Pentru ca se apropie sarbatorile si sigur veti vrea sa puneti pe masa un tort sau orice alta prajitura, va sugerez sa incercati sa faceti un tort de mere. Este o reteta clasica, simplu de facut si delcios. Pentru crema puteti folosi orice varianta va place: vanilie, fistic, ciocolata, frisca…
Modul de preparare este simplu si nu necesita sa taiati blatul in felii, sa puneti creme intre, sa ornati… nu, este o reteta simpla care se face in 3 pasi: coacerea merelor, coacerea blatului, ornarea cu crema.
Deoarece anul acesta am avut o multime de gutui din care am facut gem, nectar, marmelada si compot, am adaugat la mere si o jumatate de compot de gutui (fara zeama). Aroma pe care o dau gutuile este deosebita si se combin foart bine cu merele si perele.
Gutuile nu sunt niste fructe foarte apreciate, din pacate. Sunt genul de fructe care ori iti plac, ori le urasti. Anumite soiuri, cele mai salbatice si nu cele altoite, sunt inecacioase si cu greu pot fi mancate si digerate in stare proaspata. Insa, au aroma mult mai puternica decat cele altoite. Pentru a le consuma este de preferat a fi transformate in conserve.
Aici aveti cateva retete in care am folosit gutui.
Revenind la tort, sunt sigur ca nu veti regreta daca il veti prepara de sarbatori
Tort de mere si gutui
Echipament
- 2 boluri de sticla
- 1 tava rotunda si adanca, neaderenta
- 1 Mixer
- 1 cutit legume si fructe
- 1 tocator
Ingrediente
Fructe
- 8 mere mari
- 200 g compot de gutui optional
- 100 g zahar
- 1 lingura unt
- 1 lingura scortisoara
Blat
- 300 g iaurt
- 4 oua
- 150 g zahar
- 4 linguri ulei
- 1 plic praf de copt
- 300 g faina
- sare
- esenta de vanilie
Crema
- 1 plic praf budinca
- 3 linguri zahar
Instructiuni
- Incingeti cuptorul la 180 grade.
- Spalati bine merele si indepartati-le coaja. Taiati-le in sferturi, scoateti cotorul si samburii si taiati-le cubulete de 1-2 cm.
- Scoateti gutuile din compot (nu folositi zeama) si taiati-le si pe ele cubulete, similare celor de mere.
- In bolul in care aveti merele si gutuile puneti 100g zahar si lingura de scortisoara. Amestecati bine pana cand bucatile de mere si gutui se acopera de zahar si de scortisoara.
- Ungeti o cratita nu prea inalta, de 24cm latime, antiaderenta, cu unt si puneti in ea merele si gutuile. Dati la cuptor timp de 15-20 minute.
- Cu un mixer, amestecati bine ouale cu sarea pana cand isi dubleaza volumul. Adaugati zaharul si mixati in continuare pana devin ca o crema.
- Adaugati uleiul, esenta de vanilie si apoi iaurtul si omogenizati.
- Amestecati faina cu praful de copt si turnati-o incet in vasul in care aveti crema. Omogenizati cu o lingura.
- Dupa cele 15 minute scoateti merele din cuptor si turnati peste ele crema, acoperindu-le. Dati inapoi la cuptor timp de 30 minute sau pana cand blatul este copt. Intepati blatul cu o scobitoare. Daca ramane coca pe scobitoare atunci mai trebuie copt, daca nu, este gata.
- Scoateti din cuptor si rasturnati continutul pe un vas ceramic sau intr-o tava in care ati pus foaie de copt. Verificati daca blatul este copt si in interior, sub mere. Daca nu este, bagati la cuptor timp de inca 5-10 minute, avand grija sa nu se arda prea tare fructele.
Prepararea cremei (optional)
- De obicei folosesc crema de budinca de la Dr. Oekter si in special cea de vanilie sau de fistic.
- Puneti o cratita pe foc in care turnati laptele, la fiert.
- Luati cam 3-4 linguri de lapte din cratita si puneti-le intr-un castronel. Adaugati zaharul si praful de budinca si amestecati bine, pana ce se omogenizeaza.
- Cand laptele incepe sa fiarba adaugati budinca din castronel si amestecati incet, pana cand se ingroasa. Luati de pe aragaz si lasati sa se raceasca 2-3 minute.
- Turnati budinca peste fructe uniform. Lasati sa se raceasca si apoi taiati felii si serviti.