Avgolemono sau supa greceasca de pui seamana destul de mult cu ceea ce numim noi „ciorba de pui a la grec” (sau de periosoare a la grec).
Modul de preparare este acelasi insa ingredientele difera, in cea mai mare parte. Avgolemono se face cu zeama de lamaie si ulei de masline si nu cu smantana, cum preparam noi ciorba de pui a la grec.
Cum se prepara Avgolemono (Supa greceasca de pui)
Eu prefer carnea de pui de tara care, desi este mai putin grasa si, poate, mai atoasa si mai ferma, este mult mai gustoasa decat cea de la puiul din magazine. Puteti gasi la piata pui de tara care este, insa, la un pret putin mai mare decat puiul din crescatorii. Daca aveti ocazia, alegeti sa folositi carne de calitate!
Pentru o supa de aproximativ 10 portii am folosit pieptul intreg de la 2 pui plus 2 pulpe. Carnea de la pieptul de pui a ramas in ciorba pe cand pulpele le-am pus la cuptor si le-am servit ca friptura alaturi de cartofi crocanti.
Puiul de tara se fierbe usor la o oala sub presiune. Eu pun puiul la fiert in oala cu apa si are, las pana cand incepe sa faca spuma, o inlatur, dupa care pun capacul la oala sub presiune. Cand se ridica dopul de presiune dau focul la foc mic si las sa fiarba putin mai mult de o ora. Apoi las sa cada dopul de presiune de la oala, inlatur capacul si separ carnea de supa.
Dau pe razatoare 2 morcovi, curat 3-4-5 cartofi de coaja si ii tai cubulete micute, curat o ceapa si o tai marunt si curat si un praz mic-mediu pe care il tai si pe acesta feliute subtiri. Calesc intr-o oala pentru ciorba ceapa, prazul si morcovii, in putin ulei de masline si sare, apoi adaug cartofii si peste ei pun supa de pui. Daca mai e nevoie adaug niste apa fiarta. Carnea o separ de oase si o rup cu mana fasii si o pun in oala, langa legume.
Dau in clocot si las la fiert 20-30 de minute.
Separ 2 galbenusuri de albusuri si le bat cu o furculita, intr-un castron. Adaug apoi zeama de la 1 lamaie si 1-2 linguri de ulei de masline. Pun un polonic de supa fierbinte peste ele si amestec bine, ca ouale sa nu se coaca. Mai adaug cateva polonicuri de zeama pana cand obtin o temperatura apropiata de cea a supei, dupa care adaug ouale in cratita de supa si amestec.
Las sa mai dea un clocot, toc marunt niste patrunjel sau, de preferat, marar pe care il pun un supa si gata, opresc focul de sub cratita. Pun capacul si las asa pana servesc.
Cam acestia sunt, in linii, mari, pasii. Insa hai sa vedem in mod detaliat care sunt ingredientele si cantitatile lor, pasii pe rand si, bineinteles, de ce ustensile avem nevoie pentru a prepara o delicioasa supa greceasca cu pui, sau, cum ii zice la mama ei in Elada, Avgolemono!


Avgolemono (Supa greceasca de pui)
Echipament
- 1 cratita sau oala de supa
- 1 tocator
- 1 cutit de legume
- 1 Cutit bucatar
- 1 strecuratoare
- 1 oala sub presiune
- 1 furculita
- cateva boluri
Ingrediente
- 2 piept de pui de tara
- 2 pulpe de pui de tara
- 2 morcovi
- 2 cepe potrivite
- 1 praz sau tulpina de telina (apio)
- 2-3 catei usturoi sau 1 lingurita usturoi pudra
- 4 cartofi
- 1 cana orzo sau jumatate de cana de orez normal
- 1 lamaie
- 2 galbenusuri
- marar sau patrunjel
- ulei de masline
- sare
Instructiuni
- Fierbeti carnea de pui in apa cu sare, in oala sub presiune. Daca este pui de tara in o ora si jumatate ar trebui sa fie gata (carnea se ia usor de pe oase).
- Daca nu aveti oala sub presiune fierbeti carnea intr-o cratita incapatoare, la care ati pus capac. Verificati cand este foarte bine fiarta (cam 2 ore).
- Cand carnea este fiarta luati-o cu o spatula si puneti-o intr-un bol, sa se raceasca.
- Cand s-a racit dati carnea jos de pe oase si rupeti-o cu mana, fasii.
- Curatati ceapa, morcovii, cartofii si prazul.
- Tocati ceapa si prazul marunt, dati morcovii pe razatoare si taiati cartofii cubulete mici.
- Intr-o oala separata pentru ciorbe puneti putin ulei de masline si caliti legumele, adaugand si putina sare.
- Adaugati apoi zeama de la carnea fiarta si lasati la fiert, la foc mic-potrivit timp de minim jumatate de ora.
- Adaugati o cana de orzo sau o jumatate de cana de orez pe care l-ati spalat in cateva ape.
- Fierbeti inca 20 de minute, verificati, de gust, daca ii mai trebuie sare sau mirodenii.
- Separati 2 galbenusuri de ou si bateti-le, cu o furculita. Adaugati zeama de la 1 lamaie mica si 2-3 linguri ulei de masline.
- Puneti, cu un polonic, putina zeama de supa peste oua si amestecati, astfel sa nu se coaca ouale. Mai adaugati, supa pana cand ouale cor avea o temperatura apropiate de cea a supei.
- Puneti ouale in supa, amestecati si lasati un clocot.
- Adaugati patrunjel sau marar tocat marunt si opriti focul.
Sper ca v-a placut reteta.
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!
Pentru alte retete de ciorbe si supe vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.