Daca va place mancarea asiatica, picanta si cu arome mai speciale, aceasta supa crema de dovleac in stil thailandez poate fi o alegere buna pentru masa de pranz.
Reteta am gasit-o pe site-ul lui Tom Kerridge, un bucatar englez renumit, care are la activ un restaurant cu o stea Michelin si un alt restaurant cu doua stele Michelin. Pe site am mai gasit cateva retete interesante pe care intentionez sa le prepar, in timp.
Pentru ca nu am gasit toate ingredientele pe care le enumera el acolo, reteta mea este putin adaptata. Dar sa va explic.
Cum se prepara o supa crema de dovleac in stil thailandez
Ingredientele sunt, in mare parte, specifice bucatariei asiatice: ghimbir, pasta de curry, lapte de cocos. Pe langa acestea se mai adauga usturoi, citronela (lemongras), ardei iute, ceapa, dovleac, supa de legume, ulei, sare si piper, eventual putin coriandru (pentru cine poate sa-l manance).
Dovleacul folosit este de tip butternut, dar puteti folosi orice fel de dovleac placintar.
Eu nu am avut citronela, supa de legume si pasta de curry, asa ca am folosit apa in locul supei si curry pudra in loc de pasta de curry.
Toate ingredientele se spala si se curata.
Se caleste ceapa tocata marunt in putin ulei dupa care se adauga usturoiul si ghimbirul date pe razatoarea mica si ardeiul iute taiat marunt. Se calesc putin dupa care se adauga pasta de curry (sau praf de curry). Se pune si dovleacul se taie cubulete si apoi supa de legume (sau apa) cat sa acopere complet ingredientele. Se fierbe totul la foc mic timp de 20-30 de minute, pana cand dovleacul se inmoaie, apoi se adauga laptele de cocos si se mai fierbe 5 minute.
Folosind un blender se transforma totul intr-o crema. Daca este prea groasa se mai poate adauga supa de legume sau apa, daca este prea subtire se mai lasa putin la fiert, sa scada.
Se pun sare si piper dupa gust si, eventual, coriandru proaspat tocat.
Sa trecem la treaba si sa vedem ce ustensile ne trebuie, cantitatile de ingrediente si care sunt pasii detaliati pentru a prepara o delicioasa supa crema de dovleac in stil thailandez.


Supa crema de dovleac in stil thailandez
Echipament
- 1 tocator
- 1 razatoare mica
- 1 cutit legume
- 1 Cutit bucatar
- 1 blender
- 1 cratita
Ingrediente
- 1 kg dovleac placintar Butternut
- 2 cepe
- 200 ml lapte de cocos
- 3 catei usturoi
- 1 bucata ghimbir de 2.5cm
- 600 ml supa de legume sau de carne sau doar apa fiarta
- 1 ardei iute, mic
- 2 linguri pasta de curry sau curry pudra
- 1 lingura sos de peste optional
- 2 tije citronela/lemongras optional
- sare
- piper
- coriandru proaspat
Instructiuni
- Curatati ceapa si tocati-o marunt.
- Puneti putin ulei intr-o cratita si caliti putin ceapa, impreuna cu sare.
- Curatati usturoiul si dati-l pe razatoarea mica. La fel si ghimbirul. Adaugati-le in cratita langa ceapa si mai caliti 1-2 minute. Puneti si citronella tocata marunt (daca aveti), dupa ce ati inlaturat coaja tare.
- Puneti pasta (sau pudra) de curry.
- Curatati ardeiul iute de seminte si tocati-l marunt. Puneti-l in cratita.
- Curatati dovleacul de coaja si de seminte si taiati-l cubulete.
- Adaugati-le in cratita si puneti si supa de legume (sau apa).
- Fierbeti la foc mic timp de 20-30 de minute, cu capac, pana cand dovleacul s-a inmuiat.
- Adaugati laptele de cocos si mai fierbeti 5 minute fara capac
- Cu un blender faceti o crema. Daca este prea groasa mai adaugati supa sau apa. Daca este prea subtire mai fierbeti cateva minute, sa scada.
- Gustati, puneti sare si piper dupa gust. Cei carora le place coriandru pot adauga cateva frunze, tocate marunt.
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna la o supa crema de dovleac in stil thailandez!
Pentru alte retete de ciorbe, supe si creme vizitati sectiunea de aici. Puteti incerca si retetele mele cu dovleac: Placinta cu dovleac in forma de melc, Strudel cu dovleac , Dovleac cu miere si nuca, la cuptor si o clasica Supa Crema de Dovleac.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.