Dintr-un pui intreg se pot face mai multe preparate, care sa fie servite atat ca felul intai (supe, aperitive) cat si fel principal (de obicei friptura care se poate servi cu piure). Astazi va ofer o idee de meniu de pranz preparat dintr-un pui intreg, cateva legume, gris si ou.
Reteta de Supa de pui cu galuste am publicat-o deja aici, nu o mai reiau. Dati click pe link si se va deschide o fereastra noua unde puteti sa vedeti ingredientele si modul de preparare.
Voi insista mai mult pe friptura de pui si pe piureul de conopida.
Stiu ca multora nu le place conopida insa aceasta este o leguma excelenta si foarte versatila, care poate fi preparata in ciorbe, supe creme, tocanite, pane sau piure (si probabil si alte variante). Are, intr-adevar, un gust mai deosebit insa, combinata cu condimente si alte ingrediente poate produce un preparat foarte gustos si pentru cei mai mofturosi. Puteti inlocui conopida cu broccoli, daca il preferati pe acesta mai mult.
Cateva informatii despre conopida
Conopida este inrudita cu varza, broccoli, kale si varza de Bruxelles, facand parte din familia Brassica, toate acestea avand un stramos comun: varza salbatica.
Exista 4 (da, 4!) tipuri de conopida, in functie de culoare: portocaliu, violet, verde si alba.
O conopida intreaga contine 10% din necesarul zilnic de vitamina C. Daca 100 grame de citrice dau cam 45mg de vitamina C, aceeasi cantitate de conopida contine 46.4mg de vitamina C.
Este o planta destul de pretentioasa, avand nevoie de soare timp de 6 ore pe zi, o temperatura constanta de 15 grade Celsius, pamantul trebuie fertilizat si sa aibe un anume PH.
Nu se stie exact de unde provine insa cele mai vechi manuscrise o mentioneaza ca facand parte din bucataria populatiilor din jurul Marii Mediterane.
Sa incepem!
Luati-va cam 2 ore – 2 ore si jumatate timp de preparare, deoarece sunt 3 preparate de facut si fiecare dintre ele ia timp.
Cititi mai intai instructiunile, pentru a intelege ordinea operatiilor. Practic, se pot face toate trei preparatele aproape concomitent, din momentul in care puiul este fiert.
Dupa cum vedeti nu am adaugat niciun fel de salata insa asta o puteti face voi. Orice va incanta papilele gustative este OK.


Supa cu galuste si friptura de pui cu piure de conopida
Equipment
- 1 oala cu presiune
- 1 cutit carne
- 1 tocator
- 1 cratita cu capac
- 1 cutit de legume
- 1 castron sticla
- 1 furculita sau tel
- 1 oala pentru ciorba
- 1 blender
Ingredients
Supa cu galuste
- 1 pui intreg
- 3 morcovi
- 1 telina radacina
- 2 ceape uscate
- 1 pastarnac
- gris
- 1 ou
- 1 jumatate plic praf de copt
- sare
- ulei
Piure de conopida
- 1 conopida mare
- 50 g unt
- sare
- mirodenii
Instructions
Prepararea supei
- Se spala puiul si se pune la fiert in oala sub presiune alaturi de cele 2 ceape, curatate si lasate intregi. Se adauga o sare.
- Cand puiul este fiert bine se scoate din oala si se inlatura carnea de pe oase. Se pune apoi carnea la loc in oala de ciorba
- Morcovii, telina si pastarnacul se curata si se taie feliute potrivite. Se pun apoi in oala, alaturi de carnea de pui, la fiert.
- Se bate oul impreuna cu sarea si cu praful de copt. Se amesteca impreuna cu grisul si cu ulei pana cand se obtine o pasta mai grosuta, care trebuie sa "se tina" in ligura.
- Se ia o lingurita cu coada, se pune in zeama calda 3-4 secunde si apoi, cu ea se ia continut din pasta de galuste care se pune in oala. Procedati la fel pana cand terminati toata pasta.
- Se fierbe totul timp de 10 minute, pana cand galustele devin pufoase, dupa care se adauga patrunjel si, daca mai e nevoie, sare, dupa gust.
Prepararea piureului de conopida
- Cam la 1 ora din momentul in care puiul incepe sa fiarba spalati bine conopida si taiati-o buchete mici.
- Puneti o oala cu apa si sare, pe aragaz, la fiert. Cand apa incepe sa fiarba adaugati conopida si dati la foc potrivit, timp de 15 minute.
- Cand conopida a fiert, strecurati-o intr-o sita si lasati sa se raceasca putin.
- Bagati blenderul in priza si incepeti sa pasati conopida in vasul in care a fiert. Adaugati untul si 1-2 polonice din zeama (in functie de cat de mare este conopida!) de la supa. Blendati bine pana cand se obtine un piure consistent. Aveti grija cata zeama puneti, sa nu transformati piureul intr-o supa crema. Turnati putin cate putin pana cand obtineti consistenta dorita.
- Adaugati sare, piper si alte mirodenii, dupa gust.
Prepararea fripturii
- Atunci cand puiul este fiert, dati deoparte pieptul, pulpele si ciotoaiele si puneti-le intr-o tigaie.
- Adaugati sare (daca mai e nevoie) si mirodenii (tandoori de pui, verdeturi a la provence) si 2-3 linguri de ulei. Puneti capacul la tigaie si puneti-o pe un ochi de aragaz, la foc mic spre mediu.
- Dupa ce puiul se prajeste pe o parte (5-10 minute), dati capacul la o parte, rasuciti carnea pe partea cealalta si mai prajiti cateva minute. Dati deoparte cand este gata. Serviti apoi bucati de friptura in aceeasi farfurie cu piureul de conopida.