Varza a la Cluj de post
Aceasta reteta de varza a la Cluj de post (fara carne) este o varianta a retetei clasice de Varza a la Cluj pe care am publicat-o aici. Asadar, preparatul poate fi savurat si de catre cei care tin zilele si perioadele de post si de catre vegetarieni, fiind o mancare destul de satioasa. Poate fi servit cu paine sau, de ce nu, cu o mamaliguta fierbinte.
Preparare Varza a la Cluj de post
Modul de preparare a acestui preparat de post este identic cu cel care contine carne, doar ingredientele difera putin.
Orezul (o cana) se spala si apoi se fierbe intr-o oala cu apa si sare.
O jumatate de varza (7-800g) se toca marunt si se caleste intr-o oala alaturi de 2 cepe mari tocate si ele marunt, ulei, piper, cimbru, boia si 2-3 linguri de sos de rosii. Puteti folosi varza proaspata, varza murata sau un mix de varza proaspata si varza murata.
Se pun la inmuiat 100g bucati de soia deshidratata (eu folosesc soia texturat bucatele de la Inedit sau de la Sanovita). Se curata si se toaca marunt 2 cepe mari, care se calesc apoi intr-o tigaie adanca. Soia se scurge de apa intr-o strecuratoare dupa care se da la robot sau se toaca de mana si se pune in tigaie peste ceapa. Se calesc impreuna 2-3 minute dupa care se adauga sos de rosii, mirodenii si sare si se mai calesc 10-15 minute, avand grija sa nu se arda.
Se fac apoi 2 straturi de soia/orez/varza intr-o oala care poate fi pusa la cuptor (de fonta, emailata, ceramica), se pune capacul la oala si se da la cuptor la 180 grade timp de maxim 1 ora si 30 minute.
Se scoate capacul si se mai lasa la cuptor sa se coaca/rumeneasca frumos deasupra timp de 15-30 minute.
Sa trecem la treaba si sa vedem ce ustensile ne trebuie, cantitatile de ingrediente si care sunt pasii detaliati pentru prepararea unei verze a la Cluj, varianta de post

Varza a la Cluj (varianta de post)
Echipament
- 1 cutit pentru legume
- 1 robot bucatarie
- 1 tocator
- 1 oala adanca
- 1 oala medie
- 1 tigaie adanca
- 1 oala/vas pentru cuptor
Ingrediente
- 700 g varza proaspata si/sau murata
- 500 ml sos de rosii
- 4 cepe mari
- 250 g orez pentru sarmale
- 100 g soia texturat
- 4-5 linguri boia
- sare
- piper
- cimbru
Instructiuni
- Curatati ceapa si tocati-o marunt.
- Intr-o cratita mai mare puneti cateva linguri de ulei si adaugati jumatete din ceapa. Caliti-o 2-3 minute
- Tocati varza subtire si adaugati-o peste ceapa. Puneti putina apa si caliti la foc potrivit, avand grija sa nu se arda.
- Adaugati cimbru, sare, piper, boia si 3-4 linguri sos de rosii.
- Dupa 20 de minute dati la o parte
- Spalati orezul in cateva ape si puneti-l la fiert in apa cu sare.
- Puneti soia la hidratat intr-un vas in care ati pus apa fierbinte si peste care puneti un capac
- Intr-o tigaie caliti cealalta jumatate din cantitatea de ceapa in ulei.
- Scurgeti soia si tocati-o marunt la robot sau de mana. Adaugati-o peste ceapa din tigaie si calitil
- Puneti sare, piper, mirodenii, boia si restul de sos de rosii, dupa gust.
- Incalziti cuptorul la 180 grade (mediu, pentru cele pe gaz)
- Intr-un vas care poate fi pus la cuptor (emailat, fonta, ceramic, sticla) puneti un rand de mix de soia, apoi orez, apoi varza si inca o data la fel.
- Puneti capacul la vas (sau folie de aluminiu) si dati la cuptor timp de 1-2 ore.
- Luati capacul si mai lasati 15-30 de minute, sa se coaca/rumeneasca frumos deasupra
- Serviti cu mamaliguta.
Cam asa arata aragazul meu cand fac Varza a la Cluj:
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!
Pentru alte retete de mancaruri si tocanite vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.