Retete de post sau vegetariene: 24 Retete

Despre post

Fie ca esti o persoana religioasa si vrei sa respecti traditiile, fie ca te-ai decis (sau esti nevoit) sa urmezi o dieta alimentara, postul alimentar reprezinta acelasi lucru: consumul de mancaruri care nu contin proteina animala (sau frupt, in religie) ci doar ingrediente vegetale. Asadar, in perioadele de post nu se consuma carne de niciun fel, dar nici derivate provenite de la animale (lactate, oua).

Potrivit acceptiunii romanesti postul are o conotatie religioasa insa beneficiile unei perioade de post, pentru sanatate, sunt foarte mari. Abtinerea de la consumul de proteine animale pentru o perioada de timp limitata si compensarea cu consumul de proteina vegetala (de la leguminoase precum fasole, naut, linte) ajuta organismul sa se detoxifieze sau, cum se mai spune, sa se „reseteze”.

In ultimii ani se discuta foarte mult despre post intermitent, care nu are nicio legatura cu consumul de carne ci inseamna abtinerea de la consumul de orice fel de aliment pentru un interval de timp de minim 12 ore, dand ragaz ficatului sa se odihneasca. Mai multe informatii despre postul intermitent, beneficiile si tipurile de post intermitent le gasiti in articolul de pe Microsanatate.

Retete

Foarte multe persoane prefera sa consume carne cu aproape orice ocazie. Si eu ma numar printre ele insa, cateodata simt ca as face o pauza si as inlocui carnea cu alte preparate „mai usoare”. Retetele pe care vi le propun in continuare pot face fata cu brio meselor unde carnea este absenta in farfurie. Sunt sigur ca veti gasi cateva printre ele pe care le veti incerca si va vor place.

Supe si ciorbe de post

1. Supa crema de linte

 

Supa crema de linte

O crema de linte consistenta, plina de legume si foarte gustoasa, care poate fi preparata oricand, pe parcursul anului. Serviti cu crutoane sau paine prajita.

2. Supa crema de rosii

 

Supa crema de rosii

O alta supa-crema consistenta, care se face cu precadere vara, atunci cand rosiile sunt coapte, proaspete si aromate. Se serveste cu crutoane sau paine prajita.

3. Supa crema de ciuperci

 

Supa crema de ciuperci

Ciupercile au o multime de beneficii pentru organism. Contin nutrienti, ajuta digestia, scad riscul vascular-cerebral si ajuta la cresterea imunitatii. O supa crema de ciuperci se gateste intr-un timp foarte scurt si este foarte gustoasa.

4. Ciorba de loboda

Ciorba de loboda

Ciorba de loboda este o ciorba de sezon, primavara, cand toate legumele sunt proaspat aparute si crude. Loboda, impreuna cu ceapa verde, leurda, stevie si cartofi noi si cu zeama de lamaie dau o savoare deosebita acestui preparat.

Aperitive

1. Burrito vegetal

Burrito vegetal

Carnea nu este neaparat necesara intr-un burrito. Fasolea, nautul sau bucatele de soia o pot inlocui foarte usor intr-un burrito vegetal delicios.

2. Falafel

Falafel

Un preparat gustos din bucataria mediteraneana, chiftelele de naut se pot face rapid si consuma si mai rapid.

3. Hummus

Hummus

O pasta de naut servita cu paine prajita sau cu lipie si insotita de o salata proaspata (neaparat cu rosii si patrunjel) poate fi o idee buna pentru preparatul rece servit la inceputul festinului.

Fel principal

1. Dovlecei umpluti la cuptor

Dovlecei umpluti la cuptor

Inlocuiti carnea cu bucati de soia si veti obtine acelasi gust dulce si aromat intr-un preparat de dovlecei umpluti, dati la cuptor. Reteta poate fi facuta si cu vinete.

2. Tajine marocan de naut si legume

Tajine marocan de naut si legume

Nu trebuie neaparat sa aveti o oala ceramica tajine pentru a face acest preparat marocan cu naut si legume. El poate fi pregatit in orice fel de oala de tocanita sau un vas care poate fi dat la cuptor.

3. Mancare de fasole teaca

Mancare de fasole teaca

Mancarea de fasole teaca (sau teci, cum mai sunt cunoscute) este un preparat des intalnit in zona rurala. Se face cu precadere vara, cand fasolea galbena se coace, dar poate fi preparat si in cursul anului cu fasole verde.

4. Varza a la Cluj (cu soia)

Varza a la Cluj (cu soia)

Inlocuiti carnea cu bucatele de soia in acest preparat si veti obtine o varianta de Varza a la Cluj vegetariana.

5. Mancare de praz cu masline

Mancare de praz cu masline

Este o mancare preparata de obicei toamna, atunci cand prazul proaspat se gaseste din belsug in piete si magazinele alimentare.

6. Ardei umpluti cu orez si ciuperci

Ardei umpluti cu orez si ciuperci

Un alt preparat vegetarian in care carnea este inlocuita, de data aceasta, de ciuperci.

7. Tocanita de cartofi.

Tocanita de cartofi

Reteta pe care o gasiti aici contine carne afumata. Dar, ce obtineti daca scoateti carnea? Exact. O tocanita de cartofi, vegetariana.

8. Ghiveci cu legume

Ghiveci cu legume

Francezii ii zic Ratatouille. Noi ii spunem ghiveci cu legume. Avem aici o reteta a unui preparat clasic romanesc.

Garnituri

1. Orez salbatic

Orez salbatic

Orezul salbatic se prepara extrem de usor si este o garnitura foarte buna pentru orice preparat cu sos.

2. Cartofi crocanti

Cartofi crocanti

Fie ca sunt cartofi noi, de primavara, sau vechi, de toamna, pregatiti crocanti la cuptor sunt deliciosi.

3. Ciuperci cu usturoi la tigaie

Ciuperci cu usturoi la tigaie

Preparatul poate fi facut cu orice fel de ciuperca comestibila: champignion, pleurotus sau ciuperci de padure. Usturoiul se combina foarte bine cu ciupercile

4. Cartofi cu ciuperci la cuptor

Cartofi cu ciuperci la cuptor

Un alt preparat care poate fi atat garnitura de insotire la alte preparate cat si de sine statator, servit cu salata. Cartofii si ciupercile preparate la cuptor au un gust foarte bun. Mai mult, puteti adauga cartofi dulci pentru un plus de savoare.

5. Orez cu legume

Orez cu legume

Orezul cu legume este o garnitura pe care o prepar de obicei atunci cand pregatesc peste. Poate fi insa o garnitura buna pentru orice tocanita cu sos.

Salate

1. Salata orientala

Salata orientala

Salata orientala este un preparat care se face de obicei in sezonul rece. Poate fi o idee buna de aperitiv.

2. Guacamole

Guacamole

Guacamole este o salata mexicana care este servita de obicei cu tortilla, nachos dar si cu burrito sau alte preparate mexicane.

3. Salata de ardei copti

Salata de ardei copti

Salata de ardei copti este o salata de insotire pentru alte preparate. Ardeii copti au o dulceata mai puternica fata de cei cruzi.

4. Salata de vinete

Salata de vinete

Este o salata clasica romaneasca (preluata, probabil, din bucataria araba) care se serveste cu paine prajita si ceapa rosie tocata marunt.


Sper ca veti regasi printre aceste retete cateva pe care va veti hotara sa le preparati. Va garantez ca nu veti regreta.

Pentru alte retete vegetariene explorati categoriile de pe site sau cautati dupa cuvinte cheie.

Va doresc pofta buna si spor la treaba!

Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2024. Toate drepturile rezervate
Close