Vinete parmigiana
Vinete parmigiana este o reteta pe care am vazut-o din intamplare intr-un videoclip pe net. Mi s-a parut foarte simpla si foarte gustoasa, asa ca m-am decis sa incerc si eu sa o prepar si, bineinteles, sa o gust. Rezultatul a fost mai mult decat satisfacator.
Nu este o reteta pentru cei care au intoleranta la lactoza, in compozitie intrand atat parmezan cat si mozzarella in cantitati destul de mari. Nu stiu daca se poate face cu inlocuitori (de exemplu tofu), dar probabil ca nu ar avea acelasi gust.
Mod de preparare
Taiati vinetele felii, dati-le cu sare si lasati-le putin sa se scurga.
Curatati ceapa si usturoiul, taiati-le marunt si caliti-le intr-o tigaie in care ati pus putin ulei de masline. Adaugati sosul de rosii si mirodeniile si lasati sa fiarba la foc mic cateva minute.
Prajiiti feliile de vinete in tigaie, in ulei de masline.
Intr-o tava puneti un strat de sos de rosii, apoi unul de vinete, unul de felii de mozzarella si apoi parmezan ras. Repetati pana obtineti 2-3 straturi (in functie de marimea tavii).
Dati la cuptor 30 minute si scoateti cand s-a copt frumos deasupra.


Vinete parmigiana
Equipment
- 1 tocator
- 1 cutit legume
- 1 tava ceramica de copt
- 1 tigaie work
- 1 tigaie normala, neaderenta
Ingredients
- 2 vinete mari
- 200 g mozzarella
- 150 g parmezan
- 2 cepe mari
- 500 ml sos de rosii
- 2 catei usturoi
- busuioc
- ulei de masline
- sare
- piper
Instructions
- Pentru a economisi timp puteti prepara vinetele si sosul de rosii in paralel.
- Spalati vinetele si taiati-le rondele de maxim 1 cm grosime. Dati-le cu sare si lasati-le putin.
- Curatati cepele si usturoiul si tocati-le marunt.
- Puneti doua tigai pe aragaz, una la foc mare, cealalta la foc potrivit. Pentru sosul de rosii folosesc de obicei un wok sau o cratita putin adanca.
- In tigaia de la foc mare puneti sare si 2 linguri de ulei de floarea soarelui si incepeti sa prajiti feliile de vinete, rumenindu-le frumos pe fiecare parte, fara sa se arda. O sa fie nevoie sa folositi destul de mult ulei, deoarece vinetele sunt cam sugative. Cand sunt prajite le scoateti din tigaie si le puneti intr-un bol.
- Cat prajiti vinetele ocupati-va si de sos. Puneti 2 linguri de ulei de masline in care, cand se incinge, adaugati ceapa si usturoiul. Caliti la foc potrivit. Dupa cateva minute, timp in care ceapa si usturoiul s-au inmuiat dar nu s-au ars, adaugati sosul de rosii. Amestecati, adaugati sare, piper si 1 lingurita de busuioc uscat si lasati sa fiarba potrivit sau chiar la mic timp de 10-15 minute.
- Dupa ce ati terminat de prajit vinetele iar sosul de rosii este gata, incingeti cuptorul la 190 grade.
- Intr-un vas de ceramica de 20 de cm (tava sau ce aveti la indemana) puneti 2-3 linguri de sos de rosii si intindeti pe fundul vasului. Adaugati un rand de vinete. Puneti apoi 2-3 linguri de sos de rosii deasupra si intindeti-l uniform peste vinete. Radeti o treime din parmezan si puneti o treime din mozzarella, felii.
- Repetati pasul de mai sus, punand din nou vinete, sos de rosii, parmezan, mozzarella pana cand faceti 2 straturi frumoase si complete. Ultimul trebuie sa fie bine acoperit cu parmezan.
- Dati la cuptorul incins timp de 30 de minute. Cand e gata scoateti de la cuptor, lasati putin sa se raceasca si serviti cu un pahar de vin sau o bere rece. Pofta buna!
Video
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!
Pentru alte retete de mancaruri si tocanite vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.