Tarta de mere cu crema

1.9K

Tarta de mere cu crema de vanilie… sau Apple custard pie.

Placinta sau tarta cu crema a fost inventata cam prin Evul Mediu, si are la baza doua produse: o crusta necoapta sau partial coapta si o crema facuta, de obicei, dintr-un mix de oua, lapte, zahar, sare si extract de vanilie sau alte arome. Cuvantul „custard” este derivat din ‘crustade’ care defineste o tarta cu crusta.

Initial, cremele erau folosite doar ca umpluturi pentru placinte, produse de patiserie si tarte. Astazi, sunt folosite atat ca umplutura in placinte si tarte, dar si ca feluri de mancare individuale. In mod ideal, o placinta cu crema ar trebui sa fie usoara si delicata, dar sa aiba totusi o consistenta buna.

Cremele pot fi facute in doua moduri: coapte sau amestecate pe aragaz, dar majoritatea retetelor de placinte cu crema necesita coacere. Ouale din amestecurile de crema, cand sunt gatite, se transforma din lichid în solid. Daca sunt gatite la caldura excesiva, ouale se vor coagula. Ca atare, a face o adevarata placinta cu crema este un proces mai… delicat.

Tarta de mere cu crema de vanilie

Reteta de mai jos este o versiune a retetei clasice din bucataria franceza de Tarta cu mere si crema (French Apple custard pie). Prepararea nu este foarte complexa, dar necesita putina atentie.

In afara de ingredientele de mai jos puteti adauga fulgi de migdale. De asemenea, puteti face acelasi gen de tarta inlocuind merele cu alte fructe, precum piersici sau pere.

Tarta de mere cu crema

Timp pregatire 30 mins
Timp preparare 30 mins

Ustensile

  • 1 bol mare sticla
  • 1 spatula
  • 1 tava rotunda pentru tarte
  • 1 tel
  • 1 ibric
  • 1 cutit fructe
  • 1 pensula bucatarie

Ingrediente

Aluatul

  • 250 g faina
  • 120 g unt
  • 1 plic praf de copt
  • apa sau lapte

Tarta

  • 65 g zahar
  • 200 g smantana de gatit
  • 20 g faina
  • 2 oua
  • sare
  • esenta de vanilie
  • unt
  • gem de caise sau peltea de gutui

Instructiuni

  • Preparati aluatul din ingredientele de mai sus
  • Incalziti cuptorul la 180 grade.
  • Ungeti o tava rotunda de placinta cu unt. Faceti o bila din aluat si rulati-l cu un sucitor pana cand obtineti o foaie rotunda de 2-3mm grosime.
  • Asezati aluatul in tava presandu-l usor cu degetele pe fundul tavii si pe margini. Inlaturati surplusul de aluat care trece peste marginea tavii, la jumatate de cm deasupra (in cuptor foaia se va contracta). Cu o furculita intepati aluatul din loc in loc. Dati la cuptor timp de 10-15 minute.
    tarta mere crema 1
  • Intr-un bol puneti zaharul, faina si sarea si amestecati. Spargeti ouale in bol si amestecati bine cu un tel. Adaugati esenta de vanilie.
  • Puneti smantana de gatit (puteti folosi si vegetala sau lapte) intr-un ibric pe aragaz, la foc potrivit, la incalzit. Amestecati din cand in cand, sa nu se umfle si sa dea peste margine. Cand smantana s-a incalzit (cam 5 minute), dati la o parte de pe foc.
  • Adaugati putina smantana calda in bolul cu ouale si amestecati incet. Astfel, oualele nu se vor gati sau coagula. Adaugati incet-incet restul de smantana, amestecand continuu. Cand s-a omogenizati, dati la o parte.
    tarta mere crema 3
  • Curatati merele de coaja. Inlaturati miezul cu semintele. Taiati merele felii de 2-3-4mm grosime
  • Scoateti tava din cuptor. Puneti 3 linguri de peltea de gutui (puteti folosi si gem de caise, amestecat dinainte cu 1 lingura de apa pentru omogenizare si subtiere). peste crusta si intindeti uniform pe toata suprafata.
    tarta mere crema 2
  • Adaugati feliile de mere astfel: mai intai asezati un rand uniform peste peltea (dulceata), apoi asezati in cerc, formand un fel de "petale".
  • Turnati crema uniform peste mere.
  • Dati la cuptor timp de 25-30 de minute, urmarind din cand in cand sa nu se arda.
  • Dupa ce tarta este coapta puteti sa intindeti putina peltea sau dulceata ce caise, cu o pensula, deasupra, pentru a da un aspect glazurat.
    tarta mere crema
Tip preparat: Deserturi
Bucataria: Franceza
Cuvint cheie: tarta cu mere, tarta cu mere si crema

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Recipe Rating




Like
Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2022. Toate drepturile rezervate
Close