Cannelloni – Paste cilindrice umplute

305

Cannelloni sunt niste paste tubulare sau cilindrice care se umplu cu combinatii de legume si carne, peste si branza si se coc la cuptor in sos de rosii.

In ceea ce priveste inventatorul acestui preparat, exista mai multe variante. Cea mai populara este aceea ca cannelloni a fost inventat in 1907 la restaurantul La Favorita, cunoscut ca si ‘O Parrucchiano in Sorrento, Italy. In videoclipul de aici sotia mostenitorului spune povestea restaurantului si cum a fost inventat cannelloni.

Initial, cannelloni era cunoscut ca strascinati, fasii dreptunghiulare de foi de lasagna fierte si rulate si apoi umplute cu o combinatie de carne si legume (poate fi si sos bolognez) si gatite in sos de rosii. Se regasesc sub diverse denumiri, in functie de zona in care se prepara: Cannaciotti, manfriguli/manfrigoli (Valtellina), canneroni/cannaroni (Napoli), cannoli, crusetti (Sicilia),canelons (Catalonia).

cannelloni paste

Cum se prepara cannelloni

Original, se fierb foi dreptunghiulare de paste (cum sunt cele de lasagna). Se prepara un sos gros de carne tocata si legume care se pune peste aceste foi si se ruleaza. Se aseaza intr-o tava intr-un sos de rosii si se dau la cuptor. Deasupra se poate pune un sos bechamel sau branza mozzarella. In comert se gasesc, acum, tuburi deja preparate care se umplu cu sosul de carne.

Umplutura poate fi, cum spuneam, din carne tocata si legume tocate. Eu folosesc ceapa, dovlecel, ciuperci, morcovi, tulpini de telina pe care le calesc intr-o tigaie adanca impreuna cu carnea, putin sos de rosii si mirodenii. Separat fac un alt sos de rosii cu ceapa, in care vor sta cannelloni.

Se pune putin sos de rosii intr-o tava si se aseaza tuburile umplute, apoi se adauga sos de rosii deasupra si sosul bechamel (reteta aici). Se dau la cuptor la 190 grade timp de 30 de minute, dupa care se muta coacerea pe grill, lasand inca 5 minute sa se rumeneasca.

Sa trecem la treaba si sa vedem care sunt ustensilele necesare, ingredientele si cantitatile si pasii pentru a prepara niste deliciosi cannelloni.

Cannelloni - Paste cilindrice umplute

Un preparat clasic italian
Servings 6 persoane
Timp pregatire 30 minutes
Timp gatire 35 minutes
Timp total 1 hour 5 minutes

Echipament

  • 1 tava adanca
  • 1 cutit legume
  • 1 robot de bucatarie
  • 1 tigaie adanca
  • 1 oala / cratita

Ingrediente

  • 2 morcovi potriviti
  • 5 cepe galbene sau albe
  • 1 dovlecel
  • 5-6 ciuperci champignon
  • 1-2 l sos de rosii
  • 500 g carne tocata porc, vita
  • 500 ml lapte
  • 100 g unt
  • sare
  • piper
  • 2 linguri faina
  • busuioc maruntit

Instructiuni

  • Spalati legumele si curatati-le
  • Dati ceapa la robotul de bucatarie.
  • Opriti putin mai mult de jumatate din cantitatea de ceapa. Restul puneti-o in ulei de masline intr-un vas adanc, pe foc.
  • Caliti ceapa si apoi adaugati carnea tocata. Caliti pana se rumeneste putin.
  • Adaugati morcovii, dovlecelul si ciupercile maruntite la robot
  • Puneti sare, piper si busuioc.
  • Adaugati 500ml sos de rosii si lasati sa fiarba, la foc potrivit.
  • Luati de pe foc si lasati sa se raceasca 15 minute
  • Intr-o tigaie adanca puneti restul de ceapa la calit, in putin ulei.
  • Adaugati sare, piper, busuioc si 1 litru de sos de rosii.
  • Lasati sa fiarba la foc mic inca 5 minute, dar aveti grija sa nu scada prea mult si sa se ingroase. Mai adaugati putina apa, daca e nevoie.
  • Preparati sosul bechamel din unt, faina si lapte, conform instructiunilor din reteta de pe site.
  • Puneti putin sos de rosii si sos bechamel in tigaia in care veti aseza cannelloni, pe fundul tavii.
  • Umpleti fiecare tub de cannelloni cu umplutura de carne si legume si asezati apoi in tava.
  • Turnati deasupra restul de sos de rosii, intinzandu-l uniform peste tuburile umplute.
  • Turnati si sosul bechamel si intindeti-l si pe acesta uniform.
  • Dati la cuptor la 190 grade timp de 30 de minute apoi mutati modul de coacere pe grill (caldura deasupra) si mai lasati 5 minute, sa se rumeneasca
Meniu: Paste
Bucataria: Italiana
Cuvant cheie: Cannaciotti, cannelloni, manfriguli, paste cilindrice, paste tuburi

Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!

Pentru alte retete de paste vizitati sectiunea de aici.

Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.

Daca vrei sa afli cand public retete noi, introdu adresa de email in campul de mai jos si apasa "Abonare".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aprecieri




Like 0
Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2024. Toate drepturile rezervate
Close