Daca in 15 minute poti face o multime de retete delicioase dar cu relativ putine ingrediente, marind timpul la 30 de minute ne permitem sa adaugam mai multa savoare preparatelor din farfurie si sa facem mancaruri putin mai sofisticate.
Fritatta
O „omleta cu de toate”, italieneasca, facuta partial la cuptor. Cam asta ar fi definitia la fritatta. Reteta aceasta cuprinde atat carne cat si legume, dar puteti fi inventivi si sa scoateti sau sa adaugati alte ingrediente, in functie de preferinte
Vinete cu mozarella si prosciutto, la cuptor
Vinetele taiate felii si coapte la cuptor cu mozarella si prosciutto sunt o mancare rapida delicioasa langa o bere rece sau un pahar de vin parfumat.
Risotto
Ramanem tot in bucataria italiana pentru un preparat clasic: risotto. Orez simplu, ceapa, putin parmezan, un pahar de vin alb, unt, sare si piper este tot ceea ce va trebuie pentru reteta de baza. Pofticiosii pot completa cu fructe de mare, ciuperci si alte ingrediente
Paste cu sunca si ciuperci
Si continuam tot cu un preparat italian, pasta prosciutto e funghi, adica paste cu sunca si ciuperci. Sunt gata in 30 de minute si sunt, normal, foarte delicioase.
Paste a la Carbonara, cu mazare
Paste a la Carbonara – un alt preparat clasic italian, la care am adaugat cateva boabe de mazare, pentru un plus de savoare.
Paste orzo cu bacon si ardei
Plecam din bucataria italiana pentru a ajunge in cea greceasca si a pregati un delicios orzo cu bacon si ardei.
Calamari prajiti (Kalamarakia Tiganita)
Calamari prajiti sau Kalamarakia Tiganita in greceste este un preparat cu care sigur v-ati intalnit daca ati fost in Grecia sau in zona Marii Mediterane.
Cus cus cu legume
Si pentru ca tot suntem la capitolul ingredientelor pe baza de grau, sa facem si un cus cus marocan, cu legume.
Orez prajit, cu legume
Intram in bucataria asiatica cu un clasic orez prajit cu legume, o reteta mai veche de 2500 de ani.
Noodles cu resturi de carne de porc
V-a ramas carne de la o friptura de porc? Nu o aruncati. Faceti un noodles cu resturi de carne de porc. Reteta se poate adapta pentru carnea de vita, de curcan sau de pui.
Stir fry de fructe de mare cu noodles
Langa noodles puteti face si un stir fry de legume si fructe de mare. Eu folosesc de obicei taietei (noodles) de hrisca (soba noodles). Sunt mai gustosi si nu contin gluten.
Stir fry de varza
Chinezii fac acest preparat cu vatza Bok Choy insa iese la fel de gustoasa si cu varza noastra, romaneasca. Poate fi gatit cu carne dar si fara, importante sunt sosurile chinezesti care se adauga (de obicei soia si otet de orez)
Ciuperci umplute, la cuptor
Incet-incet ne deplasam spre preparatele din bucataria romaneasca, cu o portie de ciuperci umplute si gatite la cuptor. Ciupercile de tip champignon sunt cele mai potrivite pentru asa ceva.
Ciuperci pleurotus la cuptor
Si ciupercile Pleurotus pot fi facute la cuptor. Date prin mujdei de usturoi si ulei de masline, apoi putin coapte, sunt excelente.
Tocanita de galbiori
O ultima recomandare de preparat cu ciuperci, tocanita de galbiori servita alaturi de o paine proaspata sau o mamaliguta calda, face parte din bucataria traditionala romaneasca.
Pizza de casa
Din lipsa de aluat romanii folosesc si felii de paine pentru pizza. Puse una langa alta, date prin ou, pot fi un blat OK pentru o pizza de casa.
Piept de pui cu cartofi prajiti
Ce le place mai mult copiilor (dar si adultilor)? Cartofii prajiti cu carnita, fie ea facuta la gratar sau tigaie, fie sub forma de snitel.
Snitele de porc
Si pentru ca tot am vorbit mai sus despre snitele, sa facem unele de porc.
Piept de curcan condimentat, la wok
Pieptul de curcan, condimentat si facut intr-un wok poate fi o alegere perfecta pentru o masa de pranz sau de seara, alaturi de o salata sau o garnitura potrivita.
Carnati de casa afumati si carne de porc afumata, la tigaie
Carnatii afumati sunt un preparat des intalnit in perioada de iarna, atat in bucatariile noastre cat si in restaurantele de specialitate.
Orez cu urzici si ghebe
Orezul preparat cu urzici proaspete si cu ghebe puse la conservat din iarna este alegerea unei mese de post.
File de pastrav cu garnitura de legume verzi
Acest preparat este usor de facut, usor de mancat si usor de digerat. Daca aveti 2 tigai gata si ingredientele pregatite, in maxin 15 minute (30 de minute in total) sunt gatite si puse la servire.
Chiftelute de peste
„Chiftelute de peste” este un preparat popular mai ales in sud-estul Romaniei, in zona Deltei Dunarii, dar si in zonele cu traditie in pescuit, acolo unde materia prima, pestele, se gaseste din abundenta.
Salata de peste afumat
Inchei lista retetetelor de peste cu o reteta clasica de salata, des intalnita la masa de Revelion: salata cu peste afumat.
Tiramisu
Da. Tiramisu. Se face in maxim 30 de minute. Ce-i drept, apoi trebuie asteptat cateva ore bune, timp in care prajitura sta la cuptor. Dar… se pregateste in maxim 30 de minute.
Sper ca v-am starnit poftele (sau macar curiozitatea) si o sa incercati si voi sa preparati macar unele din retetele de mai sus. Puteti sa le adaptati, in functie de ce ingrediente gasiti in sezon.
Spor la treaba si pofta buna!