Rosii cuburi, la borcan – conserve de iarna.
Atunci cand gatesc paste bologneze, lasagna, ciorba, tocanite sau alte mancaruri care au rosii ca ingredient, prefer rosiile proaspete. Insa nu le am tot timpul la indemana. Iarna, de exemplu, gustul rosiilor „de import” nu este la fel de bun ca cel al rosiilor romanesti, iar alternativa este sa cumpar rosii la conserva, taiate cubulete.
De cativa ani am inceput sa le conserv singur la borcan vara si sa le depozitez in beci, la rece sau in camara. Isi pastreaza foarte bine aroma. Ca sa nu mai zic ca economisesc si ceva bani.
Folosesc atat borcane mici, de 400g, cat si mari, de 800g, pentru a consuma cantitatea respectiva in totalitate, in functie de preparatul facut. De exemplu, la lasagna folosesc 800g de rosii in timp ce la ciorbe doar 400g.
Alte retete de conserve pot fi gasite aici.
Cum se prepara rosii cuburi, conserve pentru iarna
In functie de numarul de kilograme de rosii, timpul total de pregatire poate sa difere.
1. Pentru pregatire, rosiile trebuie spalate bine si apoi indepartate cotoarele.
2. Urmeaza apoi taierea rosiilor in cubulete si umplerea borcanelor
3. Pasul final este acela de sterilizare a borcanelor pline, astfel incat acestea sa se videze si sa nu permita intrarea aerului, care poate altera continutul.
Folosesc acelasi mod de sterilizare (vidare) a borcanelor la toate conservele pe care le fac, indiferent ca sunt de legume sau de fructe.
Deci, sa trecem la treaba si sa vedem cum se prepara conservele de rosii cuburi, care sunt ingredientele si cantitatile, ustensilele si pasii necesari.


Rosii cuburi, la borcan, pentru iarna
Echipament
- 1 tocator
- 1 Cutit bucatar
- 1 oala mare
- borcane
Ingrediente
- 10 kg rosii
- 4 linguri sare
- 4 linguri ulei
Instructiuni
- Spalati bine 15 borcane (mari si mici)
- Spalati rosiile si taiati-le in jumatate. Eliminati cotorul. Fiecare jumatate o feliati inca o data pe jumatate. Apoi taiati feliile cubulete.
- Puneti cuburile de rosii intr-un castron sau oala mare. Adaugati putin ulei si sare. Amestecati.
- Umpleti borcanele cu cuburile de rosii. Strangeti bine capacele.
- Puneti borcanele intr-o tava si adaugati putina apa (cam 1-2 cm inaltime). Dati la cuptorul incins la 180 grade timp de 30 de minute. Lasati-le la cuptor cateva ore, pana "se trag" capacele.
- Verificati daca s-au vidat. Capacelele trebuie sa fie curbate putin spre interior.
- Daca nu s-au vidat bine desfaceti capacele si inlocuiti-le cu altele.
- Puneti borcanele intr-o oala incapatoare, adaugati apa pana aproape la capac si dati in clocot.
- Opriti focul, puneti capac la oala (sau o patura deasupra) si lasati sa se raceasca, timp de cateva ore.
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!
Pentru alte retete de conserve vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.