Pui Piccata – o reteta italiana traditionala cu carne de pui frageda intr-un sos putin acrisor
Caut mereu retete in care sa folosesc in mod diferit ingredientele, pentru ca la un moment dat te cam saturi sa mananci aceleasi preparate. Acum cateva zile am dat peste reteta aceasta de Pui piccata care mi s-a parut foarte interesanta. Carnea de pui este putin fada si nu aduce foarte multa valoare in farfurie insa, alaturi de un sos acrisor, are un gust foarte bun.
Cum se prepara pui piccata?
Piccata se refera la preparate din carne subtire, precum felii de carne de vita sau piept de pui, date prin faina, prajite si apoi in ulei, unt si capere, intr-un sos de vin alb si zeama de lamaie.
Si cu asta v-am dat toate ingredientele. Dar ce facem cu ele?
Modul de preparare este foarte simplu si necesita cam 30-40 de minute. As putea zice ca se poate face cu orice fel de carne: vita, pui, porc sau chiar peste. Asadar in loc de pui piccata puteti prepara vita piccata, porc piccata sau peste piccata. Eu l-am facut cu carne de curcan taiata feliute subtiri.
Carnea se da prin faina si apoi se scutura usor, pentru a indeparta excesul de faina.
Se pune putin ulei de masline sau de floarea soarelui intr-o tigaie si se prajeste carnea pe fiecare parte, fara sa se arda. Se scoate apoi pe o farfurie si se lasa „sa se odihneasca”.
In tigaie se pun caperele care se pot zdrobi usor cu o furculita, pentru a-si lasa mai bine aroma. Se adauna apoi usturoi tocat marunt si se prajesc putin, fara a arde usturoiul. Se adauga apoi vin al (sau roze) si se fierbe cateva minute, pana elimina alcoolul. Adaugam si putin unt si zeama de lamaie si punem din nou carnea in tigaie, peste acest sos.
Cu o lingura punem sos peste carne si apoi punem capacul la tigaie si lasam 2-3 minute pentru ca sosul sa intre putin in carne. La final se poate presara patrunjel proaspat, tocat.
Si gata! Se serveste cu piure sau cu legumele dorite, trase la tigaie sau sote.
Sa trecem la treaba si sa vedem care sunt ustensilele, ingredientele si cantitatie lor precum si pasii pentru a prepara pui piccata.


Pui Piccata
Echipament
- 1 tigaie cu capac
- 1 tocator
- 1 bol
- 1 furculita
- 1 spatula
- 1 cutit
- 1 farfurie mare, plata
Ingrediente
- 2 buc piept de pui
- 1 lingura capere
- 1 catel usturoi
- 3-4 linguri ulei de masline
- 100 ml vin alb sau roze
- 50 g unt
- 1-2 linguri zeama de lamaie
- faina
- sare
- piper
- patrunjel
Instructiuni
- Taiati pieptul de pui in felii de maxim 1 cm grosime. Dati cu sare si piper.
- Puneti faina in bol si dati carnea de pui prin faina, pe toate partile.
- Scuturati excesul de faina si puneti carnea pe un platou sau o farfurie plata.
- In tigaie adaugati uleiul de masline.
- Prajiti carnea pe toate partile pana cand se rumeneste frumos, fara sa se arda.
- Scoateti carnea inapoi pe platou.
- In tigaie adaugati caperele si zdrobiti-le usor cu o furculita.
- Adaugati si usturoiul tocat marunt.
- Lasati la calit putin timp, avand grija sa nu ardeti usturoiul.
- Puneti vinul si fierbeti 2-3 minute, penrtru ca alcoolul sa se evapore.
- Adaugati untul si cand se topeste puneti si zeama de lamaie.
- Mai fierbeti 1-2 minute si adaugati carnea inapoi in tigaie.
- Cu o lingura puneti sos peste carne.
- Puneti capacul peste tigaie si mai lasati 1-2 minute, la foc mic.
- Presarati patrunjel proaspat tocat deasupra si serviti cu garnitura preferata.
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!
Pentru alte retete de pui vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.