Varza calita
Varza calita este un preparat care poate fi consumat atat simplu, ca fel principal, dar si ca garnitura, langa un ciolan de porc sau carnati. Se poate face atat din varza cruda, proaspata, cat si din varza murata, aceasta din urma trebuind sa stea putin la desarat, in apa.
Reteta aceasta este de post, adica nu are nu are carne sau preparate din carne, insa o sa va spun si cum se poate prepara si cu putina carne afumata
Preparatul se face pe aragaz, la foc mic, insa, pentru un gust mai bun, se lasa si la cuptor la copt.
Reteta de baza
Buun. Hai sa plecam de la o reteta de baza „culeasa” de Radu Anton Roman din Ardeal si publicata in cartea lui de „Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti” la editura Paideia in capitolul „Ardealul, la pohta ce pohtim noi„. Daca nu ati cumparat cartea o puteti cumpara online de la libraria Carturesti (click pe link).
Preparatul contine urmatoarele ingrediente: varza acra sau dulce, untdelemn (ulei de floarea soarelui), bulion sau sos de rosii, sare, paprica, cimbru, foi de dafin, piper
Pe langa acestea mai puteti adauga cateva cepe taiate marunt. Daca faceti reteta „de dulce” puteti folosi untura in loc de ulei si adauga costita afumata sau sunculita.
Mod de preparare
Daca folositi varza murata puteti sa o lasati in apa rece timp de 10-15 minute, dupa care o scurgeti de apa. O tocati apoi marunt, fideluta. Pentru aceasta taiati varza in patru si fiecare bucata o taiati in doua. Scoateti cotorul si taiati varza.
Ceapa (daca folositi) se curata de coaja si se toaca marunt, dupa care se adauga in oala impreuna cu putin ulei (sau untura). Costita de porc sau sunca se taie si ea bastonase si se adauga langa ceapa, dupa care se caleste timp de cateva minute.
Se adauga varza, 2-3 linguri de sos de rosii (nu sunt obligatorii), boia, cimbru si cateva frunze de dafin. Mai puneti apa, astfel incat varza sa poata sa fiarba fara sa se prinda, fierbeti timp de 30 minute dupa care dati la cuptorul incins alte 30 minute, cu capac. Eu folosesc o oala de fonta emailata. Ultimele 5 minute scoateti capacul si lasati sa se rumeneasca putin deasupra.
Cu ce puteti servi varza calita?
Se poate servi ca garnitura la orice preparat din carne de porc, prajit sau la cuptor: friptura, carnati, coaste, ciolan, carne coapta la cuptor… orice place sufletelului si ficatelului vostru. Daca mai adaugati si un pahar de vin rosu, atunci e totul perfect.
Daca nu vreti carne adaugati pune 2 oua ochiuri langa varza calita. Merg de minune.
Sau, daca nu vreti nicio „proteina” mancati simplu. O mamaliga sa fie langa ea 🙂 si e suficient… Si smantana… Si un ardei iute murat sau crud…
Alte retete similare
Tot in cartea lui Radu Anton Roman „Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti„, la acelasi capitol „Ardealul” puteti gasi mai multe variante de varza calita cu carne: de Bihor, de Reghin, Secuiasca, Lucicos si Clujeasca. Daca vreti sa incercati sa preparati o varza a la Cluj am eu o reteta delicioasa, originala. O gasiti la link-ul de aici.


Varza calita
Equipment
- 1 cutit
- 1 tocator
- 1 cratita tocanite
Ingredients
- 1 varza mare
- 3 cepe
- 200 ml sos de rosii sau rosii cuburi
- ulei
- sare
- boia
- piper
- cimbru
- foi de dafin
Instructions
- Se curata cepele si se taie marunt. Rosiile se curata de coaja si se toaca cubulete. Am pus si niste praz mic, spalat bine inainte si tocat marunt.
- Varza se spala, se inlatura frunzele patate si se toaca, nu foarte marunt, inalturand cotoarele.
- Se incinge o oala mare pe aragaz, la foc potrivit si se adauga ulei. Se caleste ceapa.
- Dupa 5 minute se adauga varza si se da focul la mic. Amestecati din cand in cand, sa nu se prinda. Adaugati cam polonic de apa.
- Varza va lasa apa, dar mai puteti adauga putina. Ar trebui sa fiarba totul cam 20-25 de minute.
- Adaugti sucul de rosii sau rosiile taiate cubulete si mai fierbeti 10 minute.
- Adaugati mirodeniile si mai lasati la foc 5 minute.
Eu va recomand si sa puneti varza la cuptor timp de minim 30 de minute. Cred ca are un gust mult mai bun. Asa, doar fiarta, parca nu e terminata si i-ar mai trebui ceva ca sa fie desavarsita. Deci, potoliti-va pofta pentru inca 30 de minute si dati-o la cuptor timp de 30 de minute, la 180 de grade (sau la mediu) intai cu capac si apoi, pentru ultimele 5 minute, fara. Nu veti regreta si veti vedea diferenta.
Acum, hai sa va fac pofta si de niste carnati de Plescoi:
Va doresc sa aveti pofta buna!
Pentru alte mancaruri vizitati sectiunea de aici. Alte reteta de Radu Anton Roman le puteti gasi aici.