Pentru a economisi timp puteti prepara vinetele si sosul de rosii in paralel.
Spalati vinetele si taiati-le rondele de maxim 1 cm grosime. Dati-le cu sare si lasati-le putin.
Curatati cepele si usturoiul si tocati-le marunt.
Puneti doua tigai pe aragaz, una la foc mare, cealalta la foc potrivit. Pentru sosul de rosii folosesc de obicei un wok sau o cratita putin adanca.
In tigaia de la foc mare puneti sare si 2 linguri de ulei de floarea soarelui si incepeti sa prajiti feliile de vinete, rumenindu-le frumos pe fiecare parte, fara sa se arda. O sa fie nevoie sa folositi destul de mult ulei, deoarece vinetele sunt cam sugative. Cand sunt prajite le scoateti din tigaie si le puneti intr-un bol.
Cat prajiti vinetele ocupati-va si de sos. Puneti 2 linguri de ulei de masline in care, cand se incinge, adaugati ceapa si usturoiul. Caliti la foc potrivit. Dupa cateva minute, timp in care ceapa si usturoiul s-au inmuiat dar nu s-au ars, adaugati sosul de rosii. Amestecati, adaugati sare, piper si 1 lingurita de busuioc uscat si lasati sa fiarba potrivit sau chiar la mic timp de 10-15 minute.
Dupa ce ati terminat de prajit vinetele iar sosul de rosii este gata, incingeti cuptorul la 190 grade.
Intr-un vas de ceramica de 20 de cm (tava sau ce aveti la indemana) puneti 2-3 linguri de sos de rosii si intindeti pe fundul vasului. Adaugati un rand de vinete. Puneti apoi 2-3 linguri de sos de rosii deasupra si intindeti-l uniform peste vinete. Radeti o treime din parmezan si puneti o treime din mozzarella, felii.
Repetati pasul de mai sus, punand din nou vinete, sos de rosii, parmezan, mozzarella pana cand faceti 2 straturi frumoase si complete. Ultimul trebuie sa fie bine acoperit cu parmezan.
Dati la cuptorul incins timp de 30 de minute. Cand e gata scoateti de la cuptor, lasati putin sa se raceasca si serviti cu un pahar de vin sau o bere rece. Pofta buna!