Tarta cu fructe de padure
In fiecare an pun la congelator, in pungi, fructe de padure sau alte fructe, pe care le folosesc ulterior la diverse preparate, in special prajituri si smoothie-uri. De obicei congelez mure, zmeura, afine, coacaze dar si visine sau dude. Dudele sunt niste fructe subapreciate, din pacate, insa sunt delicioase si pot da un gust deosebit prajiturilor (daca nu credeti incercati prajitura mea cu dude).
Pentru tarta cu fructe de padure trebuie gatite separat trei preparate: o coca crocanta, o crema de vanilie si un gem de fructe de padure.
Cum se prepara
Coca sau aluatul se prepara cu faina, praf de copt, sare, ou, unt si apa sau lapte. Reteta detaliata o gasiti aici. Se intinde cu un sucitor si se aseaza intr-o tava rotunda de copt, unsa cu unt. Se pune orez sau boabe de fasole peste coca, pentru a nu se umfla, si apoi se coace timp de 15-20 de minute.
Pentru crema de vanilie a trebuit sa caut o reteta pe net, deoarece nu am mai facut pana acum. Am gasit reteta de aici, care are mai multi pasi, dar rezultatul este unul pe masura. Ingredientele de baza sunt: lapte, oua, vanilie (baton sau esenta), amidon de porumb, unt, sare si zahar. Se fierbe laptele cu vanilia. Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile le-am folosit pentru a face niste bezele. Galbenusurile se bat bine cu telul sau mixerul, impreuna cu amidonul, sarea si cu zaharul. Peste acestea se adauga incet laptele fiert, sa nu coaceti ouale. Compozitia se gateste apoi pe foc (in cratita in care a fost laptele), la foc mic, pana cand se coaguleaza. Se adauga untul si apoi se lasa la racit.
Gemul de fructe se prepara amestecand, intr-o cratita cu coada, fructele de padure, lapte si gelatina, pana cand se omogenizeaza si scade sosul (daca este prea mult). Se lasa apoi la racit, dar nu foarte mult timp, sa nu se intareasca prea tare.
Se monteaza tarta astfel: peste coca coapta se intinde frumos crema de vanilie peste care se pune gemul de fructe de padure. Se da la rece pana cand gemul se intareste.
Eu am servit-o alaturi de bezele facute din albusul ramas de la oua, dar merge foarte bine si langa inghetata.
Pasii detaliati


Tarta cu fructe de padure
Equipment
- 2 cratite cu coada
- 1 tel sau mixer
- 1 sucitor
- 1 tava de copt, rotunda
Ingredients
Gem de fructe de padure
- 500 g fructe de padure
- 3 linguri zahar
- 1 plic gelatina
Aluat
- 250 g faina
- 1 lingura zahar
- 1 plic praf de copt
- 100 g unt
- lapte sau apa
- sare
Crema de vanilie
- 450 g lapte
- 1 baton de vanilie sau esenta de vanilie
- 100 g zahar
- 4 galbenusuri de ou
- 20 g amidon de porumb
- 30 g unt
- sare
Instructions
Prepararea aluatului
- Topiti untul si amestecati-l cu faina, oul, praful de copt, sarea, zaharul si apa sau lapte pana cand obtineti un aluat.
- Incingeti cuptorul la 180 grade
- Ungeti o tava rotunda cu unt si asezati aluatul
- Puneti in tava boabe de fasole sau orez, uniform.
- Dati la cuptor timp de 15-20 de minute, pana cand se coace frumos
Prepararea cremei
- Fierbeti laptele cu batonul de vanilie sau esenta de vanilie
- Separati albusurile de galbenusuri.
- Amestecati galbenusurile cu amidonul, zaharul si sare pana cand obtineti o pasta omogena.
- Adaugati incet laptele, amestecand continuu.
- Puneti din nou pe aragaz si amestecati pana cand crema se ingroasa. Adaugati unt si incorporati
- Lasati la racit 15-20 de minute.
Prepararea gemului de fructe
- Intr-o cratita puneti fructele de padure si zaharul, la foc potrivit.
- Amestecati pana cand zaharul se topeste.
- Puneti plicul de gelatina in 100ml apa si lasati pana cand se dizolva.
- Amestecati gelatina cu fructele de padure. Daca sosul este prea subtire, mai fierbeti cateva minute.
- Lasati la racit 10-15 minute
Tarta
- Puneti crema de vanilie peste aluatul copt si intindeti uniform.
- Adaugati si gemul de fructe si intindeti-l si pe acesta uniform.
- Lasati la racit pana cand gemul se intareste.
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!
Pentru alte retete de deserturi vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.