Tocan de miel

4.3K

Tocan de miel (sau tocanita de oaie la ceaun) traditional

Va spun din start ca tocan de miel (sau tocanita de oaie) este o mancare destul de grea si asta datorita faptului ca mielul are multa grasime. De aceea, pentru a nu avea probleme cu fierea mai tarziu este bine ca la sfarsit, cand este gata, sa luati cu o lingura toata zeama grasa care iese deasupra.

Tocan de miel este o mancare traditionala ciobaneasca care se face de obicei la tuci sau ceaun, la foc de lemne si se serveste cu mamaliguta. Trebuie sa va inarmati cu rabdare deoarece dureaza cateva ore pana cand este gata. Este o mancae pe care romanii o fac, traditiona, in perioada sarbatorilor de Paste.

Pentru preparare (iar acest lucru este valabil pentru orice preparat din carne de oaie) se foloseste carnea de la o oaie sau un miel care are cel putin 10 kilograme. Aceasta deoarece carnea de miel tanar, sub 10 kilograme sau sub 9 luni, creste riscul aparitiei pietrelor la rinichi.

Cand alegeti carne de miel incercati sa luati o bucata mai mare, de la un animal mai in varsta. Pe langa faptul ca va avea mai multa carne (si nu doar tendoane si grasime), va avea si un  gust mai bun.

tocan de miel tocanita de oaie

Cum se prepara un tocan de miel sau o tocanita de oaie

Carnea trebuie sa stea in apa cateva ore inainte de preparare. Astfel se va hidrata si va fierbe mai usor. Neaparat trebuie sa puneti mirodenii. Nu foarte multa lume prefera carnea de oaie, datorita mirosului specific. Insa, combinata cu mirodenii si usturoi, va ascunde mirosul specific, care alunga pofticiosii.

Asadar, taiati carnea bucati (cu tot cu oase) si lasati-o intr-un vas mai mare, cu apa, cateva ore. Cand este gata de preparare curatati si taiati legumele.

Faceti focul la ceaun si puneti putin ulei. Adaugati carnea si rumeniti-o. Nu e nevoie sa adaugati apa la inceput, deoarece carnea va lasa din apa pe care a tras-o cat a stat la odihna. Focul trebuie sa fie mic spre potrivit, nu trebuie sa fie foarte puternic.

Cand carnea s-a rumeni adaugati ceapa si legumele, mai puneti putina apa si lasati sa se gateasca in continuare la foc mic. Din cand in cand luati cu o ligura grasimea care iese la suprafata si care da de lucru ficatului si poate fi gretoasa atunci cand mancati.

Atunci cand carnea si legumele sunt facute luati de pe foc. Serviti cu o mamaliga de casa bine facuta din malai, pe cat posibil, din porumb de la producatorii locali.

Sa trecem la treaba si sa vedem care sunt ustensilele necesare, ingredientele si cantitatile dar si pasii pentru a prepara un tocan de miel sau o tocanita de oaie delicioasa, excelenta pentru zilele de Paste.

Tocan de miel

Timp pregatire 20 minutes
Timp gatire 2 hours 30 minutes

Equipment

  • 1 cutit legume
  • 1 cutit carne
  • 1 tocator
  • 1 ceaun
  • 1 vas mare / lighean

Ingredients

  • 2 kg carne de miel
  • 5 cepe mari
  • 5 ardei
  • 2 legaturi usturoi verde
  • 600 g rosii tocate
  • sare
  • piper
  • ulei
  • marar, patrunjel

Instructions

  • Se spala bine carnea si se portioneaza bucati mari. Se pune intr-un vas mare, cu apa, unde se lasa cam 30 de minute.
  • Curatati ceapa si ardeii si tocati-le mai mari.
  • Taiati lemne pentru foc si puneti un ceaun pe pirostrii. Faceti focul.
  • Adaugati putin ulei in ceaun si caliti ceapa si ardeii. Puneti apoi si carnea din oala, scursa de apa si caliti. Carnea va lasa apa si probabil nu veti mai avea nevoie de a adauga suplimentar apa pana la sfarsitul preparatului.
    tocan de miel
  • Aveti grija ca focul sa fie mic, sa nu clocoteasca prea tare mancarea. Trebuie sa amestecati din cand in cand in oala.
  • Cand carnea este aproape facuta (cam dupa 1 ora si jumatate) Curatati legaturile de usturoi verde si tocati-le, dupa care le adaugati in ceaun langa celelalte ingrediente. Adaugati si rosiile si lasati in continuare la fiert la foc mic.
    tocan de miel 5
  • Puneti mirodenii dupa gust. Cand este gata luati cu o lingura grasimea de deasupra.
  • Faceti separat o mamaliga si serviti tocanul pe farfurie, cu o bucata de mamaliga langa el.
Meniu: Carne, Mancaruri si tocanite, oaie
Bucataria: Romana
Cuvant cheie: miel, tocan, Tocan de miel, tocanita de miel

In cartea sa „Bucate, Vinuri si Obiceiuri Romanesti” Radu Anton Roman are un capitol intreg dedicat carnii de oaie,”In jurul mielului cel bland”. Aici veti gasi niste retete delicioase pe care puteti sa le faceti cu orice ocazie, dar mai ales in perioada de sarbatori pascale.

Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!

Pentru alte retete meniuri vizitati sectiunea de aici

Daca vrei sa afli cand public retete noi, introdu adresa de email in campul de mai jos si apasa "Abonare".

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aprecieri




Like 1
Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2024. Toate drepturile rezervate
Close