Varza calita este un preparat care poate fi consumat atat simplu, ca fel principal, dar si ca garnitura, langa un ciolan de porc sau carnati. Se poate face atat din varza cruda, proaspata, cat si din varza murata, aceasta din urma trebuind sa stea putin la desarat, in apa.
Reteta aceasta este de post, adica nu are nu are carne sau preparate din carne.
Preparatul se face pe aragaz, la foc mic, insa sunt retete care se face si la cuptor.

Varza calita
Ustensile
- 1 cutit
- 1 tocator
- 1 cratita tocanite
Ingrediente
- 1 varza mare
- 3 cepe
- 200 ml sos de rosii sau rosii cuburi
- ulei
- sare
- boia
- piper
- cimbru
- foi de dafin
Instructiuni
- Se curata cepele si se taie marunt. Rosiile se curata de coaja si se toaca cubulete. Am pus si niste praz mic, spalat bine inainte si tocat marunt.
- Varza se spala, se inlatura frunzele patate si se toaca, nu foarte marunt, inalturand cotoarele.
- Se incinge o oala mare pe aragaz, la foc potrivit si se adauga ulei. Se caleste ceapa.
- Dupa 5 minute se adauga varza si se da focul la mic. Amestecati din cand in cand, sa nu se prinda. Adaugati cam polonic de apa.
- Varza va lasa apa, dar mai puteti adauga putina. Ar trebui sa fiarba totul cam 20-25 de minute.
- Adaugti sucul de rosii sau rosiile taiate cubulete si mai fierbeti 10 minute.
- Adaugati mirodeniile si mai lasati la foc 5 minute.