Tajine marocan de naut si legume

812

Tajine marocan (sau tagine) este o mancare facuta de populatia berbera din nordul Africii, preparata intr-un recipient de lut care ii poarta numele si care este format din doua piese: una intinsa si rotunda, putin adanca si alta ca un con, care se pune deasupra celeilalte, in timpul coacerii mancarurilor. Astfel, tajine se refera atat la preparate cat si la vasul in care se fac aceste preparate.

Originea nu este clara. O teorie este aceea ca tajine a fost adus in Maroc de catre fenicieni, in secolul 12 i.e.n. O alta teorie atribuie tajine populatiei Tonac care a traiti in Mexic intre 800 si 600 i.e.n, populatie care adulau zeul „El Tagine” al ploii si civilizatiei. Cele mai concrete dovezi insa sunt legate de primii locuitori ai nordului Africii, berberii, care gateau mancarea in „vase de lut putin adanci”. Adica tajine.

Tajine sunt preparate cu legume, carne, peste si oua foarte aromate, continand, printre altele, sofran, chimen, coriandru, ghimbir si scortisoara.

Preparatul din reteta asta nu este facut in vasul specific de lut (este pe lista de obiecte de cumparat), ci intr-un vas de fonta, dar se bazeaza pe o reteta pe care am gasit-o pe net. Este foarte similar cu ghiveciul cu legume, dar fara cartofi. Practic, este o tocanita de diverse legume si naut.

Se poate servi cu orez, cus-cus sau bulgur. Retetele pentru aceste garnituri le gasiti in link-urile de aici, dar nu trebuie neaparat sa le preparati cu legume.

Sper sa va placa!

Tajine marocan de naut si legume

Timp pregatire 30 mins
Timp gatire 30 mins

Echipament

  • 1 vas tajine
  • 1 cutit legume
  • 1 tocator
  • 1 curatator legume

Ingrediente

  • 2 cepe uscate
  • 2 ardei
  • 2 morcovi
  • 4 tije telina verde (apio)
  • 1 praz
  • 1 dovlecel
  • 1 vanata mica
  • 4 rosii
  • 400 g naut
  • sare
  • piper
  • ulei de masline
  • turmeric
  • ghimbir
  • patrunjel

Instructiuni

  • Daca folositi naut din conserva, prefiert, nu trebuie sa faceti acest pas. Altfel, nautul se pregateste cu o zi inainte. Puneti 400g de naut uscat intr-un castron cu apa (apa sa depaseasca nautul cu 2-3 degete) si lasati peste noapte sa se umfle. A doua zi fierbeti nautul cu apa si sare, pana se inmoaie.
  • Curatati si spalati toate legumele. Inlaturati coaja la ceapa si la morcovi, scoateti semintele din ardei, taiati coditele si varfurile la dovlecei.
  • Taiati ceapa marunt si celelalte legume in bucatele potrivite (cam de 1 cm fiecare).
  • Puneti 5 linguri de ulei de masline (sau de floarea soarelui) intr-o oala incapatoare sau un vas tajine. Adaugati ceapa si caliti la foc potrivit, sa nu se arda.
  • Adaugati pe rand, la 2-3 minute, restul de legume: morcovii, apoi ardeii, telina, vinetele, prazul si dovlecelul.
  • Caliti timp de cateva minute si apoi adaugati o cana cu apa (cat sa se vada printre legume, dar fara sa depaseasca nivelul lor).
  • Taiati rosiile cubulete si adaugati-le si pe ele. Dupa 5 minute de fiert adaugati nautul. Puneti capacul la oala (vasul tajine) si lasati inca 10 minute. Puteti da la cuptor, daca doriti, timp de 20 minute.
  • Puneti mirodeniile, dupa gust (sare, piper, cimbru, coriandru etc.)
Meniu: Mancaruri si tocanite
Bucataria: Marocana
Cuvant cheie: ghiveci de legume, naut, tajine marocan, Tajine marocan de naut si legume

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aprecieri




Like
Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2022. Toate drepturile rezervate
Close