Retete pentru Paste: Idei de preparate pentru si dupa sarbatoarea Pastelui
Pastele, sarbatoarea principala a crestinilor, este un prilej pentru romani sa se aseze la masa impreuna cu familia si prietenii si sa se bucure de niste preparate delicioase. Dupa o perioada de 40 de zile de post si cu putine zile de dezlegare la peste romanii se intrec in prepararea si, de multe ori, devorarea de produse preparate traditional sau, de ce nu, preluate din bucataria internationala.
Printre preparatele traditionale enumar aici ouale vopsite, friptura de miel, drobul de miel, cozonacul si pasca.
In cele ce urmeaza va propun cateva alternative la preparatele clasice pe care puteti sa incercati sa le preparati pentru a va incanta prietenii si familia cu talentul dvs. in bucatarie. De asemenea, aceste idei de retete pentru Paste pot fi folositoare si dupa ce au trecut sarbatorile si vreti sa consumati preparatele ramase, pentru a nu face risipa.
15 Retete pentru Paste (retete de Paste)
Oua umplute cu avocado
Ouale vopsite sunt traditionale de Paste. De multe ori, insa, vopsim foarte multe oua si ne trezim, dupa ce trec sarbatorile, ca inca am mai ramas cu destul de multe oua vopsite inca ne-ciocnite. Daca vreti sa diversificati masa de Paste sau sa folositi ouale fierte ramase dupa ce au trecut sarbatorile, incercati sa preparati oua umplute cu avocado.
Salata de Boeuf
Salata de Boeuf este, la romani, aproape la fel de traditionala ca sarmalele sau micii. Nu cred ca exista roman care sa nu fi gustat macar o data in viata salata Boeuf (sau de Boeuf). Fie Paste, Craciun sau orice alta sarbatoare, salata boeuf poate fi una dintre preparatele vedetele care troneaza pe masa. Daca nu o preparati cu ocazia sarbatorii Pastelui ci vreti sa o faceti dupa ce acestea au trecut, profitati de ocazia de a folosi putina carne ramasa (de curcan, pui sau, de ce nu, miel) pe care sa o combinati cu cateva legume fierte si taiate cubulete, muraturi si oua.
Salata de vinete
Si salata de vinete este foarte populara la romani. Cei mai multi dintre noi ne pregatim inca din toamna anterioara, cocand vinete la gratar, curatindu-le de coaja si punandu-le in pungi la congelator, pugi pe care le dezghetam apoi cu ocazia sarbatorilor pentru a prepara o salata de vinete. Acum, insa, se gasesc vinete in magazinele alimentare mai tot timpul anului, deci puteti face o salata din vinete proaspete.
Salata de vinete cu rodie
V-a ramas salata de vinete nemancata si parca nu ati vrea sa o aruncati? Puteti sa o imbunatatiti adaugandu-i cateva boabe de rodie, niste ardei tocat marunt si suc de lamaie pentru a obtine un alt fel de salata de vinete, cu rodie si legume, la fel de delicioasa.
Friptura de miel
Friptura de miel, la tava, este aproape de nelipsit de pe masa romanilor, in ziua de Paste. Pentru friptura se foloseste de obicei carnea de la un miel mai mare (peste 15 kilograme), usturoi uscat sau verde, sare, mirodenii si vin. Lasata la cuptor la foc domol, sa se coaca in voia ei cateva ore si sa absoarba aromele de usturoi si de vin rosu, va fi un deliciu de pus pe masa in ziua sarbatorii.
Meniu complet de friptura de miel, garnitura si salata
Carnea de miel este destul de „grea” pentru ficat, asa ca ar trebui sa fie consumata impreuna cu o salata si o garnitura mai usoara. Daca doriti, urmati ideea mea de meniu de friptura de miel cu garnitura de bulgur si salata asortata si nu veti regreta. In plus, faceti si o diversificare a preparatelor pentru masa de Paste.
