Go Back Email Link

Nectar de gutui, pere si mere

Timp pregatire 1 hour 30 minutes

Echipament

  • 1 Cutit bucatar
  • 1 tocator
  • 1 oala mare

Ingrediente

  • 4 kg gutui
  • 2 kg pere
  • 2 kg mere
  • 12 l apa
  • 1 kg zahar

Instructiuni

  • Spalati bine de tot fructele. Taiati-le si aruncati cotoarele si semintele, pastrand doar pulpa, cu tot cu coaja. Practic, lasati doar ce este sanatos. Aveti grija la gutui, pentru ca sunt mai tari si trebuie atentie cand le curatati.
  • Taiati fructele bucati potrivite si puneti-le in oala. Adaugati 12 litri de apa.
  • Dati focul la mare, la aragaz, puneti oala pe aragaz si aduceti la punctul de fierbere.
  • Cand apa fierbe, dati focul la mic si fierbeti in continuare pana cand gutuile s-au inmuiat.
  • Eh, acum sunt doua variante de preparare a sucului. Alegeti pe care preferati.
  • Varianta 1. Folosind o sita, strecurati siropul intr-o alta oala incapatoare. Adaugati zaharul si puneti pe aragaz, la foc mic. Amestecati pana cand se topeste zaharul. Pulpa de fructe se paseaza intr-un robot de bucatarie sau cu blenderul, dupa care se amesteca cu sucul.
  • Varianta 2. Adaugati zaharul in oala si mai fierbeti 5-10 minute, amestecand usor, pana cand se topeste zaharul. Cu un blender si muuuuuulta rabdare, pasati fructele in oala, pana cand se obtine o pasta omogena. Aveti grija sa nu ramana bucati de fructe.
  • Indiferent de varianta aleasa, dupa ce obtineti pasta de fructe, mai fierbeti 10-15 minute la foc mic.
  • Pana cand termina de fiert nectarul trebuie sa pregatiti sticlele. Din compozitia de mai sus ies cam 14 litri de nectar, deci, o sa aveti nevoie de 14 sticle :-).
  • Spalati bine sticlele si sterilizati-le. Pentru sterilizare se scurg sticlele de apa si se pun intr-o tava, la cuptorul incins, timp de cateva minute, pana se evapora apa.
  • Dupa ce ati fiert nectarul si au fost sterilizate sticlele umpleti-le cu nectar. NU SCOATETI STICLELE DIN TAVA in care le-ati sterilizat. Nectarul fierbinte se pune in recipiente de sticla care sunt asezate pe metal, altfel riscati sa se sparga sticlele. Puneti capacele cu grija, sa nu va ardeti.
Meniu: Conserve
Bucataria: Romana
Cuvant cheie: nectar de gutui, Nectar de gutui, pere si mere, nectar de pere