Ana face o tocanita de galbiori excelenta! Este o reteta bazata pe clasica reteta moldoveneasca de tocanita de hribi, care se poate face in orice anotimp, atat cu ciuperci proaspete cat si cu ciuperci conservate (daca v-ati ocupat din timp sa le puneti la pastrare la congelator). Chiar si ciupercile pleurotus pot fi o alternativa foarte buna la galbiori sau hribi.
Reteta este putin diferita de cea pe care am publicat-o deja aici, dar asta nu inseamna ca nu este mai putin buna :-).
Galbiorii (Cantharellus cibarius) sunt cunoscuti, popular, si sub alte denumiri, precum galbenel, burete galben sau ciuciuleti galbiori. In Romania cresc in mai toate padurile de foioase si conifere, in perioada mai-octombrie/noiembrie. In ultimul timp in magazine au aparut si galbiori de cultura, care sunt la fel de buni precum cei de padure.
Exista mai multe soiuri comestibile de „Cantharellus„, dar exista si bureti asemanatori care sunt otravitori, de aceea este recomandata o foarta mare atentie la cules. Daca nu aveti experienta nu mergeti la padure neinsotiti de cineva care cunoaste foarte bine ciupercile (indiferent de soi)
Pentru a-i pastra timp indelungat trebuie sa ii spalati bine, sa ii opariti si cand se racesc se pot pune in pungi la congelator.
Cateva curiozitati despre ciuperci
Ciupercile sunt pesticide naturale. Sporii ciupercilor sunt daunatori pentru peste 200.000 de specii de insecte.
O specie de ciuperca care creste sub pamant si este numita „Armillaria bulbosa” poate ajunge la dimensiuni impresionante. In Michigan (SUA) a fost gasita una care se intindea pe o suprafata de 12 hectare, cantarea cat o balena si care se pare ca provine dintr-un spor de acum 1500 de ani.
La egipteni ciupercile erau cunoscute ca „planta nemuririi”, drept pentru care erau rezervate doar pentru mesele regale in timp ce muritorilor de rand le era interzis sa le atinga.
Ciupercile sunt prebiotici naturali. Ele contin antioxidanti, vitamina D si chiar cupru.
Chiar exista o ciuperca a „nemuririi”. Este vorba de Reishi, o ciuperca din China care este folosita ca infuzii in ceaiuri sau lichior. Datorita cantitatii foarte mari de antioxidanti aceasta ajuta la atingerea unei varste inaintate.
In anul 2006 o firma din USA (Ecovative) a dezvoltat un material pentru ambalaje pe baza de ciuperci. Companii precum Dell si Ikea folosesc astfel de ambalaje care, odata aruncate, se degradeaza bio in cateva saptamani.
Ciupercile „magice” sunt numite asa datorita efectelor psihedelice pe care le produc atunci cand sunt consumate. Sunt folosite ca drog recreational, pot cauza euforie, pot avea efecte asupra gandirii, vazului si modifica perceptia despre timp si cea spirituala.


Tocanita de galbiori
Equipment
- 1 Cutit bucatar
- 1 tocator
- 1 tigaie adanca / wok
- 1 castron
Ingredients
- 1 kg galbiori
- 150 g smantana
- 1 ceapa
- 1 lingura faina
- sare
- piper
- condimente
Instructions
- Galbiorii trebuie spalati foarte bine, in mai multe ape si cu multa atentie si migala, deoarece pot avea destul de multe mizerii in palarie. De asemenea, daca sunt mai batrani pot avea si viermi. Inlaturati intotdeauna partile stricate de la ciuperci.
- Tocati ceapa marunt si puneti-o intr-o tigaie in care ati adaugat o lingura de ulei de masline impreuna cu putina sare. Caliti incet, avand grija sa nu ardeti ceapa. Trebuie sa devina sticloasa.
- Tocati galbiorii in bucatele si adaugati-le peste ceapa. In contact cu sarea vor incepe sa lase apa. Fierbeti-i timp de 5-10 minute in zeama pe care o lasa.
- Intr-un castron puneti smantana si lingura de faina. Amestecati-le bine cu o furculita dupa care tranferati in tigaie, peste galbiori si ceapa.
- Lasati sa se prepare la foc mic, cu un capac pus peste tigaie, pana cand ciupercile sunt fierte. Gustati din cand in cand pentru a verifica si adauga alte condimente, dupa gust. Serviti cu mamaliguta, orez sau paine prajita.