Tarta cu mere si pere, dantelata

46

Cum sa faci o tarta cu mere si pere? Pai in primul rand iti trebuie niste prieteni buni care sa iti dea mere si pere de vara (sau toamna). Daca nu ai prieteni de genul acesta, treci pe la piata. Daca gasesti merele si perele la tine in gradina, cu atat mai bine. Apoi citeste lista de ingrediente atasata si da o fuga la magazin sa cumperi oua, faina, unt si toate celelalte.

Eu am primit de la niste buni prieteni niste mere si niste pere de vara. Sunt excelente la gust, dar daca sunt in cantitate mare si nu le mananci la timp, incep sa se strice. Asa ca m-am hotarat sa le folosesc pentru a prepara o tarta cu mere si pere, cu sos de vanilie.

Tarta cu mere mai facusem si alta data. Reteta este super simpla si o gasiti aici. Compozitia se face cam in acelasi fel, amestecand merele cu perele si fierbandu-le intr-o oala incapatoare, cu vin, lapte, zahar si scortisoara. Reteta de fata mai are ceva in plus. Si diferit. Insa gustul este excelent si merge de minune cu o cafea buna.

Cred ca merge adaptata si cu alte fructe si, la toamna, o sa incerc sa o fac cu dovleac. Sunt sigur ca va iesi la fel de buna.

Tarta cu mere si pere, dantelata

Timp pregatire 1 hr 10 mins

Ustensile

  • 1 cutit legume
  • 1 tocator
  • 1 tava tarte
  • 1 tigaie adanca / wok
  • 1 bol de sticla

Ingrediente

  • Aluat
  • 500 g mere
  • 500 g pere
  • 2 oua
  • 550 ml lapte
  • 100 ml vin rosu
  • 2 linguri zahar
  • 150 g unt
  • 100 g samburi de nuca
  • budinca cu vanilie optional

Instructiuni

  • Se prepara aluatul, astfel: se pune faina intr-un bol mare, se adauga un varf de lingurita de sare, praful de copt, un ou si jumatate din unt, topit. Se amesteca, adaugand putina apa, pana cand se obtine o bila de aluat. Se da deoparte, la racit. Reteta, aici
  • Se curata merele si perele de coaja si se taie bucatele. Intre timp dati drumul la cuptor, la 180 grade.
  • Samburii de nuca ii rupeti cu mana, bucatele mici
  • Se face o bila cam din 3 sferturi din aluat si se intinde foaie subtire. Ungeti o tava rotunda cu unt si asezati apoi foaia de aluat. Cu o furculita impungeti aluatul din loc in loc, astfel incat sa faceti niste gaurele mici.
  • Puneti tava cu foaia de aluat in cuptor, timp e 10 minute. Cand se termina timpul scoateti tarta cu mere si pere si dati deoparte.
  • Intr-un wok sau o oala incapatoare puneti restul de unt, 50ml de lapte (restul de 500ml il veti folosi mai tarziu), vinul, zaharul si apoi merele, perele si nucile. Fierbeti la foc mic, amestecand din cand in cand, pana cand scade compozitia.
    Intr-un wok sau o oala incapatoare puneti restul de unt, 50ml de lapte (restul de 500ml il veti folosi mai tarziu), vinul, zaharul si apoi merele, perele si nucile. Fierbeti la foc mic, amestecand din cand in cand, pana cand scade compozitia.
  • Bila micuta de aluat care v-a ramas trebuie intinsa foaie. Asezati tarta cu mere si pere pe un tocator si apoi o taiati fasii.
  • Transferati compozitia in tava in care este aluatul. Asezati deasupra fasiile de aluat, asezate frumos sub forma de grilaj.
  • Bateti un ou intr-un castronel si, folosindu-va de o pensula, ungeti fasiile de aluat. Dati la cuptor timp de 25-30 de minute.
    tarta cu mere si pere 7
  • Faceti o budinca de vanilie (de la dr. Oekter) conform instructiunilor de pe plic (puteti sa o faceti si voi, de mana, dar va trebuie batoane de vanilie, smantana, galbenusuri, zahar).
  • Dupa ce scoateti tarta din cuptor, cu o lingura presarati deasupra sosul de vanilie.
  • Taiati felii, cand se raceste, si serviti. Pofta buna!
Tip preparat: Deserturi
Bucataria: Englezeasca, Franceza, Romana
Cuvint cheie: tarta cu mere si pere, Tarta cu mere si pere, dantelata, tarta dantelata

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Recipe Rating




Like
Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2022. Toate drepturile rezervate
Close