Tort cu fructe de padure

239

Tort cu fructe de padure este de fapt un tort pe care il facem de fiecare data de Sf. Andrei si de ziua lui David. Daca ar fi sa luam in considerare compozitia si aspectul, acesta este de fapt un fel de mega-briosa.

Initial tortul l-am facut doar cu blat si crema de vanilie, insa anul acesta m-am gandit sa fac o varianta mai dulce-acrisoara in care sa folosesc si fructe de padure. Si cu ocazia asta sa mai consum si din fructele de padure congelate pe care le-am strans in congelator toata vara.

Cum se prepara un tort cu fructe de padure

Din start va spun ca acest tort nu are decat o crema, cea de vanilie facuta cu lapte, si nu are niciun pic de branza, mascarpone sau ale feluri de branzeturi. Ca sa nu pierdeti timpul cu prepararea cremei, folositi un plic de praf de vanilie de la Dr. Oetker. Veti avea nevoie si de 2 linguri de zahar si 500ml de lapte.

Mai intai se face pregatesc fructele de padure. Eu le pun intr-un vas cu coada, adaug zahar suficient dupa gustul meu (cam 2 linguri la 4-500g fructe de padure). Folosesc de obicei fructe de padure congelate dar se pot folosi si fructe proaspete. Combin fructele, nu folosesc doar un singur fel. Astfel, pentru tortul de azi am folosit afine, dude, mure, zmeura si visine fara samburi.

fructe de padure

Le fierb pe aragaz la foc potrivit pana cand sosul scade si se obtine un gem. Puteti folosi si gelatina pentru fructe, daca nu aveti rabdare sa scada sosul.

Apoi fac blatul, adica mega-briosa. Pentru asta folosesc cam 100g unt, 100g zahar, 3 linguri suc de lamaie, 2 oua, 350g faina, 1 praf de copt, putina sare, 150ml lapte sau iaurt si cativa samburi de nuca, dati la masina sau tocati de mana.

Se amesteca ingredientele uscate intr-un bol. Ouale se bat cu un tel sau mixer, se adauga apoi zaharul si se bat in continuare pana obtinem o crema peste care punem untul topit si laptele sau iaurtul. Inglobam apoi cateva linguri de sos cu fructe si nucile si turnam, in timp ce amestecam, peste ingredientele uscate, obtinand o crema groasa.

Punem intr-o tava de copt rotunda si coacem cam 30 de minute. Scoatem, lasam sa se raceasca si apoi taiem in doua, orizontal, tortul.

Facem crema de vanilie si punem jumatate din ea pe partea de jos a tortului. Adaugam si restul de sos de fructe si intindem uniform pe toata suprafata. Punem capacul, adica cea de-a doua jumatate de tort si apoi punem deasupra restul de crema de vanilie. Cu o spatula o intindem frumos pe toata suprafata si pe margini.

Radem ciocolata deasupra si lasam sa se raceasca.

Rezultatul a fost foarte gustos si mi-as dori sa-l incercati si voi.

Asa ca hai sa trecem la treaba si sa vedem care sunt ingredientele si cantitatile lor, ustensilele dar si pasii necesari pentru a prepara un tort cu fructe de padure sau mega-briosa cu fructe de padure.

Tort cu fructe de padure

O mega-briosa cu fructe de padure, usoara si foarte gustoasa
Portii 12 portii
Timp pregatire 40 minutes
Timp gatire 40 minutes
Timp total 1 hour 20 minutes

Echipament

  • 2 cratite cu coada
  • tava de prajituri rotunda, inalta
  • 2 boluri
  • 1 Mixer
  • 1 lingura cu coada
  • 1 spatula

Ingrediente

  • 500 g mix de fructe de padure congelate sau proaspete
  • 650 ml lapte
  • 100 g unt
  • 2 oua
  • 150 g zahar
  • 150 ml iaurt sau lapte
  • 1/2 lingurita sare
  • 50 g samburi de nuca
  • 3 lingurite suc de lamaie
  • 350 g faina
  • 1 praf de copt
  • 1 plic praf de vanilie Dr. Oetker

Instructiuni

Prepararea fructelor

  • Puneti fructele in cratita cu coada pe aragaz, la foc potrivit.
  • Adaugati 50g zahar.
  • Amestecati din cand in cand pana se topeste zaharul si se obtine un sos mai gros.
    bucatar fructe de padure

Prepararea tortului

  • Intr-un bol amestecati ingredientele uscate: faina, praf de copt si sare.
  • In celalalt bol bateti ouale cu zaharul cu un robot de bucatarie pana se obtine o crema.
    bucatar mixer oua
  • Adaugati 150 ml de lapte, untul topit, sucul de lamaie si jumatate din cantitatea de sos de fructe de padure.
  • Amestecati apoi toate ingredientele intr-un bol pana se omogenizeaza. Puneti si samburii de nuca dati la masina sau tocati de mana.
    bucatar crema faina 2
  • Ungeti o tava de prajituri inalta cu unt sau puneti in ea o foaie de copt si turnati crema de tort.
  • Dati la cuptor la 180 grade (mediu, pentru cuptor pe gaz) timp de 30 de minute sau pana se coace (verificati cu o scobitoare).
  • Cand blatul este copt scoteti-l din cuptor si mutati pe un platou.
    bucatar tava tort cuptor scoate

Prepararea cremei de vanilie

  • Folositi un plic de crema de vanilie de la Dr. Oetker.
  • Puneti laptele intr-o cratita cu coada, oprind cam 3-4 linguri intr-un castronel. Dati drumul la foc la aragaz la mediu.
  • Puneti 2 linguri de zahar si turnati praful de vanilie in castronel si apoi amestecati pana se omogenizeaza.
  • Cand laptele este fierbinte turnati crema din castronel si amestecati cu un tel.
  • In cateva minute crema se va ingrosa.
    bucatar crema vanilie aragaz

Finalizare

  • Taiati tortul pe orizontala, in doua parti.
  • Dati partea de deasupra, capacul, la o parte.
    Intindeti jumatate din crema de vanilie peste partea de jos. Adaugati restul de sos de fructe si intindeti pe toata suprafata.
  • Puneti capacul si apoi turnati restul de crema de vanilie, intinzand cu spatula pe toata suprafata.
  • Radeti putina ciocolata peste tort sau ornati cu fructe proaspete, lasati sa se raceasca si serviti.
    bucatar tort crema fructe
Meniu: Deserturi
Bucataria: Romana
Cuvant cheie: fructe de padure, tort, tort cu fructe de padure

Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!

Pentru alte retete de deserturi vizitati sectiunea de aici.

Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.

Daca vrei sa afli cand public retete noi, introdu adresa de email in campul de mai jos si apasa "Abonare".

Join the Conversation

  1. Delicios… A disparut prea repede…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aprecieri




Like 0
Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2024. Toate drepturile rezervate
Close