuns aici, si-a turnat un paharel de pelin din sticla pusa la gheata in caldarea de sub masa.

– Asta face parte din reteta? Il intreb.

– Glumele la masa, aici lucram, mormai Costache

Si, fara sa-mi acorde cea mai mica atentie, c-un cutit ascutit ca bisturiul incepu sa curete mai multe rosii si le toca marunt. Toca la fel o mare cantitate de patrunjel verde.

Eu ma pitisem intr-un ungher pe-un scaunel de lemn si-l urmaream tacand.

Prietenul meu Costache a dat jos de pe raft o frumoasa forma de sticla. Dupa ce a uns fundul c-o ligura de untdelemn, a asezat in ea un strat de tocatura de rosii si patrunjel si le-a sarat. Peste stratul de rosii a pus o parte din feliile de ardei copti si tocmai deasupra vinetele impanate cu usturoi. Peste vinete a pus iarasi un strat de rosii, ardei si patrunjel, putina sare, a mai turnat trei linguri de untdelemn si a bagat forma la cuptor.

Ajuns aici, ma descoperi in ungherul meu:

– Un ceas pe ceasornic, nu mai avem ce cauta aici. Acum poti sa bei si tu un paharel de pelin, trantorule.

– Era si timpul, Costache. Sunt ud leoarca.

– Tot cu lichid ai sa te tamadui.

Cand, peste un ceas pe ceasornic, am gustat din mancarea lui Costache, atata i-am spus:

– Am facut eu sudatie involuntara in bucataria ta, dar fie, ca face!

– Asculta, teoreticianule, mi-a raspuns Costache surazand, de aceea te-am chemat, sa vezi tu ce-nseamna a gati. Acum cred ca, oriunde te-ai afla, atunci cand te ve infrupta dintr-o mancare noua, nu te va lasa inima sa nu inchini un pahar pentru cel care a facut-o.

– Si doua, Costache!

– Asta, cred!

Am urmat si eu intocmai instructiunile autorului si ceea ce a iesit a fost interesant. Rosiile dau un gust acrisor in timp ce vinetele si ardeii copti unul dulce. Insa… parca ii lipseste ceva. Le-am servit impreuna cu un orez si au fost OK. Doamna a sugerat sa le adaugam niste sos chinezesc dulce-picant (sweet chili) si cred ca are dreptate.

Sa trecem, asadar, la treaba si sa vedem care sunt ustensilele, ingredientele si cantitatile dar si pasii pentru a prepara aceste vinete cu rosii si ardei.

Vinete cu rosii si ardei

O tocanita de vinete cu rosii si ardei copti, foarte buna ca garnitura dar si separat.
Servings 4 persoane
Timp pregatire 30 minutes
Timp gatire 1 hour
Timp total 1 hour 30 minutes

Equipment

  • 1 grill
  • 1 vas de sticla termorezistent sau de ceramica
  • 1 Cutit bucatar
  • 1 cutit legume
  • 1 tocator
  • 1 oala cu capac

Ingredients

  • 3 vinete
  • 2 ardei grasi, mari
  • 5 rosii potrivite
  • 2 legaturi patrunjel
  • ulei de masline
  • sare

Instructions

  • Coaceti vinetele pe grill si curatati-le bine coaja.
  • Coaceti ardeii pe grill, puneti-i intr-o cratita, presarati putina sare peste ei si puneti capacul. Lasati 5-10 minute.
  • Tocati vinetele marunt.
  • Curatati coaja ardeilor, scoateti semintele si taiati pulpa bucatele sau suvite subtiri
  • Spalati patrunjelul si rosiile.
  • Tocati rosiile cubulete si patrunjelul marunt si combinati-le.
  • Incingeti cuptorul la 180 grade (mediu)
  • Puneti putin ulei de masline in vasul termorezistent.
  • Adaugati un rand de rosii cu patrunjel, apoi unul de ardei si inca unul de vinete si repetati
  • Dati la cuptor timp de 1 ora
Meniu: Garnituri, Legume
Bucataria: Romana
Cuvant cheie: vinete, vinete cu rosii, vinete cu rosii si ardei

Cum scriam mai sus, aceste vinete cu rosii si ardei sunt mai gustoase daca sunt servite alaturi de alte preparate, precum orezul, bulgurul sau orzo, dar si impreuna cu un sos dulce picant sau de soia. Puteti incerca si voi sa le combinati.

Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna la ciuperci prajite!

Pentru alte retete cu legume vizitati sectiunea de aici.

Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.

Daca vrei sa afli cand public retete noi, introdu adresa de email in campul de mai jos si apasa "Abonare".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aprecieri




Like 0
Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2024. Toate drepturile rezervate
Close