Tortellini al forno (Paste tortellini la cuptor)
Paste tortellini la cuptor este un alt preparat clasic italian de paste pe care il gasiti in cea mai mare parte a restaurantelor de specialitate dar pe care puteti sa il faceti si voi foarte simplu.
Reteta aceasta este inspirata de preparatul facut de Chef Florin Dumitrescu, folosind produse din magazinele Lidl. De fapt, toate ingredientele folosite de mine au fost achizitionate de la Lidl. In saptamana XXL si saptamana italiana gasiti produse italienesti la un pret foarte bun.
Preparatul este facut cu sos alb de unt, cascaval, parmezan si smantana de gatit insa puteti gasi retete cu sos bolognez, adica cu rosii si carne tocata sau doar cu rosii si branza italieneasca.
Cum se prepara Tortellini al forno (Paste tortellini la cuptor)
Pe scurt: simplu si cu rabdare.
Pe lung, trebuie sa fierbeti tortellini conform instructiunilor de pe pachet, in apa sarata. Pe cei pe care i-am luat eu de la Lidl i-am fiert 3 minute.
Se curata si se toaca marunt o jumatate de ceapa care se caleste in putin unt. Apoi se adauga sunca presata (sau prosciutto cotto in italiana) taiata cubulete. Cum eu nu am avut sunca presata am taiat niste bacon si muschi de porc, cam 50-100 grame, pe care le-am pus in tigaie, langa ceapa. Am spalat 5-6 ciuperci brune si le-am inlaturat coditele, dupa care le-am taiat felii subtiri de 2-3 mm si le-am adaugat si pe ele in tigaie. Dupa ce le-am calit timp de 5 minute am adaugat si 100g de mazare congelata si inca 2-3 cuburi de unt si 250 grame smantana de gatit.
Intre timp tortellini s-au fiert asa ca i-am luat cu o spatula si i-am adaugat peste continutul din tigaie si am pus deasupra busuioc maruntiti si 2-3 lingurite de praf de usturoi. Am dat pe razatoare 150 grame cascaval si 150 grame de parmezan. Am amestecat cascavalul cu toate ingedientele gatite si apoi am pus totul intr-o tava incapatoare. Deasupra am presarat parmezanul ras. Pentru ca am folosit o canitate destul de mare de ingrediente, am folosit un bol mai mare de inox in care le-am amestecat.
Am incins cuptorul la 200 grade si am dat tava la cuptor timp de 15 minute, ultimele 3-5 minute dand caldura la grill, sa se rumeneasca putin deasupra.
Sa trecem la treaba si sa vedem care sunt ingredientele si cantitatile, ustensilele si pasii care trebuie facuti pentru a prepara niste Tortellini al forno sau paste tortellini la cuptor delicioase.


Tortellini al forno (Paste tortellini la cuptor)
Echipament
- 1 cratita pentru fiert
- 1 tigaie adanca / wok
- 1 Cutit bucatar
- 1 cutit legume
- 1 tocator
- 1 spatula sau strecuratoare
- 1 tava de copt
Ingrediente
- 1 kg tortellini diverse sortimente
- 200 g sunca presata sau altfel de sunca
- 150 g unt
- 150 g cascaval
- 150 g parmezan
- 200 g mazare congelata
- 250 ml smantana de gatit
- 1 ceapa medie
- sare
- piper
- busuioc
- praf de usturoi
- apa
Instructiuni
- Puneti tortellini la fiert in apa cu sare.
- Incingeti cuptorul la 200 grade (mediu spre mare)
- Taiati untul in 3 cuburi
- Curatati ceapa si tocati-o marunt. Caliti-o apoi in tigaie cu un cub de unt 2-3 minute.
- Taiati sunca patratele sau cubulete si prajiti-o si pe acesta in tigaie 2-3 minute.
- Spalati ciupercile, inlaturati coditele si taiati palariile felii pe care le puneti si pe ele in tigaie, calind tot 2-3 minute.
- Adaugati restul de unt, smantana de gatit si mazarea, dar si busuioc maruntit, piper si usturoi.
- Mai caliti 2-3 minute.
- Cu o spatula puneti tortellini in tigaie. Daca nu aveti loc, mutati totul intr-un castron de inox sau de sticla incapator.
- Dati cascavalul si parmezanul pe razatoarea mare.
- Amestecati cascavalul cu tortellini si celelalte ingrediente.
- Transferati totul in tava de copt si imprastiati deasupra parmezanul ras.
- Dati la cuptor timp de 15-20 minute, ultimele 3-5 minute cu caldura (focul) dat la grill (deasupra).
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!
Pentru alte retete de paste vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.