Ciupercile pot fi preparate in mai multe moduri, dar ciuperci prajite este unul pe care il facem destul de des.
Daca ati citit reteta de ciuperci cu usturoi la tigaie si cea de ciuperci pleurotus la cuptor aveti deja o idee cam cum pot fi „prajite” ciupercile.
De data aceasta am folosit doua tipuri de ciuperci: Pleurotus si Urechi de lemn. Din jumatate din cantitate am facut un risotto cu ciuperci si urzici, iar restul le-am prajit la tigaie.
Ciupercile Pleurotus le veti gasi sub mai multe denumiri. Ele cresc, in salbaticie, pe trunchiuri de copac, fiind denumite si pastravi de fag, burete negru, pastrag sau pastravul cerului. Sunt foarte carnoase si au un gust deosebit. Pot fi cultivate si in crescatorii, in saci de polietilena cu rumegus sau pe trunchiuri de copac.
Cum se prepara ciuperci prajite?
Am avut cateva bucati de pleurotus destul de mari si late, aproape cat palma. Pe acestea le-am taiat in bucati lungi si potrivite, obtinand 3-4 fasii dintr-o palarie. Urechile de lemn le-am lasat intregi. Bineinteles, toate ciupercile au fost spalate si curatate inainte de taiere.
Am pus putin ulei de masline intr-o tigaie si cand acesta s-a incins am pus bucatile de pleurotus la prajit, la foc mare. La 2-3 minute le-am intors pe cealalta parte, pana cand s-au rumenit frumos. Apoi am adaugat si urechile de lemn si am calit inca 1-2 minute.
Abia acum am adaugat sare si putin usturoi pudra. Sarea pusa la inceput peste ciuperci le inmoaie, le face sa lase apa.
Urechile de lemn sunt foarte subtiri si odata incinse au tendinta sa pocneasca si sa sara. Ele se pun la prajit, asadar, LA SFARSIT!
Dupa cele 1-2 minute, timp in care am intors ciupercile cu o spatula, am oprit focul si am gustat daca sunt suficient de sarate si mai au nevoie de usturoi.
Sa trecem la treaba si sa vedem care sunt ustensilele, ingredientele si cantitatile dar si pasii pentru a obtine niste ciuperci prajite delicioase.
Ciuperci prajite
Echipament
- 1 tocator
- 1 Cutit bucatar
- 1 tigaie
- 1 spatula
Ingrediente
- 500 g ciuperci pleurotus, mari
- 150 g ciuperci urechi de lemn
- ulei de masline
- usturoi 1 lingura pudra sau 2-3 catei curatati si maruntiti
- sare
- mirodenii
Instructiuni
- Spalati bine ciupercile si inlaturati varfurile la cozi (la pleurotus)
- Puneti 2-3 linguri de ulei intr-o tigaie pusa pe aragaz, la foc mare, incinsa
- Taiati ciupercile pleurotus in lung, daca sunt prea mari.
- Puneti-le in tigaie si prajiti-le pe toate partile, rumenindu-le frumos.
- Adaugati ciupercile urechi de lemn, sare si usturoi
- Mai prajiti 1-2 minute, rasucind tot timpul cu o spatula ciupercile.
- Urechile de lemn vor incepe sa pocneasca si sa sara.
- Luati de pe foc si serviti ca garnitura sau ca atare.
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna la ciuperci prajite!
Pentru alte retete cu ciuperci vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.