Zacusca cu vinete si ardei

41

Zacusca cu vinete si ardei – un preparat clasic romanesc, conservat bine si savurat in zilele lungi de iarna

Zacusca este un preparat din zona Balcanilor. N-as zice ca este neaparat romanesc pentru ca toate tarile din Balcani il prepara. De fapt se poate regasi in bucataria internationala sub o forma mai mult sau mai putin apropiata de zacusca noastra.

Acum ceva timp v-am dat reteta de zacusca cu ghebe insa, desi prepar mai mult zacusca cu vinete si ardei, mi-am dat seama ca nu am publicat aceasta reteta. Asa ca e timpul sa o fac.

Cum se prepara zacusca cu vinete si ardei

Se numeste zacusca cu vinete si ardei pentru ca vinetele si ardeii sunt principalele ingrediente. Pe langa acestea se mai pune ceapa si sos de rosii. In unele zone se recomanda si morcovii (mie nu-mi plac). Restul ingredientelor: ulei, sare, zahar, frunze de dafin si piper macinat.

Importante sunt proportiile, dar acestea le vom vedea mai tarziu, la sectiunea urmatoare.

Foarte important aici, in toata reteta, este si masina de tocat, manuala, nu electrica. Asa ca vorbiti cu bunicii si parintii si faceti rost de o masina de tocat manuala sau cumparati una de pe net.

sos de ardei 2

Vinetele si ardeii se coc la gratar sau pe aragaz sau cum aveti posibilitatea si se curata de coaja. Ardeilor li se inlatura semintele, nervurile interioare si cotorul.

De ce se pune ceapa? Multi nu o prefera pentru ca considera ca este prajita, dar nu e deloc asa. Ceapa se curata de coaja si se taie bucati mici sau se da prim masina de tocat. Si ardeii se dau prim masina de tocat.

Este un proces mai migalos insa textura care se va obtine la zacusca, la preparatul final, va fi ceea ce trebuie.

Bun. Se caleste ceapa in ulei cu sare, la foc potrivit. Nu va fie frica, va lasa suficienta apa cat sa nu se prajeasca. Apoi se adauga ardeii tocati si vinetele tocate si ele marunt, cu cutitul de lemn. Adaugati sos de rosii, putin zahar, piper si cateva foi de dafin si fierbeti la foc mic-potrivit pana cand o sa vedeti ca uleiul o sa formeze mici ochiuri deasupra. Amestecatii din cand in cand, ca zacusca sa nu se prinda de oala, altfel se afuma si isi strica gustul.

Eu o prepar afara, la ceaun, la foc. Este cea mai OK metoda. Dar puteti sa o faceti si in casa, pe aragaz, fara nicio problema.

salata de vinete

Cand zacusca este gata (dureaza cam 1 ora si jumatate fiertul) se pune in borcane pe care le-ati sterilizat din timp. Se pun capacele la borcane si se aseaza intr-o lada invelita cu o patura, sa se pastreze caldura cat mai mult si sa se videze singure, usor (eventual peste noapte).

Cam acestia sunt pasii. Sa trecem la treba si sa vedem care sunt instrumentele, ingredientele si cantitatile lor si pasii detaliati pentru a pregati o delicioasa zacusca cu vinete pentru iarna.

Zacusca cu vinete si ardei

Preparat traditional romanesc pentru iernile reci, cu zile scurte si nopti lungi
Servings 15 borcane
Timp pregatire 1 hour
Timp gatire 1 hour 30 minutes
Timp total 2 hours 30 minutes

Echipament

  • 1 cutit legume
  • 1 masina de tocat manuala
  • boluri
  • 1 ceaun sau alta oala incapatoare
  • 1 tocator
  • 1 lingura mare, de lemn

Ingrediente

  • 3 kg vinete
  • 4 kg ardei capia sau gras sau gogosar sau combinat
  • 1 kg ceapa
  • 600 ml sos de rosii
  • 250 ml ulei de floarea soarelui
  • 1-2 linguri zahar
  • sare
  • piper macinat
  • foi de dafin

Instructiuni

  • Coaceti vinetele si ardeii si curatati-le de coaja. Scoateti semintele ardeilor, inlaturati nervurile si cotoarele.
  • Curatati ceapa.
  • Dati ceapa la masina de tocat. La fel si ardeii. Puneti in boluri separate
  • Puneti ceaunul pe foc sau oala pe aragaz. Adaugati uleiul
  • Adaugati ceapa si caliti impreuna cu putina sare cateva minute, fara ca ceapa sa se prajeasca sau sa se arda.
  • Adaugati ardeii dati la masina.
  • Tocati vinetele la mana si puneti-le si pe ele in ceaun.
  • Puneti si sosul de rosii, zaharul si mirodeniile. Amestecati.
  • Dati la foc mic, cu capac, timp de 1 ora - 1 ora si jumatate, amestecand din cand in cand si avand grija ca zacusca sa nu se prinda de fundul vasului si sa nu se arda.
  • Zacusca e gata cand uleiul iese deasupra.
  • Sterilizati 15 borcane mici (de 380-400g) si umpleti-le cu zacusca. Puneti capacele si asezati borcanele intr-o lada sau intr-o cutie de carton, pe care o acoperiti cu o patura. Lasati peste noapte.
  • A doua zi verificati daca capacele s-au tras, ciocanindu-le cu degetul si apasand pe ele. Daca se misca sau suna a gol inseamna ca borcanele nu s-au vidat.
  • Inlocuiti capacele la borcanele nevidate si apoi fierbeti borcanele intr-o oala cu putina apa, timp de 30 minute. Lasati iar peste noapte.
  • Daca nici acum nu sunt vidate pastrati borcanele la frigider si consumati zacusca cand doriti.
Meniu: Conserve
Bucataria: Romana
Cuvant cheie: zacusca, zacusca cu vinete

 

 

Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!

Pentru alte retete de conserve vizitati sectiunea de aici.

Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.

Daca vrei sa afli cand public retete noi, introdu adresa de email in campul de mai jos si apasa "Abonare".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aprecieri




Like 0
Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2024. Toate drepturile rezervate
Close