Tiramisu

3.3K

Tiramisu

Cum am ajuns sa prepar tiramisu? Saptamana trecuta au fost doua sarbatori importante in familie (Sf. Maria si Sf. Ana) si pentru ca am avut doua persoane dragi de sarbatorit m-am gandit sa le fac o surpriza. Am vrut sa fac altceva decat torturile cu mere sau tartele pe care le pregatesc de obicei, ceva care sa fie simplu si rapid, iar gandul m-a dus la aceasta delicioasa si racoroasa prajitura.

Tiramisu istorie

Un preparat cu un nume care duce mai mult cu gandul la Japonia, tiramisu este o prajitura clasica italiana, „Tirami su” inseamna „ridica-ma”. Avand in componenta cafea, nu este o prajitura pe placul oricaruia. De asemenea, poate contine mascarpone sau crema de branza, care nu sunt OK pentru cei cu intoleranta la lactoza.

Prajitura a fost inventata in Treviso (Italia) in anul 1800 de catre o proprietara a unei case de placeri din centrul orasului. Ea a preparat acest desert pentru clientii casei, pe care ii servea la sfarsitul serii pentru a-si recapata vigoarea. Am putea spune ca aceasta prajitura a fost o adevarata Viagra a secolului 19.

Prajitura a fost apoi preluata de un vechi han din centrul orasului, Le Becherie, care a introdus-o in meniu si a ajutat, astfel, la promovarea ei.

O alta dovada a existentei prajiturii in anii 1800 vine de la scriitorul din Treviso Giovanni Comisso (1895-1969). El a scris in memoriile sale si le-a povestit chiar si prietenilor sai cei mai apropiati cum bunica lui, Giuseppina, descendenta a contelui Odoardo Tiretta, a fost o iubitoare de Tiramisù, sau cum o numea ea, „Tirame-sospiro-sù”, si ea adesea o prepara si servea la cina iarna. Pe vremea aceea, neexistand frigidere, produsul era mai greu e facut vara.

tiramisu piscoturi

Cum se prepara tiramisu

Reteta clasica contine: oua, zahar, piscoturi, mascarpone, cafea si cacao.

Exista mai multe variante de preparare, in functie de ingrediente. Eu am preferat varianta simpla, fara oua, doar cu mascarpone si frisca lichida, piscoturi, cafea si cacao. Rezultatul a fost foarte bine apreciat.

Mai mult, am facut preparatul intr-o tava rotunda, de torturi, dar puteti prepara in orice fel de tava putin mai inalta, de preferat din sticla sau ceramica.

Modul de preparare este simplu si rapid. Se fac 2-3 cafele espresso mai slabe si se lasa sa se raceasca.

Intre timp se amesteca, cu ajutorul unui mixer, mascarpone cu putina frisca lichida, zahar, esenta de vanilie, pana se obtine o crema omogena.

Restul de frisca lichida se amesteca cu mixerul pana se ingroasa. Apoi se inglobeaza in mascarpone incet, cu o lingura sau o spatula.

In vasul in care va sta prajitura se pune un strat de crema, apoi unul de piscoturi trecute prin cafea, apoi iar crema, iar piscoturi si la final crema. Se presara cacao deasupra si se lasa vasul la cuptor timp de 4-6 ore.

Dar sa trecem la treaba si sa vedem care sunt ustensilele, ingredientele si cantitatile, dar si pasii necesari pentru a prepara un delicios tiramisu cu mascarpone si frisca, fara ou

Tiramisu

O prajitura clasica italiana, usor de preparat si gustoasa.
Servings 8
Timp pregatire 40 minutes

Equipment

  • 2 boluri de sticla
  • 1 tava rotunda de tort
  • 1 Mixer
  • 1 spatula
  • 1 sita mica

Ingredients

  • 250 g mascarpone
  • 400 ml frisca lichida
  • 100 g zahar
  • piscoturi
  • esenta de vanilie
  • cacao

Instructions

  • Pregatiti cam 300ml de cafea, de preferat espresso lung.
  • Intr-un bol de sticla puneti mascarpone si adaugati 2-3 linguri de frisca lichida. Adaugati zaharul si esenta de vanilie. Amestecati putin, cu mixerul, pana se omogenizeaza
  • Intr-un alt bol de sticla adaugati restul de frisca lichida si amestecati cu mixerul pana cand se ingroasa.
  • Amestecati ingredientele din cele doua boluri intr-unul singur si mixati pana cand zaharul se topeste.
  • Dati, pe rand, piscoturile prin cafea, avand grija sa nu le inmuiati foarte tare (altfel se sfarama) si asezati-le uniform in tava, formand un strat.
  • Puneti jumatate din crema din bol peste stratul de piscoturi si intindeti uniform pe toata suprafata.
  • Adaugati inca un strat de piscoturi inmuiate in cafea dupa care puneti crema din bol si intindeti frumos.
  • Puneti 1-2 lingurite de cacao in sita de mana si imprastiati frumos cacao deasupra prajiturii.
  • Dati la frigider 5-6 ore si apoi serviti alaturi de un pahar cu prosecco.
Meniu: Deserturi
Bucataria: Italiana
Cuvant cheie: prajitura tiramisu, tiramisu, tort tiramisu

Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna la tiramisu!

Pentru alte retete de deserturi vizitati sectiunea de aici.

Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.

Daca vrei sa afli cand public retete noi, introdu adresa de email in campul de mai jos si apasa "Abonare".

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aprecieri




Like 1
Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2024. Toate drepturile rezervate
Close