Delicii Dulci: 15 Retete Uimitoare pentru Deserturi de Neuitat

Delicii Dulci: 15 Retete Uimitoare pentru Deserturi de Neuitat

Cui nu-i plac deserturile, aceste delicii dulci care, de cele mai multe ori, ne incanta papilele gustative si ne trezesc amintiri? Cred ca sunt putine persoane care nu le savureaza. Unii le prefera mai dulci, altii mai putin dulci si chiar si fara zahar. De la prajiturile facute de mama in casa sau cele cumparate ocazional la de la cofetarii sau aduse de invitati la zilele de nastere sau cand veneau in vizita, la budinci si creme de ciocolata sau vanilie sau cu gust de fructe, la sucurile naturale sau cu (destul de multe) arome sintetice, deserturile au intotdeauna un loc special in viata noastra.

Hai sa exploram impreuna cateva retete de delicii dulci pe care noi le savuram cu fiecare ocazie. Prepara-le si tu si vei gasi bucuria in fiecare imbucatura! Fie ca esti un pasionat al deserturilor sau un incepător in arta cofetăriei, retelele urmatoare sunt usor de preparat, accesibile si delicioase. Gustă placerea rafinata a deserturilor făcute acasa!

Prajituri facute la rece

Tiramisu, o clasica prajitura din bucataria italiana care se prepara extrem de usor si fara coacere. Amatorii de cafea vor descoperi in ea aroma speciala de espresso. Iar daca o completati cu una amaretto va avea o savoare speciala.

Pentru aceasta prajitura va propun doua variante:

Tiramisu, reteta cu ou

tiramisu reteta cu ou

Reteta am luat-o de la Adi Hadean si am urmat in totalitate pasii si recomandarile facute de el. Rezultatul a fost pe masura si, ca orice desert pe care il fac, s-a „topit” intr-un timp foarte scurt.

Tiramisu, reteta cu frisca lichida

prajitura tort tiramisu

Un preparat cu un nume care duce mai mult cu gandul la Japonia, tiramisu este o prajitura clasica italiana, „Tirami su” inseamna „ridica-ma”. Avand in componenta cafea, nu este o prajitura pe placul oricaruia. De asemenea, poate contine mascarpone sau crema de branza, care nu sunt OK pentru cei cu intoleranta la lactoza.

Tarte si placinte

Intre tarte si placinte exista o oarecare deosebire, desi la prima vedere n-ar fi chiar asa.

Placintele sunt facute cu aluat care este umplut cu o compozitie dulce sau sarata si care poate avea (sau nu) o alta foaie de aluat deasupra. Ele pot fi facute in tavi de diverse forme si dimensiuni, cele mai cunoscute fiind rotunde, rectangulare si guguluf.

Tartele, in schimb, sunt preparate care se umplu dupa ce aluatul s-a copt. Practic, aluatul se intinde in forma de copt, se preseaza cu o greutate (de exemplu, boabe de fasole) si se da la cuptor pana se coace. Apoi se scoate si se umple cu compozitia dulce sau sarata, dupa care tarta se da la cuptor inca o perioada de timp, pana se coace si compozitia.

Tarta cu mere si crema de vanilie

tarta cu mere si crema

Este cea mai preparata tarta la noi in familie. Se face foarte usor si rapid. Reteta provine din bucataria franceza insa poate fi intalnita si in alte bucatarii (engleza, germana, americana etc.) cu, mai mult sau mai putin, aceleasi ingrediente.

Tarta cu fructe de padure

tarta cu fructe de padure

Fie ca folositi fructe de padure congelate, fie ca le folositi proaspete, modul de preparare este acelasi pentru aceasta tarta cu fructe de padure. Modul de preparare este in trei pasi: se coace tarta, se prepara o crema de vanilie si apoi un jeleu de fructe de padure.

Tarta impletita (dantelata)

Tarta cu mere si pere, dantelata

Tarta din aceasta reteta a fost preparata cu mere si gutui, dar puteti folosi orice alte fructe. Cred ca la un moment dat o sa o fac cu pere, deoarece am auzit ca este foarte gustoasa.

