Negresa cu nuci si gem
Negresa este una dintre prajiturile preferate ale familiei. Se face destul de repede si se mananca la fel de repede.
Reteta aceasta contine ceva special: nuci si gem de gutui. Eu folosesc de obicei nuci clasice (nu alune sau altfel de seminte) si gem de gutui, pe care il prepar din belsug in fiecare toamna, atunci cand se coc gutuile din gradina proprie. Gemul de gutui da o aroma speciala prajiturii. Puteti sa-l inlocuiti cu gem de caise sau mere sau cu marmelada, dupa preferinte.
Cacaua da atat culoarea negresei cat si gustul de ciocolata. Este un ingredient foarte folosit in bucatarii in torturi si prajituri, dar si in creme si preparate pe baza de ciocolata.
Preparare negresa cu nuci si gem de gutui.
Ca la orice prajitura, se amesteca lichidele intre ele si prafurile intre ele, in boluri separate.
Ouale se bat cu un mixer pana cand isi dubleaza volumul. Se adauga apoi sarea si zaharul si se mixeaza pana se topesc. Puneti uleiul si iaurtul si amestecati pana cand se inglobeaza si se obtine o crema.
Separat, se amesteca faina cu praful de copt si cu cacao. Apoi se amesteca incet, cu un tel de bucatarie sau cu o spatula, in crema de oua. Se adauga gemul de gutui si nucile si se amesteca bine, pana se omogenizeaza.
Dati o tava cu unt si puneti compozitia, distribuita egal. Tava se da la cuptor la 180 grade timp de 30 de minute. Verificati cu o scobitoare daca s-a copt. Pentru acesta infigeti scobitoarea in prajitura si scoateti-o afara. Daca pe scobitoare raman firimituri cleioase, mai lasati sa coaca 10 minute. Verificati din nou, pana cand s-a copt. Procesul nu trebuie sa ia mai mult de 45-50 minute, altfel se arde prajitura.
Cand e gata scoateti si lasati putin sa se raceasca. Apoi mutati pe un tocator de lemn, taiati bucati in forma preferata si serviti.
Sa trecem la treaba si sa vedem pasii si ustensilele necesare:


Negresa cu nuci si gem
Echipament
- 1 bol sticla
- 1 tava cuptor
- 1 Mixer
- 1 spatula
Ingrediente
- 4 oua
- 300 g zahar
- 400 ml lapte sau iaurt
- 200 ml ulei
- 6 linguri gem
- 500 g faina
- unt
- 50 g cacao
- 1 plic praf de copt
- esenta de rom/vanilie
- ciocolata alba
- 100 g samburi de nuca
Instructiuni
- Ouale se mixeaza cu zaharul si cu un varf de sare pana se obtine o crema.
- Se adauga uleiul, laptele si gemul de fructe si se amesteca.
- Se adauga faina cu praful de copt, cacao si esenta de rom sau de vanilie
- Se presara nucile, taiate bucatele mici.
- Se pune compozitia intr-o tava unsa cu unt si se da la cuptor timp de 40 de minute la 180 grade.
- Se verifica daca s-a copt cu o scobitoare. Cand este gata se rade deasupra ciocolata alba sau neagra.
Video
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!
Pentru alte retete de deserturi vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.