Tocan de miel
Ce va propun acum este o „greutate” atat la propriu cat si la figurat: tocan de miel. Este un preparat traditional mai ales in zona de munte a Olteniei in care mielul este preparat la ceaun impreuna cu cateva legume, la foc ce lemne, incet, pana se fragezeste. Tocanul (sau tocana) de miel are destul de multa grasime care, de multe ori, „pica greu” la ficat si la fiere, asa ca trebuie consumat cu mai multa strictete. Bucatarul trebuie neaparat sa elimine continuu din grasimea care iese la suprafata atunci cand mielul se fierbe.
Piept de curcan la tigaie
Sunt multi oameni care nu pot consuma carne de miel. Pentru acestia alternativa este carnea de curcan, mai usor de facut si mai usor de digerat. Nu trebuie sa va chinuiti foarte mult sa preparati friptura de piept de curcan, nu trebuie sa o faceti la cuptor si sa asteptati ore in sir sa s se faca. Taiati pieptul, condimentati-l si faceti-l intr-o tigaie neaderenta, adanca.
Friptura de curcan la tava
Daca, totusi, vreti sa inlocuiti friptura de miel la tava cu una de curcan la tava, reteta este la fel de simpla. Ba, mai mult, puteti adauga si cateva legume in tava, pentru a gati in acelasi timp si garnitura. Friptura de curcan la tava necesita mai putin timp de preparare si este la fel de delicioasa.
Noodles (taietei) cu carne si legume
Reteta aceasta se prepara dupa Paste. Daca v-a ramas carne de curcan sau de miel, taiati repede niste legume, trageti-le la tigaie impreuna cu carnea taiata bucatele si apoi combinati-le cu niste taietei de hrisca (soba noodles). Veti obtine un preparat usor si delicios de noodles cu carne si legume.
Placinta de curcan cu praz
Fie ca pregatiti cu carne proaspata de curcan, pentru masa de Paste, fie ca folositi carne ramasa de la masa de Paste, placinta de curcan cu praz este la fel de delicioasa. Este si un prilej bun de a o prepara si a nu arunca bucati de carne ramase neconsumate.
Salata de sfecla cu hrean
Salata de sfecla cu (sau fara) hrean este foarte apreciata atunci cand este servita cu fripturi. Se prepara destul de usor si are un gust deosebit, combinand aroma dulce a sfeclei rosii, coapte sau prajite, cu gustul iute al hreanului. Bineinteles ca merge de minune cu friptura de miel.
Salata verde
Prea multe legume in salata sau prea mult timp pentru preparat? Faceti o salata verde, cu laptuca, castraveti si ceapa verde. Este mai mult decat suficienta pentru friptura de pe masa de Paste.
Budinca de paste cu branza si stafide
Daca aperitivele si felurile principale preparate pentru masa de Paste sunt, in general, destul de grele, si dulciurile se incadreaza in aceeasi categorie de greutate. Cozonacul si pasca au nevoie de ficat, bila si stomac puternice pentru a fi digerate. Alternativa la pasca ar putea fi o budinca de paste cu branza si stafide, avand, in principiu aceleasi ingrediente: paste (adica faina), oua, branza si stafide. Se prepara mai usor si mai rapid.
Gogosi
Jur ca nu v-am „vandut” gogosi pana acum si ca toate retetele de mai sus sunt delicioase. La fel de delicioase precum sunt si gogosile din reteta aceasta. Daca tot faceti aluat pentru cozonac, puneti de-o parte o bila de aluat si preparati cateva gogosi umplute sau gaurite. Puse pe masa de Paste impreuna cu celelalte preparate, gogosile aduc putina diversitate meniului.
Concluzii la retete de Paste
Sper ca veti regasi printre aceste retete pentru Paste cateva pe care va veti hotara sa le preparati. Va garantez ca nu veti regreta.
Spor la gatit si „Un Paste Fericit!!!”
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.