Strudel cu mere (Apfelstrudel)

281

Strudel cu mere (Apfelstrudel) – deliciul vienez

Cred ca cel mai bun strudel l-am mancat cand am fost in Viena, intr-un concediu de cateva zile. Dupa o zi de plimbare la Gradina Zoologica si prin parcul de la Schonbrunn, ne-am oprit la una din terasele din apropiere sa ne refacem puterile. Si pentru ca in meniu aveau Apfelstrudel, am zis ca e musai sa incercam. Si n-am regretat alegerea.

Strudel cu mere” este un preparat traditional vienez, foarte popular in Austria (si considerat un desert national), dar si in tarile si regiunile din vecinatate (Elvetia, Bavaria, Cehia, Slovacia).  Cea mai veche reteta de strudel cu mere apare mentionata intr-o carte de retete din 1697.

Desertul, in sine, este un fel de rulada de foetaj sau de aluat, umpluta cu mere taiate marunt si trase prin zahar si scortisoara si apoi coapta la cuptor. Se poate servi alaturi de o inghetata de vanilie si o bautura.

strudel cu mere si scortisoara

Cum se prepara un strudel cu mere?

Ingredientele sunt: foi de aluat sau foetaj, mere, scortisoara, zahar, pesmet (sau panko) si unt. Puteti adauga si stafide.

Aluatul puteti sa-l faceti voi insa este mai usor sa il cumparati din magazine, inghetat, sa il lasati sa se dezghete si apoi sa il intindeti.

Untul se topeste. Merele se curata de coaja si de cotor si se toaca marunt (felii, basonase… cum preferati). Zaharul se amesteca cu scortisoara. Daca folositi stafide puneti-le in apa, sa se hidrateze. Cand sunt hidratate, daca sunt prea mari, se toaca cu un cutit.

Aluatul se intinde si apoi se unge cu unt, cu ajutorul unei pensule. Pe jumatate de aluat se presara un strat subtire de pesmet sau de panko. Merele se amesteca cu scortisoara si zaharul (si cu stafidele). Puteti adauga si cateva picaturi de esenta de vanilie sau de rom. Apoi se intinde un strat de mere peste pesmetul de pe aluat.

Se indoaie lateralele aluatului in interior iar apoi aluatul se ruleaza,

Se pune strudelul intr-o tava in care ati pus o hartie de copt si pe care ati uns-o cu unt. Se unge si strudelul cu unt, deasupra si pe parti.

Strudelul se coace la cuptor la 180 grade timp de minim 30 de minute (de obice cam 40-45, dar avand grija sa nu se arda).

Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca putin, dupa care, cu ajutorul unei site micute, se prudeaza cu zahar pudra.

Rezultatul a fost foarte gustos si mi-as dori sa-l incercati si voi.

Asa ca hai sa trecem la treaba si sa vedem care sunt ingredientele si cantitatile lor, ustensilele dar si pasii necesari pentru a prepara un strudel cu mere (Apfelstrudel).

Strudel cu mere (Apfelstrudel)

Un desert traditional vienez
Servings 12 persoane
Timp pregatire 30 minutes
Timp gatire 40 minutes
Timp total 1 hour 10 minutes

Echipament

  • 1 tocator
  • 1 bol de sticla mare
  • 1 bol de sticla mic
  • 1 Cutit bucatar
  • 1 cutit legume
  • 1 tava de copt
  • 1 foaie de copt
  • 1 sita
  • 1 lingurita
  • 1 ibric sau cratita cu coada mica
  • 1 pensula
  • 1 sucitor

Ingrediente

  • 1.5 kg mere
  • 150 g zahar
  • zahar pudra
  • 150 g unt
  • 1 lingurita scortisoara
  • pesmet sau panko
  • 1 pumn stafide optional
  • 2 foi aluat, din comert
  • faina

Instructiuni

  • Daca aluatul este inghetat lasati-l pe masa, sa se dezghete.
  • Spalati merele si curatati-le de coaja. Taiati-le in sferturi si scoatezi cotorul.
  • Taiati miezul de la mere ramas in feliute subtiri sau in bastonase subtiri.
  • In bolul cel mare amestecati zaharul cu scortisoara
  • Puneti merele peste zahar si amestecati.
  • Puneti untul la topit intr-o cratita cu coada
  • Incingeti cuptorul la 180 grade.
  • Imprastiati putina faina pe bancul de lucru si puneti peste o foaie de aluat.
  • Presarati faina peste sucitor si intindeti foaia de aluat astfel incat sa ajunga aproape cat este tava de copt.
  • Cu o pensula ungeti aluatul cu unt.
  • Presarati cu lingurita pesmet peste jumatate de aluat, uniform, intr-un strat subtire.
  • Puneti jumatate din mere peste pesmet, lasand cam 2-3 cm neacoperiti pana la marginea aluatului.
  • Trageti marginile neacoperite (laterale) peste mere si apoi incepeti sa rasuciti aluatul perpendicular pe margini, formand o rulada.
  • Puneti foaia de copt in tava si ungeti-o cu unt. Asezati peste ea rulada.
  • Formati si adoua rulada si puneti-o si pe ea in tava, langa prima.
  • Ungeti ambele rulade cu unt, pe toate partile Daca mai aveti nevoie de unt, mai topiti.
  • Dati la cuptor timp de 30-40 minute, avand grija ca aluatul sa nu se arda.
  • Scoateti tava din cuptor si lasati 5-10 minute sa se raceasca.
  • Puneti zahar pudra in sita de mana si presarati deasupra fiecarei rulade.
  • Taiati bucati potrivite si serviti.
Meniu: Deserturi
Bucataria: Austriaca, Ceha, Germana
Cuvant cheie: apfelstrudel, strudel, strudel cu mere

Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!

Pentru alte retete de deserturi vizitati sectiunea de aici.

Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.

Daca vrei sa afli cand public retete noi, introdu adresa de email in campul de mai jos si apasa "Abonare".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aprecieri




Like 0
Close
Bucataria lui Tati © Copyright 2024. Toate drepturile rezervate
Close