Carnea se de la masina de tocat sau robotul de bucatarie si se marunteste.
Curatati morcovii si cartofii de coaja si dati-i pe razatoarea mica (sau tot la robot). Puneti apoi peste carne, intr-un bol incapator.
Curatati ceapa de coaja si tocati-o marunt. Intr-o tigaie puneti ulei si caliti ceapa pana devine sticloasa. Adaugati in bolul cu carne.
Painea se poate prepara in doua moduri:
1. Intr-un bol puneti putin lapte si apoi adaugati feliile de paine la inmuiat, cateva minute. Scurgeti apoi excesul de lapte si maruntiti bine painea, dupa care o puneti in bolul cu carne.
2. Intr-un robot de bucatatie maruntiti bine painea. Apoi adaugati-o peste carne in bol si puneti si putin lapte.
Prefer a doua varianta pentru ca in prima mai ies cocoloase de paine atunci cand se marunteste cu mana.
Spargeti ouale si turnati continutul in bol. Adaugati apoi cateva linguri de faina, sare, piper, verdeturile tocate marunt.
Amestecati energic cu mana toate ingredientele pana cand se omogenizeaza. Mai puneti faina daca e nevoie (nu trebuie sa fie putina altfel chiftelele se vor desface).
Luati un castron cu apa langa voi si inmuiati mainile. Luati apoi compozitie si faceti chiftelute rotunde, cat va plac voua de mari (de obicei cam cat o minge de ping-pong). Cand compozitia incepe sa se lipeasca de maini bagati mainile in apa. Repetati. Aranjati frumos pe un tocator mare de lemn sau hartie de copt.
Daca doriti sa le faceti la cuptor incalziti-l la 200 de grade. Puneti hartie de copt intr-o tava si aranjati chiftelele frumos. Dati la cuptor timp de 20 de minute sau pana cand se rumenesc.
Daca le prajiti, intr-o tigaie de tip wok (sau o tigaie mai adanca) puneti ulei si lasati sa se incinga. Cand e incins dati focul la potrivit. Adaugati apoi chiftelele si rumeniti-le frumos pe toate partile.
Intr-un vas mare puneti cateva prosoape de hartie de bucatarie. Scoateti chiftelele pe prosop si lasati sa se raceasca. Repetati pasii 1 sau 2 (de coacere sau prajire) pana cand terminati toata compozitia.
Nu pot decat sa va urez "Pofta Buna!"