Paste a la Carbonara (varianta)

795

„Paste a al Carbornara” este una din retetele preferate de copii, atat cand le facem acasa dar si cand mergem la restaurant. Desi contin ou, acesta nu se „fierbe” dinainte ci se adauga la sfarsit, peste pastele fierbinti.

S-ar putea să nu existe un fel de mâncare italiana mai îndrăgita decât carbonara: paste fierbinți amestecate cu un sos cremos de ouă crude bătute, accentuate cu bucăți crocante de guanciale și terminate cu un duș de brânză Pecorino Romano învechită rasă, plus piper negru proaspăt măcinat. Deși se face și cu fettuccine, linguine sau bucatini, spaghetele rămân forma principala de paste carbonara, iar rețeta clasică nu conține unt, smântână sau usturoi.

Paste a la carbonara – Istoric

Pastele a la Carbonara sunt cel mai mult asociate cu Roma și regiunea Lazio, dar ca și în cazul atâtor preparate italiene, în Italia, originea lor provoacă multe speculații și dezbateri. Unii o leagă de „pasta cacio e uova”, un fel de mâncare napolitana de paste amestecate cu untură topită, ouă crude bătute și brânză, așa cum este documentat în cartea de bucate napoletană din 1839 a lui Ippolito Cavalcanti. Deoarece numele provine de la cuvântul carbonaro, „arzător de cărbune”, unii cred că felul de mâncare a fost creat ca o masă copioasă, ușor de preparat, de către bărbații care lucrează în aer liber pentru perioade lungi.

Una dintre marile trăsături ale pastelor este versatilitatea sa extraordinară. Le poți combina cu aproape orice. Carbonara este o rețetă tradițională, dar permite crearea diferitelor variante ale rețetei originale. O persoană vegetariană s-ar putea distra experimentând cu o anghinare prăjită în loc de slănină, în timp ce un pasionat de fructe de mare poate opta pentru creveți soți. Un iubitor de carne ar putea chiar să încerce să o asocieze cu carne ramasa de la grătar. Carbonara di mare este un tip de paste a la Carbonara preferat in zonele de la malul marii.

Paste a la Carbonara

Timp pregatire 20 minutes

Echipament

  • 1 oala mare
  • 1 castron
  • 2 cutit de filetat
  • 1 zdrobitor usturoi
  • 2 tigaie adanca

Ingrediente

  • 500 g paste
  • 300 g bacon (guanciale)
  • 2 oua
  • 3 catei usturoi
  • ulei de masline
  • sare
  • piper
  • busuioc

Instructiuni

  • Puneti o oala mare cu 2 litri de apa la fiert, cu o lingura de sare. Cand apa clocoteste, adaugati pastele si fierbeti conform indicatiilor de pe pachet.
  • Taiati baconul felii subtiri. Curatati usturoiul de coaja.
  • Puneti 1-2 linguri ulei de masline intr-o tigaie adanca si adaugati baconul taiat. Puneti si usturoiul, dat pe o razatoare sau prin zdrobitor. Prajiti la foc mediu.
  • Spargeti ouale intr-un bol si bateti-le
  • Cand pastele s-au fiert scurgeti-le de apa si adaugati-le in tigaie. Amestecati usor, sa se combine. Puneti capacul la tigaie si lasati 5-10 minute pentru ca oul sa se coaguleze.
Meniu: Paste
Bucataria: Italiana
Cuvant cheie: carbonarea, paste a la carbonara, paste carbonara, paste cu fasole

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aprecieri




Like 0
Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2024. Toate drepturile rezervate
Close