Ciorba de pui a la grec este o ciorba foarte populara in restaurantele si bucatariile din Romania. O varianta de ciorba a la grec este si cea de perisoare sau traditionala ciorba radauteana. Acest „a la grec” se refera la faptul ca in ciorba se adauga un amestec de galbenusuri de ou si suc de lamaie care se adauga in ciorba si se fierbe putin, pana se ingroasa.
Cum se prepara ciorba de pui a la grec
Este un preparat simplu, cu ingrediente clasice unei ciorbe: ceapa, morcov, telina si pastarnac. La acestea se adauga putina zeama de lamaie, cateva galbenusuri, smantana si orez. Bineinteles, nu lipseste carnea de pui.
Legumele se spala si se curata. Ceapa se toaca marunt iar morcovul, telina si pastarnacul se dau pe razatoare. Carnea de pui se fierbe, dupa care se adauga legumele si orezul si se fierb in continuare pana orezul este moale.
Cand si ciorba este gata se bat galbenusurile si se amesteca cu zeama de lamaie si smantana (puteti folosi si smantana vegetala). Acestea se amesteca cu cateva polonice de ciorba, puse treptat, pana cand ajung la temperatura ciorbei din oala. Se pune amestecul in oala de ciorba, se amesteca si se mai fierbe ciorba cateva minute, apoi se adauga putina verdeata.
Reteta aceasta poate „suferi” cateva modificari. De exemplu nu pun intotdeauna orez si zeama de lamaie. Faceti cum doriti, in functie de gustul vostru.
Sa trecem la treaba si sa vedem ce ustensile ne trebuie, cantitatile de ingrediente si care sunt pasii detaliati pentru a prepara o delicioasa ciorba de pui a la grec.


Ciorba de pui a la grec
Echipament
- 1 cutit legume
- 1 Cutit bucatar
- 1 tocator
- 1 oala pentru ciorba
- 1 Razatoare
- 1 bol de sticla
- 1 tel sau o furculita
- 1 polonic
Ingrediente
- 500 g carne de pui
- 3 cepe
- 1 morcov
- 1 telina mica
- 1 pastarnac
- 4 oua
- 200 ml smantana poate fi si vegetala
- 150 g orez cu bob rotund optional
- sare
- piper
- marar sau patrunjel
Instructiuni
- Fierbeti carnea de pui. In functie de provenienta (de tara sau din comert), carnea poate avea timp diferit de fierbere
- Spalati legumele si curatati-le.
- Tocati ceapa marunt. Telina, morcovul si pastarnacul dati-le pe razatoarea mare.
- Spalati orezul in cateva ape.
- Puneti legumele si orezul in oala de ciorba si fierbeti 15-20 de minute, pana cand orezul este fiert.
- Separati galbenusurile de albusuri.
- Bateti galbenusurile cu un tel sau o furculita. Adaugati smantana si amestecati.
- Cu un polonic luati zeama de ciorba (fara legume sau orez) din oala si adaugati peste oua si smantana, incet, amestecand sa se omogenizeze.
- Repetati cu cateva polonice de zeama de ciorba pana cand amestecul devine fierbinte.
- Adaugati-l in oala, peste ciorba si amestecati.
- Mai fierbeti 1-2 minute si luati de pe foc.
- Puteti adauga verdeata tocata marunt (patrunjel si/sau marar)
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!
Pentru alte retete de ciorbe, supe si creme vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.