Socata – aroma primaverii intr-un pahar racoritor.
Socata poate fi preparata atat primavara, atunci cand infloreste socul, dar si in restul anului, daca puneti la uscat florile de soc si le pastrati intr-o cutie de carton, aerisita, desi nu vor mai avea acelasi parfum.
Am vazut mai multe retete, diferenta fiind ingredientele care se adauga (pe langa florile de soc, lamaia si indulcitorul): drojdie, zahar sau miere, stafide.
Cum se prepara socata
Reteta aceasta este cea de baza. Se pun cateva flori de soc intr-un borcan bine spalat. Se adauga apa cu zahar si cateva boabe de orez, precum si cateva felii de lamaie. Se amesteca pentru ca zaharul sa se dizolve iar apoi se pune borcanul intr-un loc insorit cateva zile.


Socata
Echipament
- 1 borcan mare
Ingrediente
- 10-15 flori de soc
- 100 g zahar pe litru de apa
- 2 lamai
- apa
Instructiuni
- Spalati bine un borcan mare (3-5 litri)
- Puneti florile in borcan si adaugati zaharul (sau mierea) si lamaile, taiate rondele. Daca folositi drojdie (7-10g) si stafide (150g), adaugati-le tot acum.
- Adaugati apa cat jumatate de borcan si amestecati pana cand zaharul se topeste. Puneti restul de apa astfel incat sa umpleti borcanul si inchideti capacul.
- Puneti borcanul in balcon sau intr-un loc insorit. Timp de 3-4 zile desfaceti capacul si amestecati continutul de 2 ori pe zi.
- Atunci cand considerati ca este gata (unii prefera sa o lase mai mult timp pana cand incepe a piste putin la limba) strecurati socata intr-un vas incapator si puneti sucul in sticle. Dati apoi la frigider si serviti cand aveti pofta!
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!
Pentru alte retete deserturi vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.