Exista si o varianta de post de „tocana de cartofi”, dar daca insa vreti sa va „dedulciti” cu niste carne afumata, urmatii pasii de mai jos.
Daca preferati o tocana de cartofi picanta, folositi niste boia iute sau ardei iuti tocati marunti.

Tocana de cartofi cu afumatura
Echipament
- 1 cutit legume
- 1 cutit carne
- 1 tocator
- 1 cratita pentru tocanite
- 1 ibric
Ingrediente
- 500 g afumatura de porc
- 1 kg cartofi
- 2 morcovi
- 2 ardei
- 2 cepe mari
- 2 lingurite boia dulce
- 2 linguri sos de rosii
- sare
- piper
- marar
- ulei
Instructiuni
- Incalziti 1 litru de apa intr-un ibric sau oala.
- Curatati legumele si spalati-le bine.
- Tocati ceapa, ardeii si morcovii marunti.
- Taiati carnea afumata bucati potrivite
- Adaugati cateva linguri de ulei intr-o cratita de tocanite pe aragaz, la foc potrivit. Puneti ceapa si caliti pana devine sticloasa.
- Adaugati carnea si rumeniti-o putin. Puneti apoi ardeii si morcovii si caliti in continuare timp de 5 minute. Puneti boiaua, sarea si piperul.
- Adaugati apa calda in oala cat sa cuprinda ingredientele, puneti capacul pe oala si dati la foc mic timp de 30 minute. Verificati din cand in cand sa nu scada apa prea mult. Daca a scazut mai adaugati.
- Cand carnea este moale taiati cartofii cubulete si puneti-i in oala. Adaugati apa daca mai este nevoie.
- Fierbeti cu capacul pus, la foc mic, alte 10-15 minute dupa care adaugati sosul de rosii si mai fierbeti 5 minute.
- Verificati daca mai trebuie sare. La sfarsit puneti mararul (sau patrunjelul) tocat marunt.