Daca nu ma insel, prima data cand am mancat galbiori sau tocanita de galbiori, a fost prin facultate, cand primeam pachet de la mama soacra. Pana atunci mai mancasem ciuperci de padure ca bureti sau iutari, ghebe si spurcaci (cum le zice la mine la tara), ciuperci pe care le culegeam cu bunica dupa ploaie, dar nu imi aduca minte de galbiori.
Acum cateva zile am fost intr-un super-market si am gasit galbiori asa ca ne-am gandit sa facem o tocanita.
N-a iesit ea la fel ca la mama-soacra (se pare ca trebuia pus si un ou), dar tot a iesit buna.
Tocanita de galbiori
Echipament
- 1 cutit legume
- 1 bol sticla
- 1 tocator
- 1 tigaie adanca / wok
Ingrediente
- 600 g galbiori
- 200 g smantana
- 3 fire ceapa verde
- 50 g unt
- sare
Instructiuni
- Spalati bine de tot galbiorii. Nu ii lasati intr-un castron apa prea mult ci mai bine puneti-i sub un jet de apa rece si apoi inlaturati partile necomestibile.
- Taiati ciupercile bucati, dupa preferinta.
- Intr-un wok sau o cratita adanca topiti untul si adaugati ciupercile. Gatiti la foc potrivit. Amestecati in oala, dand ciupercile prin unt. Adaugati putina sare, iar ciupercile vor lasa zeama. Gatiti pana scade putin.
- Curatati ceapa verde si tocati-o marunt. Amestecati cu smantana (si un ou, daca doriti) si puneti in tigaie peste ciuperci.
- Gatiti pana cand mai scade putin, dar aveti grija sa nu se prinda de fundul vasului.
- Serviti cu mamaliguta sau ca garnitura la alte preparate.