Supa crema de dovleac
Nu toata lumea iubeste supa crema, iar cand vine vorba despre supa crema de dovleac sunt si mai putin doritori. Aceasta pentru ca la noi, romanii, supele de tip crema nu provin din traditie, romanul preferand mai mult zeama lunga, cu legume si carne.
Insa, de cativa ani buni de zile, anumite restaurante, mai ales in cele cu specific englezesc sau american, au inclus in meniul lor supele creme de diverse legume: cartofi, ciuperci, pastrarnac, telina, mazare, broccoli, conopida, rosii. Iar toamna, dupa ce se coace bostanul sau cucurbita (de la familia cucurbitaceelor) puteti gasi in meniu o savuroasa supa crema de dovleac.
Mod de preparare supa crema de dovleac
Modul de preparare este extrem de simplu, iar ingredientele sunt putine. Eu am folosit un dovleac turcesc (din acela cu coaja gri), doua cepe, 5-600 ml de supa de legume (sau stock), 150ml de smantana vegetala pentru gatit, sare, piper si ulei de masline.
Dovleacul trebuie curatat cu grija de coaja cea tare. Pentru aceasta eu il tai in jumatate, scot semintele (pe care le pun la uscat si apoi le sadesc in gradina primavara), tai fiecare jumatate in felii de 1-2 cm grosime si cu un cutiti de legume, din acela mic, tai usor-usor coaja. Miezul care ramane il tai bucati de 1-2cm si ele.
Cepele se curata de coaja si se taie si ele bucati marunte.
Intr-o oala incapatoare pun ulei de masline, apoi calesc putin ceapa si adaug bucatile de dovleac. Calesc 2-3 minute dupa care adaug supa de legume (puteti folosi si de pui) si las sa fiarba la foc mic pana cand dovleacul s-a inmuiat. Cu un blender de metal pasez tot dovleacul pana obtin o pasta. Daca este prea groasa mai adaug supa de legume, iar la final pun smantana vegetala pentru gatit si sare si piper dupa gust. Amestec totul si servesc impreuna cu crutoane (daca nu stiti sa faceti am eu aici o reteta usoara).
Sa trecem la treaba si sa vedem ce ustensile ne trebuie, cantitatile de ingrediente si care sunt pasii detaliati.


Supa crema de dovleac
Equipment
- 1 Cutit bucatar
- 1 cutit legume
- 1 tocator
- 1 oala pentru supa
- 1 blender
Ingredients
- 1 kg dovleac
- 2 cepe
- 2 linguri ulei de masline
- 6-700 ml supa de legume sau de pui
- 150 ml smantana de gatit vegetala
- sare
- piper
Instructions
- Taiati dovleacul in doua bucati. Inlaturati semintele. Taiati fiecare jumatate in felii de 1-2cm.
- Curatati, cu grija, fiecare felie de coaja dupa care taiati miezul ramas in bucati potrivite.
- Curatati ceapa si tocati-o.
- Intr-o oala pentru ciorbe puneti uleiul de masline si adaugati ceapa. Caliti putin, pana ce ceapa devine sticloasa (2-3 minute la foc potrivit).
- Adaugati bucatile de dovleac.
- Puneti supa de legume in oala, puneti capacul, dati la foc mic-mediu si lasati sa fiarba timp de 20-25 minute sau pana cand dovleacul s-a inmuiat
- Cu un blender pasati bine continutul din oala pana obtineti o crema. Daca vi se pare prea groasa mai adaugati supa de legume (sau apa).
- Adaugati smantana vegetala de gatit, amestecati totul, puneti sare si piper dupa gust
- Serviti fierbinte alaturi de crutoane sau paine prajita.
Video
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!
Pentru alte retete de ciorbe, supe si creme vizitati sectiunea de aici. Si pentru ca tot este sezonul dovlecilor, puteti incerca retetele mele de Placinta cu dovleac in forma de melc, Strudel cu dovleac sau Dovleac cu miere si nuca, la cuptor.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.