Tocanita de linte si bacon
Lintea nu este o leguma prea populara. Mai degraba sora ei, fasolea, este mai cunoscuta si folosita in bucataria romaneasca. Lintea este destul de mult folosita in bucataria araba si din Estul Mijlociu si zona Mediteraneana.
Este recomandat ca inainte de a se prepara sa fie pusa la inmuiat un timp, la fel ca si fasolea uscata. Va fierbe mai usor.
Reteta de tocanita de linte si bacon poate fi facuta si de post, adica bacon. Important este ca in mancare sa adaugati mai multe mirodenii pentru gust, deoarece lintea nu are neaparat un gust puternic evidentiat.
Tocanita de linte si bacon
Echipament
- 1 castron
- 1 strecuratoare
- 1 cutit legume
- 1 cutit carne
- 1 tocator
- 1 cratita tocanite
Ingrediente
- 300 g linte uscata
- 2 ardei capia
- 2 cepe
- 2 morcovi
- 500 ml supa de pui sau legume
- 100 g rosii sau piure de rosii
- ulei
- sare
- piper
- boia
- diverse mirodenii
Instructiuni
- In primul rand spalati lintea bine si puneti-o intr-un castron cu apa, la inmuiat, timp de 60 de minute.
- Cam la 45 de minute dupa ce ati pus lintea la inmuiat in apa curatati legumele (ceapa, morcovii, ardeii) de coaja si taiati-le cubulete.
- Aprindeti aragazul si dati-l la mic. Puneti o oala incapatoare pe foc si adaugati supa de pui sau de legume. Puneti apoi lintea, scursa de apa, la fiert, timp de 15 minute.
- Cat fierbe lintea incingeti 1 lingura de ulei intr-o tigaie. Taiati baconul bastonase si prajiti-l in tigaie. Adaugati ceapa, morcovii si ardeii. Caliti bine pana devin sticloase (nu arse!).
- Adaugati legumele calite in oala in care este lintea si dati la foc mic. Separat puneti un ibric cu apa la fiert.
- Lintea se va umfla si va absoarbe supa de pui sau de legume. Cand a scazut, adaugati putina apa fiarta, astfel incat sa acopere lintea si legumele. Fierbeti la foc mic si adaugati apa din cand in cand, daca e nevoie.
- Puneti rosiile sau sucul de rosii si mirodeniile celelalte, dupa gust. Daca lintea nu e fiarta mai adaugati apa pana cand fierbe. In principiu, cam la 30-45 de minute dupa ce ati inceput fierberea ar trebui sa fie totul gata.