Va spun din start ca tocan de miel (sau tocana/tocanita de miel) este o mancare destul de grea si asta datorita faptului ca mielul are multa grasime. De aceea, pentru a nu avea probleme cu fierea mai tarziu este bine ca la sfarsit, cand este gata, sa luati cu o lingura toata zeama grasa care iese deasupra.
Tocan de miel este o mancare traditiona

Tocan de miel
Echipament
- 1 cutit legume
- 1 cutit carne
- 1 tocator
- 1 ceaun
- 1 vas mare / lighean
Ingrediente
- 2 kg carne de miel
- 5 cepe mari
- 5 ardei
- 2 legaturi usturoi verde
- 600 g rosii tocate
- sare
- piper
- ulei
- marar, patrunjel
Instructiuni
- Se spala bine carnea si se portioneaza bucati mari. Se pune intr-un vas mare, cu apa, unde se lasa cam 30 de minute.
- Curatati ceapa si ardeii si tocati-le mai mari.
- Taiati lemne pentru foc si puneti un ceaun pe pirostrii. Faceti focul.
- Adaugati putin ulei in ceaun si caliti ceapa si ardeii. Puneti apoi si carnea din oala, scursa de apa si caliti. Carnea va lasa apa si probabil nu veti mai avea nevoie de a adauga suplimentar apa pana la sfarsitul preparatului.
- Aveti grija ca focul sa fie mic, sa nu clocoteasca prea tare mancarea. Trebuie sa amestecati din cand in cand in oala.
- Cand carnea este aproape facuta (cam dupa 1 ora si jumatate) Curatati legaturile de usturoi verde si tocati-le, dupa care le adaugati in ceaun langa celelalte ingrediente. Adaugati si rosiile si lasati in continuare la fiert la foc mic.
- Puneti mirodenii dupa gust. Cand este gata luati cu o lingura grasimea de deasupra.
- Faceti separat o mamaliga si serviti tocanul pe farfurie, cu o bucata de mamaliga langa el.
la ciobaneasca care se face de obicei la tuci sau ceaun, la foc de lemne si se serveste cu mamaliguta. Trebuie sa va inarmati cu rabdare deoarece dureaza cateva ore pana cand este gata.