Vinete umplute la cuptor (Papoutsakia)

2.3K

Stiati ca puteti exista un preparat care se numesc „papuci” din Vinete umplute la cuptor?

Acum cativa ani de zile am descoperit, in Grecia, un preparat care „mi-a mers la suflet” si pe care il comand ori de cate ori ajung intr-o taverna greceasca: vinete umplute la cuptor sau Papoutsakia. In greceste papoutsaki inseamna un papuc mic.

Bineinteles ca primul lucru pe care l-am facut cand m-am intors acasa a fost sa caut reteta pe net, sa cumpar ingredientele necesare si sa-l gatesc si eu. Acum impartasesc cu voi modul de preparare.

Cum se prepara vinete umplute la cuptor (sau Papoutsakia)?

Preparatul are trei ingrediente de baza: sos bechamel, vinete si sos ragout. Acesta din urma se poate face din miel, vita sau porc insa, cei care tin post sau sunt vegetarieni, pot schimba carnea cu bucati de soia dezhidratata (vezi reteta de Varza a la Cluj de post).

Se prepara destul de rapid si nu necesita prea multa bataie de cap. Mai intai trebuie sa puneti vinete la cuptor, sa le coaceti pe fiecare parte, timp in care trebuie sa va ocupati de celelalte ingrediente.

Puteti folosi orice fel de vinete: albe, mov-pestrite sau negre. Se taie in lung, se scobeste miezul lasand cam 1 cm de „carne” pe marginea „papucului”, se ung cu putin ulei de masline, se sareaza si se coc la cuptor.

vinete parmigiana vinete

Sosul bechamel se face din unt, faina si lapte. Urmati instructiunile din reteta de aici.

Sosul ragout se prepara tocand carnea (sau soia, dupa ce a fost rehidratata) dar si ceapa si miezul de la vinete. Se prajesc in tigaie in putin ulei dupa care se adauga sos de rosii si mirodenii.

Se umplu vinetele cu sos ragout si se pune deasupra sos bechamel. Puteti inlocui sosul bechamel cu cascaval sau parmezan ras. Vegetarienii pot presarea deasupra fulgi de drojdie uscata, inactiva.

Sa trecem la treaba si sa vedem care sunt ustensilele, ingredientele si cantitatile lor dar si pasii pentru a prepara niste delicioase vinetel umplute la cuptor.

Vinete umplute la cuptor

O reteta clasica greceasca de vinete umplute la cuptor, niste "papucei" deliciosi.
Servings 4 persoane
Timp pregatire 20 minutes
Timp gatire 40 minutes
Timp total 1 hour

Equipment

  • 1 tocator
  • 1 cutit
  • 1 lingura
  • 1 tigaie adanca sau wok
  • 1 robot bucatarie
  • 1 tava copt
  • 1 hartie de copt
  • 1 pensula

Ingredients

  • 4 vinete mari
  • 200 g carne tocata de porc, vita sau miel sau bucati de soia dezhidratata
  • 2 rosii sau 200 ml suc de rosii
  • 1 ceapa
  • 100 g parmezan ras
  • 200 ml sos bechamel
  • ulei de masline
  • sare
  • piper
  • busuioc

Instructions

  • Se incinge cuptorul la 200 grade. Intr-o tava se pune foaie de copt
  • Se spala vinetele si se taie pe jumatate. Se scobesc cu o lingura si un cutit, avand grija ca pe fiecare jumatate de vanata sa ramana pe margine cam 0.5-1 cm de centimetru de pulpa.
    vinete umplute 02
  • Turnati putin ulei de masline in fiecare scobitura si cu o pensula de bucatarie ungeti bine vinetele. Se sareaza fiecare jumatate in parte. Se pun vinetele in tava cu scobitura in jos si se pun la cuptor timp de 5-10 minute.
  • Dati la robotul de bucatarie miezul de la vinete pe care l-ati scos prin scobire. Se toaca si ceapa si rosiile. Incingeti o tigaie adanca pe foc, puneti ulei de masline si caliti vinetele si ceapa . Adaugati sare, piper, mirodenii dupa gust.
    vinete-umplute-1
  • Adaugati apoi carnea tocata (sau rehidratati soia si apoi tocati-o la cuptor) si caliti impreuna timp de 10 minute, avand grija sa nu se prinda. Apoi adaugati rosiile tocate sau sosul de rosii.
  • Scoateti vinetele din cuptor si intoarceti-le cu scobitura in sus. Umpleti fiecare vanata cu compozitia din tigaie.
    vinete-umplute-4
  • Daca ati preparat sos bechamel adaugati-l pe fiecare vanata. Altfel, lasati fara. Dati la cuptor 10-15 minute.
  • Scoateti de la cuptor, presarati parmezan ras deasupra si apoi mai puneti la cuptor 3-5 minute, sa se topeasca parmezanul.
    vinete umplute 5
  • Vegetarienii pot adaua fulgi de drojdie inactiva, uscata, in loc de parmezan sau bechamel.

Video

Meniu: Aperitive
Bucataria: Italiana, Romana
Cuvant cheie: vinete, vinete coapte, vinete la cuptor

Similar cu acest preparat se pot prepara rosii, dovlecei sau gulii umplute la cuptor, dupa aceeasi reteta.

Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!

Pentru alte retete de aperitive vizitati sectiunea de aici.

Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.

Daca vrei sa afli cand public retete noi, introdu adresa de email in campul de mai jos si apasa "Abonare".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aprecieri




Like 1
Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2024. Toate drepturile rezervate
Close