Tiramisu

388

Tiramisu

Cum am ajuns sa prepar tiramisu? Saptamana trecuta au fost doua sarbatori importante in familie (Sf. Maria si Sf. Ana) si pentru ca am avut doua persoane dragi de sarbatorit m-am gandit sa le fac o surpriza. Am vrut sa fac altceva decat torturile cu mere sau tartele pe care le pregatesc de obicei, ceva care sa fie simplu si rapid, iar gandul m-a dus la aceasta delicioasa si racoroasa prajitura.

Tiramisu istorie

Un preparat cu un nume care duce mai mult cu gandul la Japonia, tiramisu este o prajitura clasica italiana, „Tirami su” inseamna „ridica-ma”. Avand in componenta cafea, nu este o prajitura pe placul oricaruia. De asemenea, poate contine mascarpone sau crema de branza, care nu sunt OK pentru cei cu intoleranta la lactoza.

Prajitura a fost inventata in Treviso (Italia) in anul 1800 de catre o proprietara a unei case de placeri din centrul orasului. Ea a preparat acest desert pentru clientii casei, pe care ii servea la sfarsitul serii pentru a-si recapata vigoarea. Am putea spune ca aceasta prajitura a fost o adevarata Viagra a secolului 19.

Prajitura a fost apoi preluata de un vechi han din centrul orasului, Le Becherie, care a introdus-o in meniu si a ajutat, astfel, la promovarea ei.

O alta dovada a existentei prajiturii in anii 1800 vine de la scriitorul din Treviso Giovanni Comisso (1895-1969). El a scris in memoriile sale si le-a povestit chiar si prietenilor sai cei mai apropiati cum bunica lui, Giuseppina, descendenta a contelui Odoardo Tiretta, a fost o iubitoare de Tiramisù, sau cum o numea ea, „Tirame-sospiro-sù”, si ea adesea o prepara si servea la cina iarna. Pe vremea aceea, neexistand frigidere, produsul era mai greu e facut vara.

Ingrediente tiramisu

Reteta clasica contine: oua, zahar, piscoturi, mascarpone, cafea si cacao.

Exista mai multe variante de preparare, in functie de ingrediente. Eu am preferat varianta simpla, fara oua, doar cu mascarpone si frisca lichida, piscoturi, cafea si cacao. Rezultatul a fost foarte bine apreciat.

Mai mult, am facut preparatul intr-o tava rotunda, de torturi, dar puteti prepara in orice fel de tava putin mai inalta, de preferat din sticla sau ceramica.

Tiramisu

O prajitura clasica italiana, usor de preparat si gustoasa.
Portii 8
Timp pregatire 40 mins

Echipament

  • 2 boluri de sticla
  • 1 tava rotunda de tort
  • 1 Mixer
  • 1 spatula
  • 1 sita mica

Ingrediente

  • 250 g mascarpone
  • 400 ml frisca lichida
  • 100 g zahar
  • piscoturi
  • esenta de vanilie
  • cacao

Instructiuni

  • Pregatiti cam 300ml de cafea, de preferat espresso lung.
  • Intr-un bol de sticla puneti mascarpone si adaugati 2-3 linguri de frisca lichida. Adaugati zaharul si esenta de vanilie. Amestecati putin, cu mixerul, pana se omogenizeaza
  • Intr-un alt bol de sticla adaugati restul de frisca lichida si amestecati cu mixerul pana cand se ingroasa.
  • Amestecati ingredientele din cele doua boluri intr-unul singur si mixati pana cand zaharul se topeste.
  • Dati, pe rand, piscoturile prin cafea, avand grija sa nu le inmuiati foarte tare (altfel se sfarama) si asezati-le uniform in tava, formand un strat.
  • Puneti jumatate din crema din bol peste stratul de piscoturi si intindeti uniform pe toata suprafata.
  • Adaugati inca un strat de piscoturi inmuiate in cafea dupa care puneti crema din bol si intindeti frumos.
  • Puneti 1-2 lingurite de cacao in sita de mana si imprastiati frumos cacao deasupra prajiturii.
  • Dati la frigider 5-6 ore si apoi serviti alaturi de un pahar cu prosecco.
Meniu: Deserturi
Bucataria: Italiana
Cuvant cheie: prajitura tiramisu, tiramisu, tort tiramisu

Pentru alte retete delicioase de deserturi vizitati sectiunea de aici.

Daca ti-a placut reteta si vrei sa afli cand public altele noi, introdu adresa de email in campul de mai jos si apasa "Abonare"

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recipe Rating




Like
Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2022. Toate drepturile rezervate
Close