Sunca de porc fiarta

58

Reteta aceasta de sunca de porc fiarta este preluata din cartea „Gastronomice” de Pastorel Teodoreanu, si provine de la amicul lui, Costache. Pentru amatorii de carne de porc si mancaruri traditionale romanesti, sunca fiarta in usturoi nu este o supriza sau ceva neobisnuit. Modul de preparare este extrem de simplu dar necesita rabdare, deoarece sunca trebuie sa fiarba frumos si la foc mic in apa cu usturoi si mirodenii.

Ingredientul principal este sunca de porc, preparata initial prin pastrare la saramura timp 1-2 saptamani, dupa care se lasa la uscat in podul casei sau in orice spatiu acoperit si aerisit.

Dar, cine poate sa povesteasca mai bine aceasta reteta decat Costache? Asa ca… iaca reteta

„Dupa ce legam carnea cu sfoara, o punem in apa rece, unde o lasam circa 1-2 ore, pentru a se desara. Dupa asta, se pune la zvantat si apoi la fum. Scoasa de la fum poate fi pastrata, fara primejdie, pana la sase luni. Se pune intr-o cratita mare in care se toarna vin amestecat cu apa, pana ajunge lichidul de un lat de palma deasupra carnii. Se adauga in lichid: piper boabe, ienibahar, cuisoare, doua foi de dafin si cativa catei de usturoi. Atat! Nici morcov, nici ceapa! Se pune cratita acoperita sa fiarba la foc molcom. Cand e gata se pune la rece, tot acoperita, ca aroma sa nu iasa odata cu aburii, lasand, in locul suncii, un biet rasol de porc. Cand se raceste, se scoate din cratita si se pune la racoare. Sunca fiarta e insa foarte gustoasa si calda (cei mai multi o prefera asa), pe piure de spanac si hrean sau pe spanacul intreg (en branche). Zama ramasa de la sunca fiarta are multiple intrebuintari in bucatarie, incepand cu aspicul si incheind cu legumele”.

Nu am avut chiar o sunca de porc, precum o zicea maestrul Costache, insa am pus o bucata de muschi de porc cu grasimea deja pe el, dat la afumatoare si cu sare. L-am pus intr-o oala, cu mirondeniile mentionate, timp de 2-3 ore. Rezultatul? Excelent!

Sunca de porc, fiarta in usturoi si mirodenii

O sunca de porc fiarta in in usturoi si miodenii, facuta dupa o reteta clasica romaneasca, cu o aroma deosebita si savuroara.
Timp pregatire 10 minute
Timp coacere 3 ore
Timp total 3 ore 5 minute

Ustensile

  • 1 cratita

Ingrediente

  • 1 sunca afumata si sarata
  • apa
  • vin
  • piper boabe
  • 10 catei de usturoi
  • dafin
  • cuisoare
  • ienibahar

Instructiuni

  • Punem sunca intr-o cratita cu apa si vin, cat sa acopere de o palma sunca.
  • Adaugam mirodeniile.
  • Lasam sa fiarba acoperit, la foc mic, timp de 2-3 ore sau pana cand sunca e fiarta
  • Scoatem, lasam la racit si servim feliute, aperitiv.
Curs: Aperitive
Bucataria: Romana
Cuvant cheie: sunca cu usturoi, sunca de porc, sunca de porc cu usturoi, sunca de porc fiarta cu usturoi, sunca fiarta, sunca fiarta cu usturoi

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recipe Rating




Like
Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2022. Toate drepturile rezervate
Close