Go Back Email Link

Vinete parmigiana

Portii 8 persoane
Timp pregatire 30 minutes
Timp gatire 40 minutes

Echipament

  • 1 tocator
  • 1 cutit legume
  • 1 tava ceramica de copt
  • 1 tigaie work
  • 1 tigaie normala, neaderenta

Ingrediente

  • 2 vinete mari
  • 200 g mozzarella
  • 150 g parmezan
  • 2 cepe mari
  • 500 ml sos de rosii
  • 2 catei usturoi
  • busuioc
  • ulei de masline
  • sare
  • piper

Instructiuni

  • Pentru a economisi timp puteti prepara vinetele si sosul de rosii in paralel.
  • Spalati vinetele si taiati-le rondele de maxim 1 cm grosime. Dati-le cu sare si lasati-le putin.
  • Curatati cepele si usturoiul si tocati-le marunt.
  • Puneti doua tigai pe aragaz, una la foc mare, cealalta la foc potrivit. Pentru sosul de rosii folosesc de obicei un wok sau o cratita putin adanca.
  • In tigaia de la foc mare puneti sare si 2 linguri de ulei de floarea soarelui si incepeti sa prajiti feliile de vinete, rumenindu-le frumos pe fiecare parte, fara sa se arda. O sa fie nevoie sa folositi destul de mult ulei, deoarece vinetele sunt cam sugative. Cand sunt prajite le scoateti din tigaie si le puneti intr-un bol.
  • Cat prajiti vinetele ocupati-va si de sos. Puneti 2 linguri de ulei de masline in care, cand se incinge, adaugati ceapa si usturoiul. Caliti la foc potrivit. Dupa cateva minute, timp in care ceapa si usturoiul s-au inmuiat dar nu s-au ars, adaugati sosul de rosii. Amestecati, adaugati sare, piper si 1 lingurita de busuioc uscat si lasati sa fiarba potrivit sau chiar la mic timp de 10-15 minute.
  • Dupa ce ati terminat de prajit vinetele iar sosul de rosii este gata, incingeti cuptorul la 190 grade.
  • Intr-un vas de ceramica de 20 de cm (tava sau ce aveti la indemana) puneti 2-3 linguri de sos de rosii si intindeti pe fundul vasului. Adaugati un rand de vinete. Puneti apoi 2-3 linguri de sos de rosii deasupra si intindeti-l uniform peste vinete. Radeti o treime din parmezan si puneti o treime din mozzarella, felii.
  • Repetati pasul de mai sus, punand din nou vinete, sos de rosii, parmezan, mozzarella pana cand faceti 2 straturi frumoase si complete. Ultimul trebuie sa fie bine acoperit cu parmezan.
  • Dati la cuptorul incins timp de 30 de minute. Cand e gata scoateti de la cuptor, lasati putin sa se raceasca si serviti cu un pahar de vin sau o bere rece. Pofta buna!
    vinete parmigiana 4

Video

Meniu: Mancaruri si tocanite
Bucataria: Italiana
Cuvant cheie: parmigiana, vinete, vinete parmigiana