Sa trecem acum la placinte.

Tarta cu mere si gutui (in guguluf)

Tarta cu gutui si mere

Cu o forma mai speciala de placinta, numita guguluf, dar si depunand putin mai mult efort, puteti obtine o placinta mai deosebita, care poate atrage privirile atunci cand este prezentata pofticiosilor vostri, fie ei membri ai familiei sau prieteni si invitati.

Placinta cu mere

placinta cu mere

Fie ca o umpleti cu mere, fie ca o umpleti cu dovleac sau combinati merele si dovleacul cu alte fructe (gutui, pere), modul de preparare este acelasi, toate ingredientele sunt aceleasi, mai putin fructele.

Prajituri

Prajitura cu bezea (Figaro)

prajitura Figaro prajitura cu gem si bezea prajitura cu albus

Este o prajitura care-mi aduce aminte de copilarie si pe care o prepar si o savurez cu deosebita placere de fiecare data. A trebuit sa incerc sa o prepar de mai multe ori si sa ma inspir sin mai multe locuri pana cand a iesit varianta care trebuia

Tort de mere (si gutui)

tort de mere si gutui

Acest „tort” este preferatul unui prieten foarte bun. Il pregatim aproape de fiecare data cand mergem in vizita la el. Este usor de preparat si usor de savurat.

Prajitura cu dude

Prajitura cu dude
Prajitura cu dude

Este o prajitura pe care am preparat-o din exces de dude si lipsa de visine 🙂 . Dar, dupa cum banuiti, se poate face cu visine, dude, mure, zmeura, capsune, afine, coacaze dar si cu bucati de prune, mere, pere sau alte fructe.

Briose

Briose, muffins, cu cacao, ciocolata, arome, fructe… o multime de variante pentru un produs foarte apreciat.

Briose cu dovleac

briose cu dovleac

Atunci cand ai dovleac suficient sa faci si alte preparate precum supa-crema, marmelada, placinta sau la cuptor, poti face si niste briose cu un gust mai deosebit.

Briose cu vanilie si ciocolata

Briose cu ciocolata

Briose jumi-juma colorate jumi-juma 🙂 . Se fac la fel de usor ca orice alta briosa. Ingredientele sunt clasice: faina, oua, lapte (sau iaurt), ulei, zahar, praf, la care se adauga, bineinteles, cacao si ciocolata.

Alte delicii dulci

Clatite frantuzesti

Clatite cu dulceata sau cu gem

Cui nu-i plac sa ridice mana (si sa stea jos!). Pana la urma, ca orice preparat, vorbim despre gusturi. Am trecut insa prin multe ocazii in care aceste clatite „au salvat ziua” in care nu aveam niciun alt desert pregatit la indemana.

Clatite americane

pancake

Fiica-mea le prefera pe acestea, americane, in detrimentul celor frantuzesti. Au cam aceeasi compozitie si se prepara la fel. Doar grosimea si textura difera. Se consuma, de preferat, cu sirop de artar. Am fost odata in SUA si am luat un mic dejun acolo, la un restaurant vestit de pe marginea drumului… si m-am ingrozit cand am vazut ce clatite preparau oamenii aceia si ce mai puneau pe farfurie la clasicul mic-dejun. N-avem noi ficat pentru asa ceva.

Gogosi

Gogosi (simple sau umplute cu gem)

Nu va vand minciuni (gogosi). Insa sunt 100% sigur ca cei care ati avut bunici ati gustat, macar o data, delicioase gogosi facute in casa. Umplute sau gaurite, gogosile sunt si ele un desert cu gust de copilarie!

De final

Sper ca v-am trezit interesul pentru aceste delicii dulci! Daca sunteti pe aceeasi lungime de unda cu mine va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!

Pentru alte retete de deserturi vizitati sectiunea de aici. Veti gasi o multime de delicii dulci pe care sa puteti incerca sa le gatiti.

Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.

 

Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2024. Toate drepturile rezervate
Close