Česnečka sau supa ceheasca de usturoi – face parte din categoria supelor de mahmureala. Daca romanii se dreg, a doua zi dupa o betie, cu o ciorba de potroace bine acrita sau cu o ciorba de burta, francezii prefera supa de ceapa iar coreenii isi revin cu o supa Haejang-cuk, cehii si slovacii au supa lor de usturoi care ii pune pe picioare.
Acum cativa ani cand am fost in Bratislava ni s-a recomandat supa aceasta intr-un restaurant. Nu eram dupa o betie ci in cautare de mancare traditionala si bere artizanala (de altfel, excelenta!!!). Supa i-a placut foarte mult sotiei.
Intr-o zi, tot depanand amintiri din locuri pe care le-am vizitat si ce feluri de mancaruri am mai testat, ne-am adus aminte de aceasta supa asa ca m-am decis sa caut si eu reteta si sa incerc sa o pregatesc. Asa ca am cautat pe net reteta traditionala si, gasind cateva variante, m-am decis sa o incerc pe cea care respecta in cea mai mare parte ingredientele si instructiunile tuturor retelelor. O puteti citi si viziona aici.
Rezultatul a fost neasteptat de bun.
Cum se prepara o supa ceheasca de usturoi?
Va trebuie cateva ingrediente precum: cartofi, usturoi din belsug, ceapa, niste supa de pui, vita sau de legume si cateva mirodenii (patrunjel, chimen, piper si sare), dar si 2-3 linguri de untura de vita (se poate folosi unt si/sau ulei, daca nu aveti).
Cartofii, ceapa si usturoiul se curata. Cartofii se taie cubulete de 1 cm si se calesc putin in untura de vita sau in unt cu ulei. Se adauga ceapa tocata marunt si apoi usturoiul taiat feliute subtiri. Opriti cativa catei de usturoi pentru ca va trebuie mai tarziu. Se pune apoi un praf de chimen, piper si sare si se adauga supa de pui, vita sau legume. Se aduce la clocotire si se fierbe inca 10-15 minute. Apoi se pune restul de usturoi, dat pe razatoarea mica.
Se serveste cu crutoane (reteta aici), felii subtiri de parmeza sau parmezan ras si patrunjel.
Cam acestia sunt, in linii, mari, pasii. Insa hai sa vedem in mod detaliat care sunt ingredientele si cantitatile lor, pasii pe rand si, bineinteles, de ce ustensile avem nevoie pentru a prepara o delicioasa supa ceheasca cu usturoi, sau, cum ii zice la ei acasa in Cehia si Slovacia: Česnečka!


Supa ceheasca de usturoi
Equipment
- 1 Cutit bucatar
- 1 cutit legume
- 1 tocator
- 1 razatoare mica
- 1 bol de sticla
- 1 oala de ciorba
- 1 mojar
Ingredients
- 4 linguri untura de vita sau 30g unt si 2-3 linguri ulei
- 500 g cartofi
- 1 ceapa galbena, medie
- 20 catei de usturoi, mari
- 1 l supa de pui, vita sau legume sau apa
- 1 lingurita maghiran maruntit
- 1 lingurita chimen
- 1 lingurita sare
- 1/2 lingurita piper
- 1 frunza dafin
- patrunjel
- parmezan ras sau felliat subtire
Instructions
- Pregatiti mai intai crutoanele, conform instructiunilor din reteta de aici.
- Curatati cartofii, ceapa si cateii de usturoi de coaja.
- Taiati cartofii cubulete mici, de 1 cm fiecare.
- Puneti untura de vita sau uleiul cu untul intr-o oala pentru ciorba si dati focul la aragaz la potrivit.
- Puneti 3-4 catei de usturoi deoparte.
- Caliti cartofii 5 minute, fara sa ii prajiti si apoi adaugati ceapa tocata marunt si restul cateilor de usturoi feliati subtiri.
- Adaugati supa de pui, vita sau legume.
- Intr-un mojar zdrobiti chimenul cu sarea si cu piperul si apoi adaugati-le in oala.
- Puneti si maghiranul si lasati la fiert inca 10-15 minute, pana se inmoaie cartofii.
- Cand e gata dati deoparte si serviti impreuna cu crutoane, parmezan ras sau feliat subtire si cu partunjel tocat marunt.
Sper ca v-a placut reteta.
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!
Pentru alte retete de ciorbe si supe vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.