Clatite cu pui si ciuperci – un aperitiv sarat savuros!
Acum multi ani luam masa de pranz impreuna cu colegii de munca la un restaurant de la parterul cladirii de birouri. La meniul zilei aveau si acest preparat foarte gustos, clatite cu pui si ciuperci, pe care m-am decis sa il prepar si celor din familia mea.
Preparatul seamana putin cu cannelloni sau lasagna, in sensul ca pastele sunt substituite cu clatitele, iar umplutura de carne de vita de cea cu pui si ciuperci. Daca nu sunteti carnivori puteti sa faceti umplutura doar cu ciuperci. Iese (aproximativ) la fel de buna. Va trebui sa faceti si clatitele cu lapte vegetal si fara oua, iar in ciuperci sa adaugati smantana de gatit vegetala.
Cum se prepara clatite cu pui si ciuperci?
Modul de preparare este destul de migalos si consuma destul de mult timp, deoarece sunt 3 preparate care trebuie gatite: clatitele, puiul cu ciupercile si un sos Bechamel.
Mai intai faceti clatitele din oua, lapte, faina, praf de copt si sare.
Apoi tocati o ceapa marunt, maruntiti carnea, taiati ciupercile cubulete mici. Caliti-le pe toate intr-o tigaie adanca si adaugati smantana si mirodenii.
Faceti un sos bechamel din unt, lapte si faina (reteta aici). Adaugati la final parmezan ras.
Umpleti cate o clatita cu o lingura cu varf de compozitie, impaturiti-o si asezati-o intr-o tava de copt, unsa cu unt. Procedati la fel cu toate clatitele. Puneti sosul deasupra. Dati la cuptor 25 de minute la 190 de grade si apoi mutati pe modul grill inca 5 minute.
Scoateti cand s-au rumenit frumos deasupra.
Sa trecem la treaba si sa vedem care sunt ustensilele, ingredientele si cantitatile si pasii care trebuie facuti pentru a prepara niste delicioase clatite cu pui si ciuperci la cuptor.


Clatite cu pui si ciuperci
Equipment
- 2 boluri mari sticla
- 1 tel
- 1 tigaie wok
- 1 tava copt
- 1 tocator
- 1 cutit legume
- 1 Cutit bucatar
- 1 robot bucatarie
Ingredients
- 1 kg piept de pui
- 500 g ciuperci
- 2 cepe potrivite
- 250 ml smantana
- 150 ml lapte
- 4 buc oua
- 300 g faina
- 1 plic praf de copt
- sare
- ulei
- mirodenii
Instructions
Preparare clatite
- Intr-un bol incapator se bat ouale si se amesteca cu o lingurita de sare si praful de copt. Se adauga treptat si alternativ, putin cate putin, 250g faina si 1 litru de lapte, pana cand se obtine o compozitie mai grosuta, de consistenta iaurtului de baut mai subtire.
- De obicei pun si niste apa minerala in compozitie, pentru a iesi clatitele mai pufoase. Adaugati si cateva mirodenii
- Incingeti o tigaie, ungeti cu cateva picaturi de ulei. Cu un polonic luati compozitie si ungeti toata tigaia cu un strat subtire. In 1-2 minute intoarceti clatita pe partea cealalta, stilul "aruncat-invartit" sau cu o spatula de lemn.Faceti toata compozitia. Ar trebui sa va iasa cam 15 clatite.
Preparare umplutura
- Curatati ceaapa si tocati-o marunt
- Spalati ciupercile si tocati-le cubulete mici
- Tocati carnea de pui la robotul de bucatarie
- Incingeti ulei intr-o tigaie mai adanca si puneti ceapa, carnea de pui si ciupercile la rumenit Adaugati sare si rumeniti, invartind constant, sa nu se prinda sau sa se arda.
- Dupa ce s-au calit adaugati smantana si apoi mai lasati la foc mic, sa scada. La final puneti mirodenii, dupa gustul vostru.
Preparare sos Bechamel
- Se prepara un sos bechamel, la fel ca in reteta de aici: https://bucataria-lui-tati.ro/sos-bechamel/
Coacerea
- Incingeti cuptorul la 190-200 grade
- Ungeti o tava incapatoare cu unt.
- Luati o lingura buna din compozitie si puneti pe mijlocul unei clatite. Impaturiti clatita facand un fel de pachetel.
- Puneti clatitele in tava una langa alta pana se umple tava. Dati la cuptor timp de 25 minute, apoi mutati pe modul grill (coacere deasupra) inca 5 minute sau pana se rumenesc
Video
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!
Pentru alte retete de aperitive vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.