La foc mic: 10 Mancaruri si Tocanite

10 Mancaruri si Tocanite (sa te lingi pe degete!)

Tocanitele sunt unele dintre cele mai reconfortante si hranitoare tipuri de mancaruri care exista in lumea culinara. Aceste mese copioase si satisfacatoare sunt, de obicei, facute prin fierberea carnii, legumelor si a altor ingrediente intr-un lichid aromat pentru o perioada lunga de timp. De la retete traditionale de familie pana la specialitati regionale, tocanitele pot fi gasite in diferite culturi de pe tot globul, fiecare cu profilul sau unic de aroma si tehnici de gatit. In acest articol, vom explora zece feluri de mancaruri si tocanite care va vor incalzi cu siguranță inima si sufletul. Prin urmare, luati un castron, o lingura si pregatiti-va sa savurati deliciul acestor zece tocane din intreaga lume!

 

Mancaruri si tocanite preparate din carne tocata.

Varza a la Cluj

Varza a la Cluj

Bucataria romaneasca are o varietate de mancaruri si tocanite pe baza de carne tocata sau bucati intregi, combinate cu diverse legume delicioase. Ceaunul (sau tuciul, cum se numeste in unele zone) a fost si ramane recipientul de baza pentru prepararea, la foc de lemne, a unor preparare savuroase. Sarmalele romanesti (desi reteta este imprumutata din bucataria orientala si apoi adaptata) fac deliciul meselor de sarbatoare. Varza a la Cluj este un preparat traditional din Transilvania, preparat inca din secolul 17.

Musaca de cartofi si vinete

Musaca de cartofi si vinete

Ne mutam cu bucataria in sudul Europei, la prietenii nostri greci, pentru o musaca (moussaka) de cartofi si vinete. Acest preparat poate fi facut (original) doar din staturi de vinete si carne insa a fost adaptat in bucataria romaneasca, ca ingredient aparand cartoful. Cu siguranta, daca ajungeti in Grecia, veti dori sa gustati din aceasta mancare delicioasa.

Placinta Ciobanului

Placinta ciobanului

Nici englezii nu se lasa mai prejos atunci cand este vorba de preparate gatite lent la cuptor, cu carne tocata. Placinta ciobanului este o mancare traditionala cu carne tocata de oaie, acoperita cu un strat generos de piure de cartofi.

Chili con carne

chili con carne

Sa trecem Atlanticul si sa ne oprim in Mexic, pentru a savura un Chili con carne picant si aromat, servit cu o tortilla de porumb sau, de ce nu, un orez pufos.

Mancaruri si tocanite preparate din carne bucati.

Ostropel de pui

ostropel de pui

Incepem tot cu bucataria romaneasca, de unde am preluat o reteta de ostropel de pui. Aceasta tocanita are ca principalele ingrediente carne de pui, sos de rosii si foarte mult usturoi. Se serveste, de obicei, cu o mamaliguta gatita, bineinteles, tot la ceaun, la foc de lemne.

Gulas

Gulas unguresc

Vecinii nostri maghiari ne-au dat gulasul, un preparat din carne de porc sau vita facut la foc mic intr-un sos picant, cu multa paprika: gulasul. Reteta traditionala a fost preparata tot de ciobani, la ceaun. Ca varianta la gulasul cu cartofi (reteta aceasta) puteti prepara un gulas cu boabe de fasole uscata (Babgulyas).

Pui Jalfrezi

Pui Jalfrezi

Ne mutam in India pentru un Pui Jalfrezi, preparat specific zonei Bengal. Acesta este un fel de tocanita cu curry, legume si carne. El a devenit cunoscut in intreaga lume datorita englezilor, fiind preparat in bucataria anglo-indiana din… resturi de carne. Preparatul de pui Jalfrezi contine, pe langa mirodeniile traditionale indiene, pui, rosii, ardei, ceapa si usturoi. Puiul poate fi inlocuit cu orice carne (peste, porc).

Pui Tikka Masala

pui tikka masala

Exista o adevarata controversa legata de cine a preparat aceasta tocanita de pui: indienii sau englezii. Cel mai probabil primii au „inventat” puiul Tikka Masala datorita condimentelor specifice zonei, care intra in compozitia preparatului. Se serveste cu un orez basmati pufos.

Mancaruri si tocanite preparate de post (vegetarian).

Si vegetarienii pot sa savureze mancaruri si tocanite, deoarece acest fel de preparat este foarte versatil si nu trebuie neaparat sa contina carne. Timpul de preparare este mult mai scurt iar rezultatul poate fi savuros.

Ghiveci de legume

ghiveci de legume

Noi, romanii, ii zicem ghiveci de legume. Francezii ii zic „ratatouille”. Acest preparat este o tocanita facuta dintr-o multime de legume care poate fi gatit pe foc, in ceaun, sau la cuptor, intr-o tava sau oala adanca. Este foarte apreciat in zilele reci de toamna si iarna, dar si in perioadele de post religios.

Briam (tocanita greceasca)

briam_tocanita_greceasca_de_legume

Inchei cu o tocanita greceasca de legume: briam. Este un preparat versatil, care poate fi consumat atat simplu (pentru cei care sunt vegetarieni sau tin post), dar si alaturi de carne prajita, facuta la cuptor sau la gratar, orez, orzo sau branza feta si langa bucati de paine proaspata de casa.

Sper ca v-am retinut atentia si v-am starnit dorinta de a prepara macar unele dintre aceste macaruri si tocanite. Inarmati-va cu rabdare si sigur nu veti regreta atunci cand veti servi.

Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!

Pentru alte retete mancaruri si tocanite vizitati sectiunea de aici

 

Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2022. Toate drepturile rezervate
Close