O tocanita marocana de linte si naut – vegetala, delicioasa, aromata si putin picanta.
Imi place foarte mult gustul condimentelor orientale. Merg foarte bine cu preparatele din carne si din legume si le dau o savoare in plus.
Acum catva timp am descoperit „ras-el-hanout„, un complex de condimente specific bucatariei marocane (seful condimentelor marocane, cum mai este numit) si de atunci il folosesc de fiecare data cand am pofta de un preparat cu aroma mediteraneana.
Bineinteles, atunci cand il folosesc in mancaruri, prepar totul intr-un vas tajine. L-am mai folosit, de exemplu, sa fac ficatei de pui tajine sau atunci cand am preparat un tajine (tocanita) de naut marocana.
Reteta de azi seamana cu cea tajine de naut marocan, insa are mai putine ingrediente.
Cum se prepara o tocanita marocana de linte si naut
Am folosit mai putine ingrediente fata de tocanita cealalta: ceapa, ardei, cateva tije de telina verde, rosii, linte si naut. Pe langa acestea am mai adaugat niste sos de ardei si, bineinteles, condimentul vedeta: ras-el-hanout.
Ceapa am curatat-o si tocat-o marunt. Am pus putin ulei in vasul tajine si am adaugat ceapa. Am calit-o putin cu sare, dupa care am adaugat tulpinile de telina si ardeii tocati si ei marunt. Am mai pus o rosie tocata cubulete, o conserva de linte (am scurs apa) si o conserva de naut (NU am scurs apa), o lingura cu varf de ras-el-hanout, putin piper si inca putina apa.
Am fiert totul la foc mic, cu capacul de la vasul tajine, timp de 30 de minute. Apoi am luat capacul, am tocat marunt cateva cepe verzi pe care le-am adaugat in tocanita, am mai fiert cateva minute si gata! Am terminat.
Se serveste cu bulgur, cus cus sau orez.
Sa trecem la treaba si sa vedem care sunt ustensilele, ingredientele si cantitatile si pasii detaliati pentru a prepara o tocanita marocana de linte si naut.


Tocanita marocana cu linte si naut
Equipment
- 1 cutit legume
- 1 Cutit bucatar
- 1 tocator
- 1 vas tajine sau orice altfel de oala preferati
Ingredients
- 4 cepe galbene, potrivite
- 2 cepe verzi
- 2 ardei kapia
- 4 tulpini telina verde
- 400 g naut in conserva sau fiert
- 400 g linte in conserva sau fiarta
- 1 rosie mare
- 1 lingura ras-el-hanout
- 1 lingura sos de ardei optional
- sare
- piper
- ulei de floarea soarelui poate fi si de masline
Instructions
- Spalati bine legumele si curatati-le.
- Puneti vasul tajine (sau cratita) pe foc potrivir, la aragaz.
- Adaugati ulei de floarea soarelui (1-2 linguri).
- Tocati ceapa galbena marunt si caliti-o in ulei, cu putina sare.
- Tocati tulpinile de telina marunt si adaugati-le peste ceapa.
- Taiati ardeii fasii subtiri pe care le taiati cubulete si apoi adaugati peste ceapa si telina.
- Caliti totul 5 minute.
- Adaugati ras-el-hanout si piper.
- Scurgeti apa din conserva de naut si adaugati nautul in vasul de gatit.
- Adaugati si nautul, cu tot cu lichidul din conserva.
- Daca folositi linte si naut fiert puneti-le in vasul de gatit si mai adaugati apa.
- Taiati rosia cubulete si puneti-o si pe ea in vas. Optional, puneti o lingura buna de sos de ardei (reteta aici).
- Puneti capacul de la vasul tajine, dati focul la mic-potrivit si lasati timp de 20-25 de minute la fiert.
- Apoi inlaturati capacul, taiati marunt putina ceapa verde si adaugati-o in tocanita.
- Puteti pune si patrunjel sau coriandru proaspata, tocat, daca doriti.
- Verificati daca mai e nevoie de sare si piper.
- Serviti cu orez fiert, bulgur sau cus-cus.
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna la tocanita marocana de linte si naut!
Pentru alte retete de mancaruri si tocanite vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.