Sos de ardei

470

Sos de ardei

O alternativa mult mai gustoasa la sosul de rosii este un sos de ardei. Adevarat este ca la mancaruri nu se foloseste in aceeasi cantitate precum cel de rosii, ci se pun 1-2-3 linguri, in functie de preferinte, dar gustul pe care il da la mancare este excelent.

Sosul face parte din categoria conservelor pentru iarna.

Modul de preparare este similar cu cel al ardeilor marinati, cu mici modificari de ingrediente (nu se pune otet si nici zahar) si de pasi de urmat.

Eu folosesc pasta (sosul) aceasta de ardei la mancaruri cu carne, atunci cand fac ragout (sos cu carne tocata), dar si la ciorbe si tocanite.

sos de ardei 2

Cum se prepara un sos de ardei

Se spala bine ardeii si se curata de cotor si seminte. Puteti folosi orice fel de ardei rosu insa cel mai bun este ardeiul gogosar. Aveti grija sa nu fie iute.

Taiati ardeiul bucati potrivite si dati-le prin masina de tocat carne. Puteti face si la robotul de bucatarie, dar nu va avea aceeasi consistenta.

Intr-un ceaun incapator, pe foc, sau intr-o oala pe aragaz, puneti uleiul si sosul de rosii impreuna cu putina sare si lasati sa fiarba putin. Adaugati ardeiul dat prin masina si fierbeti la foc mic pana cand uleiul se ridica la suprafata. Amestecati din cand in cand, pentru ca sosul sa nu se prinda de ceaun sau de oala.

Spalati si sterilizati cateva borcane, pe care le umpleti apoi cu sos fierbinte. Puneti borcanele pe o tava de metal, ca sa nu se sparga atunci cand se umplu cu sosul. Strangeti capacele, mutati borcanele intr-o lada si acoperiti-o cu o patura, lasandu-le pana a doua zi, sa se traga.

Sa trecem la treaba si sa vedem cum se prepara un delicios sos de ardei, care sunt ingredientele si cantitatile, ustensilele si pasii necesari.

Sos de ardei

Un sos de ardei gustos, putin mai migalos de facut, dar rezultatul merita tot efortul.
Timp pregatire 30 minutes
Timp gatire 1 hour 30 minutes
Timp total 2 hours

Echipament

  • 1 cutit legume
  • 1 tocator
  • 1 masina de tocat manuala
  • 1 ceaun sau oala incapatoare

Ingrediente

  • 5 kg ardei (capia, gogosar)
  • 1 l sos de rosii
  • 200 ml ulei
  • sare

Instructiuni

  • Spalati foarte bine ardeii.
  • Taiati ardeii in felii subtiri, dupa ce ati inlaturat complet semintele si cotorul.
  • Puneti un ceaun la foc sau o oala pe aragaz (in functie de ce aveti).
  • Puneti in ceaun (oala) uleiul, sosul de rosii si sarea si amestecati-le pana cand sarea se topeste.
  • Dati fasiile de ardei prin masina de tocat. Daca nu aveti, este OK si un robot de bucatarie, desi consistenta finala a produsului va fi mai mult spre piure.
  • Adaugati ardeiul in ceaun/oala si lasati sa fiarba la foc mic, acoperit cu capac, timp de 1 ora - 1 ora si jumatate. Ardeii sunt fierti cand uleiul incepe sa se ridice la suprafata. Trebuie sa amestecati constant, pentru ca sosul sa nu se prinda de oala.
  • Dupa ce s-au fiert, puneti sosul in borcane curate si sterilizate. Apoi le puneti intr-o lada si acoperiti cu o patura pana a doua zi.
  • Daca borcanele sunt trase, puneti-le la camara. Daca nu, schimbati capacul si sterilizati-le la cuptor intr-o tava cu apa timp de 20-30 minute.
  • Dupa ce le desfaceti, tinand cont de faptul ca probabil nu veti folosi un borcan intreg la mancare, puneti borcanul la frigider.
Meniu: Conserve
Bucataria: Romana
Cuvant cheie: ardei in sos, sos de ardei, sos de ardei conserva

Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!

Pentru alte retete de conserve vizitati sectiunea de aici.

Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.

Daca vrei sa afli cand public retete noi, introdu adresa de email in campul de mai jos si apasa "Abonare".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aprecieri




Like 0
Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2024. Toate drepturile rezervate
Close