Tarta cu crema de vanilie si fructe

351

Reteta aceasta de tarta cu crema de vanilie si fructe o puteti gasi pe net sub numele de Tarta clasica frantuzeasca, cu fructe.

Modul de preparare este putin mai migalos, pentru ca trebuie sa construiti tarta din trei componente: crusta (sau blatul), crema de vanilie si fructele. Urmariti cu atentie instructiunile si rezultatul va fi unul delicios.

Cum se prepara tarta cu crema de vanilie si fructe?

In primul rand trebuie sa faceti o crusta sau un aluat pentru tarte. Alternativa ar fi sa cumparati din magazinele alimentare aluat inghetat si sa-l folositi. Altfel, daca vreti sa-l preparati voi, folositi faina, un ou, unt topit (sau ulei de masline, daca aveti intoleranta la lactoza), putina sare, un praf de copt si apa. Instructiunile detaliate le aveti aici.

Intindeti aluatul si puneti-l intr-o tava de tarte, puneti o foaie de copt in ea, umpleti tava cu orez sau boabe de fasole (pentru a nu se umfla cand se coace) si dati la cuptor 15-20 de minute. Scoateti si lasati sa se raceasca, dupa ce s-a copt frumos.

Si pentru crema de vanilie aveti alternative: puteti cumpara un plic de praf de crema (de ex. de la Dr. Oetker) si preparati crema conform instrunctiunilor. Puteti pune lapte animal sau vegetal (de orez, de soia… ce va place).

Daca faceti crema „de mana”, aveti nevoie de lapte, oua, amidon alimentar din porumb, zahar, unt (optional) si esenta de vanilie (sau un baton de vanilie). Puneti laptele la fiert, bateti ouale cu zaharul, amidonul si esenta de vanilie si apoi turnati, putin cate putin, in timp ce amestecati, laptele. Mutati totul in oala in care ati incalzit laptele si apoi, la foc mic-potrivit, amestecati cu un tel pana cand crema se ingroasa. Dati la o parte, sa se raceasca.

Si, pentru a treia oara, aveti optiuni in ceea ce priveste fructele de padure. Daca folositi fructe proaspete spalati-le si taiati-le bucati potrivite. Afinele, zmeura, murele au cam aceeasi dimensiune. Fructele mai mari (capsuni?) taiati-le feliute sau bucatele frumoase.

fructe de padure

Eu am facut cu fructe de padure congelate, pe care le-am lasat la scurs intr-o sita. Apoi am activat un plic de gelatina punadu-l intr-un pahar in care aveam suc de fructe scurs. Intr-o cratita cu coada am pus fructele si am adaugat zaharul, le-am fiert cam 10-15 minute pana cand  scazut sucul, am luat de pe aragaz, am lasat sa se raceasca putin si am adaugat gelatina.

Ultima etapa este construirea tartei. Am pus crema de vanilie peste crusta de tarta si am intins-o uniform. Deasupra am asezat fructele sau gelul de fructe (cu o lingura). Am dat totul la frigider cateva ore, pana cand crema si gelul de fructe s-au intarit.

Dar sa trecem la treaba si sa vedem care sunt ustensilele, ingredientele si cantitatile, dar si pasii necesari pentru a prepara o delicioasa tarta cu crema de vanilie si fructe.

Tarta cu crema de vanilie si fructe

O tarta clasica frantuzeasca cu fructe de padure si crema de vanilie
Portii 8 persoane
Timp pregatire 40 minutes
Timp gatire 20 minutes
Timp total 1 hour

Echipament

  • 2 cratite cu coada
  • 1 tel
  • 1 tava de copt
  • 1 hartie de copt
  • 1 bol
  • 1 spatula
  • 1 pahar

Ingrediente

  • 1 aluat pentru tarte vezi reteta pe site
  • 450 ml lapte animal sau vegetal
  • 150 g zahar
  • 3 linguri amidon de porumb
  • 3 oua
  • 3 linguri unt optional
  • esenta de vanilie
  • fructe de padure proaspete sau congelate
  • 1 plic gelatina optional

Instructiuni

Pregatirea bazei de tarta

  • Preparati aluatul conform instructiunilor de aici. Sau... cumparati de la magazin, deja preparat (trebuie decongelat)
  • Ungeti o tava de tarte, rotunde, cu unt sau putin ulei. Asezati aluatul intins.
  • Puneti deasupra o foaie de copt pe care o umpleti cu boabe de fasole.
  • Dati la cuptor la 180 grade timp de 15-20 de minute (sau mai mult), pana se rumeneste frumos.
  • Scoateti si lasati sa se raceasca.

Pregatirea cremei de vanilie

  • Daca folositi budinca de vanilie de la Dr. Oetker preparati-o conform instructiunilor.
  • Altfel, puneti laptele la incalzit, intr-o cratita cu coada.
  • Amestecati un ou intreg cu galbenusurile de la celelalte oua, intr-un bol
  • Bateti impreuna cu 75 grame de zahar si cu esenta de vanilie.
  • Adaugati amidonul si inglobati.
  • Puneti putin lapte fierbinte peste oua si amestecati rapid, sa nu se gateasca ouale.
  • Turnati incet-incet si amestecati continuu, si restul de lapte.
  • Transferati totul in cratita in care a fiert laptele, dati focul la mic-potrivit si amestecati cu un tel pana cand crema se intareste.
  • Dati la o parte si lasati sa se raceasca (nu se intampla nicio tragedie daca se face o pojghita deasupra)

Prepararea fructelor

  • Daca folositi fructe proaspete, spalati-le si taiati-le bucatele frumos sau lasati-le intregi pe cele mai mici. Treceti la instructiunile de asamblare a tartei.
  • Daca folositi fructe congelate acestea trebuie decongelate din timp si excesul de suc trebuie scurs printr-o sita.
  • Puneti fructele scurse intr-o alta cratita cu coada, adaugati restul de zahar si fierbeti la foc potrivit pana cand scade sosul.
  • Intr-un pahar combinati 100g de suc de fructe rece cu gelatina dintr-un plic de 10g. Lasati 10 minute sa se intareasca.
  • Luati fructele de pe aragaz, lasati sa se raceasca putin si amestecati cu gelatina care s-a intarit.

Asamblarea tartei

  • Turnati crema de vanilie peste crusta si intindeti-o frumos.
  • Asezati deasupra fructele proaspete sau, daca ati facut gel de fructe, puneti-l deasupra cu o lingura, pe toata suprafata tartei.
  • Dati la cuptor timp de 3-4 ore (sau mai mult) pana cand crema (si gelul de fructe) s-a intarit.
Meniu: Deserturi
Bucataria: Franceza
Cuvant cheie: tarta, tarta cu crema de vanilie, tarta cu crema de vanilie si fructe

Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna la tarta cu crema de vanilie si fructe!

Pentru alte retete de deserturi vizitati sectiunea de aici.

Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.

Daca vrei sa afli cand public retete noi, introdu adresa de email in campul de mai jos si apasa "Abonare".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aprecieri




Like 0
Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2024. Toate drepturile rezervate
Close