Tarta cu ceapa – o delicatesa italiano-franceza 🙂
E perioada din an in care apare ceapa verde in piete si magazine, iar ceapa de anul trecut, uscata, incepe sa faca frunze. Daca va place gustul dulceag al cepei trase la tigaie, aveti o cantitate mai mare de ceapa in camara care sta sa se strice sau ati fost la magazin si ati cumparat mai multa ceapa, puteti sa o folositi preparand aceasta tarta cu ceapa.
Preparatul este o combinatie intre pizza italiana, in care topingul principal este ceapa, din belsug, si quiche-ul francez. Reteta am gasit-o sub denumirea de tarta italiana cu ceapa, dar modul de preparare este mult mai apropiat de quiche.
Cum se prepara tarta cu ceapa?
In primul rand pentru a face o tarta cu ceapa va trebuie, normal, o cantitate mare de ceapa uscata. Puteti folosi orice fel de ceapa (alba, galbena, rosie). Eu am folosit galbena.
Pentru baza tartei se face un aluat din faina, ou, sare, praf de copt, ulei de masline si apa. Reteta pentru aluat o aveti aici, doar trebuie sa inlocuiti untul cu cateva linguri de ulei de masline. Intindeti aluatul, puneti-l intr-o tava de tarte rotunda, puneti o foaie de copt peste el, apoi o alta tava rotunda de aceeasi dimensiune (daca mai aveti una), peste care puneti boabe de fasole sau orez. Daca nu aveti a doua tava de copt puneti boabele de fasole sau de orez direct peste foaia de copt. De ce facem asta? Pentru a impiedica aluatul sa creasca. Avand o greutate pe el va ramane (cat de cat) in forma tavii.
Dati la cuptor tava timp de 15-20 de minute, la 180 grade, apoi scoateti de la cuptor si lasati sa se raceasca. Puneti boabele de fasole sau de orez intr-o cutie si le folositi si cu alte ocazii, la alte tarte. Normal ca nu mai pot fi folosite ca ingrediente in mancaruri :-).
Bun. Revenim la ceapa noastra. Dupa ce o curatati de coaja si intalurati coada, taiati fiecare ceapa in jumatate si apoi fiecare jumatate feliute subtiri. Cand ati terminat, incingeti 3-4 linguri de ulei de masline intr-o oala sau o tigaie adanca si puneti ceapa la calit, la foc mic-mediu. Adaugati sare si caliti pana cand ceapa devine sticloasa, dar fara sa se arda (nu are nimic daca se caramelizeaza putin). In reteta originala se foloseste si unt la gatitul cepei, dar eu am facut preparatul fara ingrediente pe baza de lapte.
La ceapa puteti adauga si mirodeniile preferate (cimbru, oregano, de Provence etc.).
Intr-un bol mare bateti cateva oua cu niste smantana de gatit, adaugati si aici putina sare si puneti peste ele ceapa calita. Puteti adauga si cateva linguri de parmezan ras. Amestecati si turnati apoi peste aluatul din tava. Intindeti uniform si dati la cuptor inca 15-20 de minute, pana se rumeneste frumos deasupra, fara sa se arda.
Scoateti de la cuptor, lasati putin sa se raceasca si apoi taiati feliute.
Dar, sa trecem la treaba si sa vedem care sunt ustensilele, ingredientele si cantitatile si pasii care trebuie facuti pentru a prepara o delicioasa torta cu ceapa.
Tarta cu ceapa
Echipament
- 2 tavi de tarte, rotunde
- 1 bol mare
- 1 cutit legume
- 1 Cutit bucatar
- 1 tocator
- 1 tigaie adanca sau o cratita
- 1 foaie de copt
- 1 tel sau o furculita
- 1 spatula
Ingrediente
Ingrediente umplutura
- 1 kg ceapa uscata
- 3 oua
- 250 ml smantana de gatit
- ulei de masline
- sare
- mirodenii
- 1-2 linguri faina
Ingrediente optionale
- 50 g parmezan sau cascaval ras
- 50 g unt
Ingrediente aluat
- 250 g faina
- 1 plic praf de copt
- 1 ou
- 1 lingurita rasa sare
- 2-3 linguri ulei de masline sau 100g unt topit
- apa
Instructiuni
- Faceti intai aluatul cominand faina cu oul, praful de copt, sarea, uleiul de masline (sau unt topit) si apa, framantand pana se omogenizeaza
- Ungeti o tava de tarte cu putin ulei.
- Intindeti aluatul rotund si asezati-l in tava, apasand bine pe laterale si pe fundul tavii.
- Puneti o foaie de copt peste care adaugati a doua tava de tarte, pe care o umpleti cu boabe de fasole sau de orez. Sau puneti direct fasolea sau orezul peste foaia de copt.
- Dati la cuptor 15-20 de minute la 190 grade (mediu-mare) pana se rumeneste frumos, pe un nivel putin mai jos de jumatatea cuptorului.
- Cat este aluatul la cuptor va ocupati de ceapa.
- Curatati ceapa de coaja si taiati cozile. Taiati apoi fiecare ceapa in jumatate si fiecare jumatate in feliute subtiri.
- Puneti ulei de masline (si unt, daca doriti) intr-o tigaie adanca si caliti ceapa timp de 15-20 de minute, la foc mic-mediu, amestecand continuu sa nu se arda. Adaugati sare si mirodenii, dupa gust.
- Intr-un bol mare bateti ouale si amestecati-le cu smantana de gatit (si, optional, cu parmezan ras).
- Adaugati ceapa si amestecati.
- Turnati continutul peste aluatul copt, intindeti cu o spatula si dati la cuptor 15-20 de minute tot la 190 grade pana cand se rumeneste frumos deasupra, fara sa se arda.
- Cand este gata scoateti si lasati sa se raceasca putin, dupa care serviti.
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna la tarta cu ceapa!
Pentru alte retete de aperitive vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.