Ce faci cand ai preparat foarte mult risotto si nu se mananca? Il arunci sau te adaptezi si incerci sa improvizezi ceva cum ar fi niste chiftele din risotto? Da, pare ciudat sa faci niste chiftele din orez (sau chiftele de orez), dar prepartul a fost chiar gustos.
In situatia asta m-am aflat eu zilele acestea cand am facut risotto pentru 10 persoane. Pe langa cantitate, am pus in el si niste urzici proaspat culese care, din pacate, nu sunt pe gustul tuturor celor din casa. Asa ca m-am trezit cu o jumatate de oala de risotto cu urzici care era pe punctul a se invechi.
Drept pentru care am cautat alternative si am gasit cateva pe net. Cautand dupa „leftover risotto” am gasit in principal 3 retete: un risotto salto (sau risotto al salto) care este un fel de risotto prajit, apoi risotto arancini, adica niste chiftele de risotto care au in mijloc mozzarella si in cele din urma risotto cakes, care sunt un fel de snitele de risotto.
Am dat fuga la magazin si am cumparat niste mozarella si am facut doua dintre aceste retete: risotto arancini si risotto cakes. Diferenta intre cele doua este aceea ca unele (arancini) au miez de branza pe cand celelalte nu au.
Cum se prepara snitele din risotto, chiftele din risotto si risotto arancini
Le-am zis „snitele” pentru ca modul de preparare este similar cu cel al snitelor.
Din risotto formati niste „chiftele” plate, ca de hamburger, presandu-le bine, pentru ca orezul sa ramana legat.
Intr-o farfurie puneti faina, in alta bateti 2 oua iar in a treia puneti pesmet sau panko. Taiati mozzarella cubulete.
Luati o „chiftea” si dati-o mai intai prin faina, apoi prin ou si in cele din urma prin pesmet sau panko. Daca faceti arancini puneti in mijlocul chiftelei o bucata de mozzarella si apoi impaturiti-o, astfel incat branza sa fie acoperita si sa obtineti o bila. Dati-o si pe aceasta in faina, apoi ou si apoi pesmet.
Eu am ales sa le prepar la cuptor, insa in retetele originale atat snitelele din risotto cat si risotto arancini se prajesc in ulei fierbinte. Am uns o tava cu putin ulei, am incins cuptorul la 200 de grade si am dat tava la cuptor 5-10 minute. Apoi am scos-o cu grija, cu o manusa de bucatarie, sa nu ma ard si am asezat snitelele si chiftelele. Le-am stropit cu putin ulei pe deasupra si am dat la cuptor 25 de minute. Am scos apoi tava, am intors sitelele si chiftelele pe cealalta parte si le-am mai lasat 15 minute.
La final, cand au fost gata, le-am servit cu salata de ardei marinati.


Snitele din risotto sau chiftele din risotto si risotto arancini
Equipment
- 1 tava de copt
- 3 boluri
Ingredients
- risotto
- ulei de masline
- 2 oua
- faina
- pesmet sau panko
- mozzarella
Instructions
- Faceti niste chiftele plate din risotto, de maxim 10 centimetri diametrul si de 1 cm grosime.
- Intr-un bol puneti faina, in altul bateti 2 oua si in al treilea puneti pesmetul sau panko
- Daca faceti arancini puneti o bucatica de mozzarella in mijlocul chiftelei si apoi impaturiti-o sa acopere branza, formand o bila cu branza inauntru.
- Dati apoi chiftelele si arancini prin faina, apoi prin ou si in final prin pesmet.
- Daca le doriti prajite, incingeti ulei intr-o tigaie adanca si prajiti bine pe toate partile.
- Daca le faceti la cuptor, puneti-le intr-o tava deja incinsa (lasata 10 minute la cuptor) in care ati intins putin ulei de masline. Stropiti-le cu ulei de masline si dati la cuptor mai intai 25 de minute pe o parte si apoi inca 15 minute pe partea cealalta.
- Cand sunt gata serviti cu salata.
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!
Pentru alte retete de aperitive vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.